DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Promienie słoneczne
Autor Wiadomość
Luca 

Imię: Łukasz
Wysłany: 2013-03-31, 12:34   Promienie słoneczne

Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie tego, że moje dyski boją się światła słonecznego, czy to normalne ? ponieważ mam akwarium w dużym pokoju i jest dośc nasłoneczniony, aczkolwiek światło nie pada bezpośrednio na akwarium w chwili, kiedy dochodzi godzina 16 i słonce bezposrednio pada na akwarium przez jakies 30 minut moje ryby chowają się pod filtr, a w chwili gdy słonce zachodzi wypływają spod filtra, czy to normalne zachowanie ? dodam, że ryby są w tym zbiorniku zaledwie dwa dni czy to moze byc nowosc dla nich i jakis stres z tym zwiazany, b wczesniej nie miały stycznosci praktycznie ze słoncem, poniewaz hodowca miał jed= raczej w zaciemnionym pomieszczeniu, aczkolwiek lampy w akwa miał włączone, czy ktoś spotkał się z taka sytuacja ?

kabza16
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-31, 13:08   

popierwsze jeszcze sie nie zaklimatyzowaly wszystko jest dla nich nowe i napewno plochliwosc tez zauwazyles :) za jakis czas powinno im przejsc :) nie musisz sie martwic choc ja na poczatek jesli sa nowymi lokatorami robil bym im to stopniowo tzn jesli masz mozliwosc zaslaniac lekko okno :) pozdrawiam

Luca 

Wysłany: 2013-03-31, 14:49   

Wiesz Robert na razie to sie nie martwie, bo ryby jedzą chętnie wypływaja, nie ciemnieją itd...., fakt, że są delikatnie płochliwe jak otwieram akwa od gory to uciekaja, ale jak widza ze lici jedzonko to biegiem pędzą, ale własnie zastanawiało mnie to uciekanie przed słońcem faktycznie może się później przyzwyczają i będzie wszystko oki, ciekaw jestem czy ktośmiał podobne sytuacje.

kostek454@vp.pl
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-31, 15:11   

Spoko, nic nadzwyczajnego, tym bardziej nasz klimat nie sprzyja przyzwyczajeniu do takich sytuacji. Po prostu raz jest słońce a na rugi dzień już go nie ma. Przywykną do tego.
Najgorzej jest gdy ktoś przemknie i rzuci cień na zbiornik, będzie dobrze.

Luca 

Wysłany: 2013-03-31, 16:59   

Aha :) to w takim razie nic nadzwyczajnego :) nie wiedziałem czy tylko u mnie wystepuje taki objaw :)

kabza16
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-31, 20:28   

do przykladu napisze ci ze wczoraj qpilem kilka erupcji u ADAMA i mialem identyczna sytuacje o ktorej mowa .... najgorsze jest to ze moje rybska zaczely papugowac po adamowskich ale dzis juz wszystko wporządku :) tak ze nie ma obaw pozdrawiam.

johnny 
johnny

Imię: mariusz
Wysłany: 2013-04-17, 12:01   

Witam u mnie jest to samo lampy mam 220 watt i nic im nie przeszkadzaja ale jak slonce dojdzie do okna to rybki w rogu sie chowaja. Pewnie nie lubia sie opalac :-o

alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-19, 15:44   

Zapewne jest to odruch obronny w naturze dyski też chowają się za gałęziami, korzeniami itp. w promieniach słońca wpadających do wody są widoczne dla drapieżników, nie tylko tych wodnych, czytałem gdzieś, że są to też między innymi ptaki, szczególnie przy niskim stanie wód.

Pozdrawiam

Michurb 
Michurb

Imię: Michał
Wysłany: 2013-04-19, 15:54   

A moim zdanie to działa w ten sposób, ze jak świeci światło z góry to w szybach odbijają się ryby, a jak w pomieszczeniu zaświeci słońce to widzą coś więcej.
Ale to moja teoria i trzeba by było wsadzić głowę do akwarium aby to sprawdzić :mrgreen:

PolishDiscus 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-05-14, 12:30   

Jeśli wpada światło dzienne do akwarium to każdy ruch przy oknie z zewnątrz jak np przelatujący ptak będzie wpływał na ryby...

Odpowiedz do tematu