DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Jak obnizyć koszty utrzymania akwarium z dyskowcami .
Autor Wiadomość
K@@MIL 


Imię: Kamil
Wiek: 30
Dołączył: 02 Paź 2013
Posty: 352
Skąd: Łuków
Wysłany: 2014-01-10, 12:27   

Ja już takie coś zrobiłem tylko trochę bardziej chce to ulepszyć bo na razie wytwarza około 12v a chce osiągnąć 230w tylko nie mam na razie materiałów w wersji mini i jeżeli mi się nie uda to przerzucę się na wiatr
 
 
adam1977 


Imię: Adam
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 772
Skąd: Pajęczno
Wysłany: 2014-01-10, 12:34   

Prosimy o jakąś fotorelację :-)
 
 
 
toommaszeek 

Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lis 2012
Posty: 1106
Skąd: Aleksandrów Kujawski
Wysłany: 2014-01-10, 13:27   

Jeżeli skonstruowałeś wodną mini turbinę na 12V to nic nie stoi na przeszkodzie aby podpiąć do niej przetwornicę z 12V na 220V. Tylko ile wytwarza amperów ta Twoja turbinka?? Sprawdzałeś??
Wrzuć jakieś fotki, może uda nam się podpowiedzieć :-)
_________________
Adam jest The Best ;-)
 
 
K@@MIL 


Imię: Kamil
Wiek: 30
Dołączył: 02 Paź 2013
Posty: 352
Skąd: Łuków
Wysłany: 2014-01-10, 17:04   

Amperów nie sprawdzałem ale na razie zasila mi 2 żarówki takie wiecie jak od roweru 6v jedna przy 3 świecą trochę słabiej a przetwornica hmm nie znam się bardzo ale chyba one przetwarzają odwrotnie z 230 na niskie myślę coś o zasilaczu komputerowym on chyba zwiększa napięcie , jutro ogarnę aparat to wam pokażę zdjęcia
Ostatnio zmieniony przez K@@MIL 2014-01-10, 17:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
toommaszeek 

Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lis 2012
Posty: 1106
Skąd: Aleksandrów Kujawski
Wysłany: 2014-01-10, 22:15   

K@@MIL napisał/a:
Amperów nie sprawdzałem ale na razie zasila mi 2 żarówki takie wiecie jak od roweru 6v jedna przy 3 świecą trochę słabiej
Wg mnie zbyt słabe napięcie
Do Twojej turbinki przydałby się akumulator magazynujący ewentualną nadwyżkę prądu.


K@@MIL napisał/a:
przetwornica hmm nie znam się bardzo ale chyba one przetwarzają odwrotnie z 230 na niskie myślę coś o zasilaczu komputerowym on chyba zwiększa napięcie
Ja mam namyśli zwiększające napięcie z 12V na 220V.
Zasilacz komputerowy zmniejsza z 220V na 12V.


K@@MIL napisał/a:
jutro ogarnę aparat to wam pokażę zdjęcia
Czekam z ogromną niecierpliwością ;-)
 
 
K@@MIL 


Imię: Kamil
Wiek: 30
Dołączył: 02 Paź 2013
Posty: 352
Skąd: Łuków
Wysłany: 2014-01-10, 23:06   

Masz rację zasilacz zmniejsza ale gdy podpina się go jakoś odwrotnie i dokłada kilka oporników zwiększa napięcie (bynajmniej tak słyszałem)
 
 
K@@MIL 


Imię: Kamil
Wiek: 30
Dołączył: 02 Paź 2013
Posty: 352
Skąd: Łuków
Wysłany: 2014-01-10, 23:06   

Masz rację zasilacz zmniejsza ale gdy podpina się go jakoś odwrotnie i dokłada kilka oporników zwiększa napięcie (bynajmniej tak słyszałem)
 
 
krzysztof 


Imię: krzysztof
Wiek: 58
Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 64
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2014-01-10, 23:22   

;-) przetwornica z 12v na 220v :->
 
 
adam1977 


Imię: Adam
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 772
Skąd: Pajęczno
Wysłany: 2014-01-10, 23:57   

krzysztof napisał/a:
;-) przetwornica z 12v na 220v :->

http://allegro.pl/przetwo...3836832889.html
 
 
 
K@@MIL 


Imię: Kamil
Wiek: 30
Dołączył: 02 Paź 2013
Posty: 352
Skąd: Łuków
Wysłany: 2014-01-11, 01:21   

Drogie, spróbuje z tymi zasilaczami komputerowymi jak nie zadziała to kupie to
 
 
Trev 


Imię: Jurek
Wiek: 46
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 120
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-01-11, 01:53   

Kaamil - mylisz zasilacz z transformatorem.
Zasilacz komputerowy to najczęściej impulsówka, więc odwrotnie go nie podepniesz.
Poza tym sprawdź co otrzymujesz na wyjściu twojej prądniczki - jeśli te 12V jest na prądzie zmiennym to możesz dać podpięty odwrotnie transformator 230v/12v, jeśli masz na wyjściu stałe napięcie to musisz zastosować przetwornicę, która nie tylko podbije napięcie, ale także zamieni je na napięcie zmienne (sinus, aproksymację albo prostokąt).
Niestety jeśli z 12V robisz 230V, to (pomijając straty na urządzeniach) musisz dostarczyć na 12V prawie 20x większe natężenie niż wymagane przez odbiornik, co w przypadku turbinki na wylocie filtra jest moim zdaniem niemożliwe (chyba że podepniesz jako odbiornik dody led zamiast grzałki).
 
 
toommaszeek 

Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lis 2012
Posty: 1106
Skąd: Aleksandrów Kujawski
Wysłany: 2014-01-11, 01:59   

K@@MIL napisał/a:
Masz rację zasilacz zmniejsza ale gdy podpina się go jakoś odwrotnie i dokłada kilka oporników zwiększa napięcie (bynajmniej tak słyszałem)
Pierwsze słyszę o czymś takim. Jaki jest sens odwrotnego podłączania żeby z powrotem zwiększyć napięcie?? Nie jestem elektronikiem ale sama nazwa opornik mówi za siebie, czyli występuje na nim spadek napięcia a nie powoduje jego zwiększenie.

EDIT
K@@MIL napisał/a:
spirala na prawdę robi wrażenie chociaż ja trochę myślałem o mniejszym przekroju żeby to lepiej schować coś mniej niż 10cm

Jak sobie życzysz to masz ;-) spiralka skręcona specjalnie dla Ciebie przez kolegę.
Ostatnio zmieniony przez toommaszeek 2014-01-11, 20:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
K@@MIL 


Imię: Kamil
Wiek: 30
Dołączył: 02 Paź 2013
Posty: 352
Skąd: Łuków
Wysłany: 2014-01-12, 02:18   

OO no super Gratuluje, jak wam tak dobrze idzie to może zwiększymy poprzeczkę na 5cm, nie no żart super jest ta fajna sprawa myślę że to najlepsza grzałka jaką można zrobić z ogrzewania Co teraz ją w coś zamknąć wyloty z filtra zrobić i ogrzewanie pierwsza klasa, a ja dzisiaj nie wstawiłem zdjęć bo nie mam aparatu jeszcze po za tym zamówiłem to ustrojstwo z allegro bo z tymi zasilaczami uwierzcie że się da bo ja mam sąsiada elektryka mówił mi że w dawnych latach robił coś takiego ale nie pamięta jak to dokładnie szło a w necie niczego takiego nie mogę znaleźć więc zamówiłem ta którą z allegro, dodatkowo jeszcze ulepszyłem dynamo o lepszy wirnik z bardziej "areodynamicznymi" łopatkami i powiem szczerze lepszy efekt jest o wiele
Ostatnio zmieniony przez K@@MIL 2014-01-12, 02:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
multi 
multi

Imię: Sławek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 197
Skąd: Ostrów Maz
Wysłany: 2014-01-12, 13:43   

Fotki mile widziane ciekawe co na to PGE :mrgreen:
_________________
multi
 
 
K@@MIL 


Imię: Kamil
Wiek: 30
Dołączył: 02 Paź 2013
Posty: 352
Skąd: Łuków
Wysłany: 2014-02-02, 01:03   

Zapomniałem już o tym temacie, otóż nie wstawiam fotek bo się nie udało kupiłem tą przetwornicę i nic, na szczęście dobrze sie w samochodzie sprawdza, wytworzyłem tylko 10wat, muszę kupić jakieś lepsze sprzęty, generator i turbinę i nie do akwarium a wiatrak na zewnątrz
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,68 sekundy. Zapytań do SQL: 13