DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Moje pierwsze paletki. Pomóżcie
Autor Wiadomość
tomek1082 

Imię: tomek
Wiek: 39
Dołączył: 16 Sty 2014
Posty: 4
Skąd: Drwalew
Wysłany: 2014-01-17, 20:12   Moje pierwsze paletki. Pomóżcie

Witam. Mam paletki o których nic nie wiem ale dostałem je od kolegi który musiał wyjechać i zgodziłem sie je przygarnąc. Niestety nie miałem możliwosci sie przygotować i teraz nie wiem co robić. Posiadam akwarium ogólne 75x40x50 w którym pływały mieczyki,gupiki itp. Jedyne co zrobiłem to przeżuciłem rybki do mniejszego akwarium i wpusciłem paletki. Podniosłem temp. do 27 stopni. Poczytałem troche o parametrach i dzis zrobiłem test na pH i twardosc TWO i TWW testami zooleka. Wyszło mi pH 8(kolor ciemniejszy niż na wzorniku) TWO 17 a TWW 14.No 2 i No 3 jeszcze nie mierzyłem. Używam filtra wewnętrznego AQUA SZUT JUNIOR TYP N 500 BIO. W akwarium nie mam żywych roslinek na dnie mam drobny żwirek i dwa korzenie w tym jeden spory 30x40 cm. Od kolegi dostałem jedzenie Sera Discus Granulat,Tropical D-50 Plus, JBL Gala. Nie wiem co robić ale chciałbym dostosowac akwarium do tych rybek bo są piekne ale nie wiem czy się to jeszcze uda a szkoda by było dlatego proszę o wszelkie i wyczerpujace informacje co mam dalej robić. A i rybki są u mnie od 3 dni i normalnie jedzą i pływają po całym akwarium. Jeśli mogę to prosze o info na maila zania21@onet.eu. Nie ukrywam sprawa dość pilna.
 
 
toommaszeek 

Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lis 2012
Posty: 1106
Skąd: Aleksandrów Kujawski
Wysłany: 2014-01-17, 20:20   

Pierwsze co to zrób restart akwarium, nie wiadomo co tam jeszcze żyje oprócz ryb, zresztą może być już za późno. Zjedź z parametrami wody w dół.
_________________
Adam jest The Best ;-)
 
 
tomek1082 

Imię: tomek
Wiek: 39
Dołączył: 16 Sty 2014
Posty: 4
Skąd: Drwalew
Wysłany: 2014-01-18, 09:55   

Ale na restart potrzeba troche czasu. A co w tym czasie z rybami. I jak obniżyć parametry. Czy torf wystarczy bo narazie nie stac mnie na RO. A czy jest jakiś sposób na stopniowe obniżanie parametrów jesli ryby zostaną w akwarium żeby im nie zaszkodzić używając np. kation wodorowy albo są może jakieś gotowe produkty do kupienia w akwarystycznym. I czy mogę filtrować wodę jednoczesnie przez torf i węgiel aktywny?.
 
 
gfar 


Imię: Paweł
Wiek: 35
Dołączył: 27 Gru 2012
Posty: 126
Skąd: Krosno
Wysłany: 2014-01-18, 11:18   

Węgiel wywal bo nadaje sie tylko do krótkotrwałego użycia jak chcesz jakieś toksyny/leki usunąć, a po jakimś czasie zaczyna oddawać to co wchłonął. Torf przy tych parametrach też na nic się nie zda. Z twardością ogólną troche ciężko może Ci ktoś inny doradzi jak bez RO i drogich zmiękczaczy zbić, ale tym sie nie musisz według mnie bardzo przejmować póki nie leczysz. Co do pH i kH to kup sobie kwas poprostu nawet na al...o jest do kupienia i dodawaj po ok. 2ml kwasu (rozcieńczonego troszke), zakładając ze ma ~30%, co kilka godzin. Za pierwszym razem możesz podwójnie wlać po troszkę. I mierz oczywiscie kH i pH żeby nie przesadzić.
Ostatnio zmieniony przez gfar 2014-01-18, 11:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
adam1977 


Imię: Adam
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 772
Skąd: Pajęczno
Wysłany: 2014-01-18, 11:34   

masz akwarium 150l - trochę małe ale jak się będziesz starał dasz radę :-)
Poczytaj trochę na tym forum jak zrobić restart z umyciem wszystkiego w perhydrolu jak mówi Tomek.
Kup sobie kwas solny do zakwaszania wody - zejdziesz z ph w dół - tania inwestycja :-)
Kup piasek w leroy merlin taki do piaskownic, dobry nie podnosi parametrów, na dno a całe akwarium umyj perhydrolem, jak odparuje możesz lać wodę z kwasem (jest gdzieś na forum opis jak dawkować HCL) i po 24 godzinach natleniania możesz wpuścić ryby :-)
Filtr najlepiej nowy kup, jakiś większy bo palety więcej brudzą niż mieczyki :-D
Do tego czasu przerzuć ryby do jakiejś beczki z kostką napowietrzającą, grzałką.
Jak karmić to musisz zrobić sobie mixa z serca wołowego - opisy na tym forum :-)
Powodzenia

PS. na pewno tańsze w utrzymaniu są gupiki, ale satysfakcja z oglądania palet w baniaku - nieoceniona
 
 
 
tomek1082 

Imię: tomek
Wiek: 39
Dołączył: 16 Sty 2014
Posty: 4
Skąd: Drwalew
Wysłany: 2014-01-18, 11:59   

Bardzo dziekuje za rady. Jeśli chodzi o dolewanie po trochu tego kwasu to rozumiem tylko pod nieobenosc rybek. A czy sam tofr może posłużyc do utrzymania pH i TwW na niskim poziomie po obniżeniu go kwasem solnym. Jesli chodzi o podmiane wody to najlepiej zeby miała zbliżone parametry co woda w akwarium. Mam nadzieję ze rybcie wytrzymaja góra 2 tyg. a potem kupię filtr RO. Tylko jeśli teraz uda mi się obniżyć te parametry bez użycia RO to czy pózniej muśze zaczynac wszystko od nowa. Piasek mam kwarcowy( pozostałość po pyszczakach) ale czy się nadaje i czy nie bedzie zmieniał parametrów wody.
 
 
tomek1082 

Imię: tomek
Wiek: 39
Dołączył: 16 Sty 2014
Posty: 4
Skąd: Drwalew
Wysłany: 2014-01-18, 13:55   

A co mślicie o armatce torfowej. Czy może sie sprawdzic, czy ktoś z was ma doswiadzczenie w tym temacie.
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 63
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7764
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-01-18, 20:23   

Ĺťeby zakwasić wodę w akwarium torfem trzeba się udać na torfowisko. Co zostaje TYLKO kwas mineralny w strzykawce.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1723
Skąd: Turek
Wysłany: 2014-01-18, 22:00   

tomek1082 napisał/a:
A co mślicie o armatce torfowej. Czy może sie sprawdzic, czy ktoś z was ma doswiadzczenie w tym temacie.


Z armatki to ty sobie możesz postrzelać na poligonie a torf sobie daruj bo i tak nie uzyskasz tego co bys chciał i nie utrzymasz parametrów w ryzach bo i ile tego torfu by trzeba było zasypać do zbiornika co by odpowiednio zmiękczył wodę i zakwasił ją (torf zamiast podłoża ? ) .
Zamiast armatek i pakowania kasy w nieprzydatne preparaty i jakies tam armatki zapodaj sobie filtr RO 3.75 i masz z głowy , kropla kwasu i woda idealna a i utrzymanie na mnie wiecej równym poziomie łatwe ;-)
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
GeGo 

Imię: Grześ
Wiek: 33
Dołączył: 01 Wrz 2013
Posty: 27
Skąd: Stadtallendorf
Wysłany: 2014-02-05, 21:27   

mozesz tez uzyc preparat jbl ph\kh minus do obnizania parametrow
 
 
wodzumasta 

Imię: Łukasz
Wiek: 36
Dołączył: 11 Sty 2014
Posty: 44
Skąd: Gorzyce
Wysłany: 2014-02-08, 12:32   

a torf granulowany jako wkład do filtr??
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1723
Skąd: Turek
Wysłany: 2014-02-08, 12:37   

wodzumasta napisał/a:
a torf granulowany jako wkład do filtr??


jak go zapodasz jak będziesz kontrolował spadek PH i korygował go ?

pozyskując wodę z RO na dizeń dobry masz ph 7 gh i kh 0 , troszkę kwasu i ph spada do wartości jaka cie interesuje i taką wodę masz do podmian . Jeśli zaś za bardzo ci spadnie to podmieniasz samo RO lub z domieszka kranu i jest cacy ;-)
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11