DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
narośl
Autor Wiadomość
johnny 
johnny

Imię: mariusz
  Wysłany: 2013-06-20, 15:42   narośl

1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... 375l
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... 02.2013
- wymiary .... 120/65/45
- rodzaj (roślinny, sterylny) ....roslinny
- rodzaj podłoża .... zwirek zwykly

2) Woda:

- kwasowość (pH) .... 6.5-6.8
- twardość węglanowa i ogólna .... gh4.5 dh,,,kh3.4dh
- wielkość związków azotowych .... no2-0 no3-20-30mg/l
- temperatura wody .... 29-30
- częstotliwość i wielkość podmian wody .... 100l na tydz
- sposób przygotowania wody do podmian .... RO 75l kran 25
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .... od poczatku 25 neon,3 kirys,6 kosiarka,2 glonojady,dwie krewetki,od 3 mies 6 palet 10-15 cm

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) ....mix wlasny z serca wołowego,krewetek,czosnku,marchwi,spiruliny 3 razy,tropical D50 PLUS raz dziennie

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) ... :arrow: Rybki zachowuja sie normalnie, nie są płochliwe ,jedzą dużo,ta jedna sie otrząsa i ma guzki na płetwie i chyba cos na ogonie...coś jak pleśn,ubytków brak aczkolwiek trzem sztukom jakby brakowało kawałek łuski.Pływają normalnie,strasznie się biją, raz zauważyłem że ta jedna się otarła o roślinę,odchody czerwone i grube, chociaż ta ma jakieś cienkie.Ryby urosły przez 3 mieś jakies 3 do 4 cm,oddech w zależności...czasem 2 na sek...czasem 1

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... filtry1wewnetrzny 1200l na godz,filtr2 900l na godz,grzałki 300w i 150 w.Pierwszy filtr czyszczę raz na miesiąc,drugi raz na pół roku (takie plany),w nich ceramika,biobale,gabki

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) .... Ĺťadnych zmian...zamiary są ale to po remoncie ;-)

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ... dwie ryby leczyłem ale tego nie przeżyły jedna ugotowana, jedna nie wytrzymała obniżania ph :-( .Dodam że są to moje pierwsze ryby w życiu :roll: nie będe owijał w bawełne są to moje początki,ale do odważnych świat należy.

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-06-20, 15:46   

brak mikroskopu,czy Dacie radę postawić jakąś diagnozę bez niego ?

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-06-20, 17:17   

tak to wygląda w całości

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-06-21, 11:38   

nicień
przywra
trichodina
Adam

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-06-21, 18:22   

To ładne stadko w nich siedzi.Ok, trzeba się chyba wziąć do roboty,lecz bez Was nie dam rady,jako że do Adamowych przepisów dostępu nie mam, więc może ktoś z forumowiczów ma przepis nr2 (tak mi się wydaje)chodzi o leczenie aniprazolem,czytałem właśnie wątek RAFIKFI i koledze się udało.Wprawdzie połowa obsady nie przetrwała ale ... spróbujemy, jeszcze ten remont :evil: ,ja ze swojej strony obiecuję na bieżąco komentować co i jak.Jeżeli chodzi o parametry wody to doczytałem wszystko, tylko pytanko brzmi... czy może woda do sterylnego i do wiadra pochodzić wyłącznie z RO ?

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-06-21, 18:46   

w kilka dni był:
- aniprazol
- metronidazol
- sól to już przegięcie.
Masz podtrute ryby. To się spokojem i podmianami załatwia nie solą. Ba i nie wiadomo co masz w akwarium. Węgiel nie wychwyci metali ciężkich ...

andzio65 napisał/a:
Pytałem, bo kiedyś stosowałem leczenie wg tego przepisu w zbiorniku ogólnym i miałem podobne efekty na płetwach jak u Ciebie. Z tym, że z przyczyn obiektywnych ryby "kąpały się" nie 8, a prawie 16 godzin. Wody wymieniłem wtedy ok.80% i oczywiście węgiel. O ile pamiętam płetwy zaczęło trafiać od 2 do 5-tego dnia po leczeniu. Później sytuacja zaczęła się poprawiać i płetwy poodrastały. Dodam jeszcze, że przez 5 kolejnych dni wymieniałem po 50%wody codziennie.
Później powtórka leczenia była, ale już przepisowo 8 godzin, wymiany wody jak wyżej. I znów było widać na płetwach efekty, ale już w mniejszym stopniu.
Porażką moją natomiast było to, co ujrzałem w wycinku ze skrzeli po miesiącu od kuracji - piękny, zdrowiutki i ruchliwy dactyl , pomimo odkażenia wszystkiego co kiedykolwiek miało styczność z wnętrzem akwarium.
Później zastosowałem pełny cykl leczenia w sterylnym z jednoczesnym odkażaniem i restartem ogólnego, a co z tego wyjdzie to zobaczymy, jeszcze nie czas na ogłoszenie wyników.
A wracając do płetw. Przy wszystkich kąpielach stosowałem Aniprazol, lecz przy kąpielach w sterylnym efekt uszkodzenia płetw nie występował.
Mój wniosek, winny fenbendazol, bo jeśli nawet wymienia się całą wodę to i tak trochę zawsze zostanie choćby w podłożu, a węgiel też potrzebuje czasu, aby wyłapać wszystkie pozostałości. Przy kąpieli w sterylnym ryby są przenoszone do świeżej wody całkowicie lekarsta pozbawionej.
Czy to słuszna teoria, tego nie wiem. Niech każdy sobie odpowie sam.
Ja w każdym razie już nigdy nie będę korzystał z metod leczenia w zbiorniku dekoracyjnym z lekiem dodawanym do wody, w szczególności aniprazolu, bo ryzyko jest, a skuteczność wątpliwa.
W przypadku gdy ryby nie jedzą jestem za leczeniem z zbiorniku sterylnym.

by głosić teorię trza się na czymś oprzeć.
Pytanie: czy jest przepis na leczenie przywr w zbiorniku ogólnym?
Odpowiedź NIE ma. !!!!!!!!!!
Przepis nr 1 to WIADRO
Przepis nr 2 to WIADRO
Przepis nr 3 to WIADRO

To jak leczyłeś przywry w ogólnym, że o tym piszesz i teorie głosisz.
Jak tak leczyłeś to nie dziw się, że przywry sobie żyły. To nie Twoja porażka a prawidłowość w odniesieniu do tego coś im zafundował. Jak na co i kiedy się leczy w ogólnych to opisane dokładnie. Ile wody się przed i po podmienia też opisane. Kiedy się czyści filtry przed i po leczeniu też jest.

A jak ktoś robi po swojemu i wpierw leczy i dopiero po pyta to co ja mogę.

Jak można na przywry stosować przepis w ogólnym co nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości. Są opisy leków są dawkowania są przepisy. Jest podane co wpierw się leczy a .. i tak robią po swojemu i jeszcze pretensje do przepisów. Jakich przepisów. Takich nie ma.

WNIOSEK

jak wyżej przedstawione nie należy stosować
Adam

Tak więc może ktoś jest szczęśliwym posiadaczem kturegoś z tych przepisów,abym i ja nie namieszał z czymś ?

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-06-21, 21:07   

Czy aniprazolem załatwie przywry i nicienie?Czy czeka mnie coś jeszcze?

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-06-21, 21:10   

Szukam i szukam i nic nie mogę znależć na temat TRICHODINY... Co to za dziadostwo?Da rade to jakoś wyleczyć?

adamn 

Wysłany: 2013-06-22, 10:43   

Mariusz nie idź na ilość a edytuj swoje posty jak CI coś do głowy wpadnie. Masz jedną z tych 3 w/w. rzeczy a nie wszystkie. Leczyłeś dwie ryby a nie wszystkie i nie pisać o truciu ryb.
Aniprazol starczy.
Adam

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-06-22, 12:41   

Ok . Dzięki Adam, sory za to , ale nie chcę poełnić po drodze jakichś błędów no i jak przywiozę drugie szkło to opiszę najpierw jakie mam zamiary, i czy dobrze wszystko zrozumiałem,żeby nie było niespodzianek jak u niektórych kolegów.I dopiero zacznę działać.
Przy okazji zapytam o remont... zaczyna się u mnie za trzy dni i potrwa ok 3-4 tyg,wiem że leczenie ma trwać 2 tygodnie, i chciałbym je zacząć po remoncie, czy ryby mogą jeszcze poczekać ten czas?

adamn 

Wysłany: 2013-06-23, 09:38   

leczenie trwa dwa dni bo dwa razy mają siedzieć w wiadrze.
Adam

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-06-26, 07:08   

No tak. Ale jak poczytałem na Naszym forum to coś takiego wyszło mi w głowie; Wyławiam wszystki ryby z ogólnego do wiadra, tam 5litrów wody i daje 1 tabletke aniprazolu, kąpiel 6 godzin , z wiadra do sterylnego i 7 dni , po tym czasie powrót do wiadra 1 tabletka i 6 godz i znowu do sterylnego na 7 dni. Po 14 dniach po raz 3 do wiadra i dopiero do ogólnego. Pytanko do Ciebie Adam czy tak moze być? Jeszcze chciałbym sie zapytać czy w czasie gdy ryby są w wiadrze , to czy ma sens dawać tabletke do sterylnego aby wybić to co wyszlo z ryb?I wymienić całą wode?Posiadam tylko jeden sterylniak. Pozdrawiam

adamn 

Wysłany: 2013-06-26, 12:02   

dwa razy wystarczy i nie trzy.
Sterylne ma być w czasie kąpieli przygotowane całe nie z tabletką a z gruntowną odnową i dezynfekcją. Do ogólnego daj levamizol w ilości 50 ml na 100 litrów. Dwa dni przed końcem kuracji wyczyść filtry w ogólnym i podmień wodę ile się da.
Adam

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-06-30, 09:53   

Ok , ale jest mały problem poniewaź kuzyn zamiast levamizolu przysłał mi levamol w granulkach 5% i czy mogę i w jakich dawkach go zastosować?375L. A i jeszcze jedno. Gdy ryby będą w wiadrze to czy moge sterylne odkazić H2O2. 35% pozdrowionka

adamn 

Wysłany: 2013-06-30, 16:08   

może być dwa razy więcej na tyle samo wody - wcześniej rozpuścić dobrze.
Adam

Odpowiedz do tematu