DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Metronidazol
Autor Wiadomość
adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-08-05, 15:17   

łyżka serca kilka kropli witaminy E lub tranu lub oleju roślinnego. Do zamrażarki na 5 minut i karmić tyle ile zjedzą. Zależy od ilości ryb wielkości i rodzaju.
Adam

ksywa 

Imię: Damian
Wysłany: 2013-08-05, 22:49   

Zrobiłem według zalecenia, palecie skubią, wypluwają, skubią i wypluwają. Ciężko mi powiedzieć ile faktycznie wpada im do żołądku. To wystarczy do pozbycia się wiciowców?

adamn 

Wysłany: 2013-08-06, 13:41   

3-4 dni tak karmić a po miesiącu powtórka. Jak tylko to będą dostawały to starczy o ile jedzą wszystkie.
Adam

ksywa 

Imię: Damian
Wysłany: 2013-08-06, 23:13   

Wczoraj pierwszy dzień rano i wieczorem karmienie sercem z metro. Tak jak pisałem, ryby jadły i pluły, wieczorem. Dzisiaj rano pluły mniej a dzisiaj wieczorem już tylko 2 z 8 paletek pluła a reszta się zajadała mixem. Martwię się jedynie o resztę obsady, bocje, kosiarki i neony na pewno też skubnęły co nieco, ale glonojady? Nie chciałbym żeby to one zostały nosicielami. Dzisiaj popołudniu dałem jeszcze arterię rybom, ale kolejne 2 dni rano i wieczorem tylko mix z metro żeby zjadły ile będą tylko tego mogły.

Andrzej B 
dyskowce.com.pl

Imię: Andrzej
Wysłany: 2013-08-07, 05:31   

ksywa napisał/a:
Martwię się jedynie o resztę obsady, bocje, kosiarki i neony na pewno też skubnęły co nieco, ale glonojady?

Dlatego ten temat wraca jak bumerang. Innymi bym się nie przejmował poradzą sobie. Dlatego lepiej nie mieszać ryb. Jedne ryby sobie dają radę z robalami inne nie. Zawsze możesz zrobić im kąpiel w metro 6 tabl na 100l przez kilka dni i po sprawie. Przynajmniej na jakiś czas.

johnny 
johnny

Imię: mariusz
Wysłany: 2013-09-11, 14:42   

Witam. Wiecie może ile czasu metronidazol w płynie może być przechowywany po otwarciu ampułki? Czy przez 4 dni nie straci swych właściwości,dostałem jakieś bycze te ampułki no I jedna śmiało starczy na 4 dni kuracji. :-/

Maniek 

Imię: Mariusz
Wysłany: 2013-09-11, 15:18   

Trzymaj w lodówce i nic mu nie będzie. ;-)

skaczacy 

Imię: Mateusz
Wysłany: 2013-09-11, 17:45   

Myślę że do wątku warto by także dodać informację, że metronidazol można dostać też w postaci proszku do sporządzenia receptury, do takiej czynności potrzebna jest recepta od weterynarza/lekarza, i mysi być na niej napisane metronidazol do sporządzenia receptury i ilość gramów. Warto poszukać i popytać w kilku aptekach, mi ściągnęli 100g za 40-50 zł (cena poglądowa, nie chce Was wprowadzić w błąd a dość dawno to kupowałem i nie mam paragonu już). Dawkować go można za pomocą wagi precyzyjnej. Ważną informacją jest też to że proszek jest w postaci czystego metro, bez żadnych nośników czy związków które podaje się do rozpuszczania, mieszania i wytwarzania tabletek. Ilość gramów można spokojnie dostosować do potrzeb.

roh 
Ryby z Amazonii to moja pasja

Imię: Roman
Wysłany: 2013-09-13, 15:55   

johnny napisał/a:
Witam. Wiecie może ile czasu metronidazol w płynie może być przechowywany po otwarciu ampułki? Czy przez 4 dni nie straci swych właściwości,dostałem jakieś bycze te ampułki no I jedna śmiało starczy na 4 dni kuracji. :-/

w tej ampułce jest tylko 5% preparatu, reszta to woda
Cytat:
Myślę że do wątku warto by także dodać informację, że metronidazol można dostać też w postaci proszku do sporządzenia receptury, do takiej czynności potrzebna jest recepta od weterynarza/lekarza, i mysi być na niej napisane metronidazol do sporządzenia receptury i ilość gramów. Warto poszukać i popytać w kilku aptekach, mi ściągnęli 100g za 40-50 zł (cena poglądowa, nie chce Was wprowadzić w błąd a dość dawno to kupowałem i nie mam paragonu już). Dawkować go można za pomocą wagi precyzyjnej. Ważną informacją jest też to że proszek jest w postaci czystego metro, bez żadnych nośników czy związków które podaje się do rozpuszczania, mieszania i wytwarzania tabletek. Ilość gramów można spokojnie dostosować do potrzeb.

Najlepsza cena hurtowa na dzisiaj to 180 zł za 100 g czystego preparatu.. Hurtownie dostały pie....a
Ostatnio zmieniony przez roh 2013-09-13, 15:58, w całości zmieniany 2 razy  

gfar 

Imię: Paweł
Wysłany: 2013-09-14, 12:30   

Roman ja kupiłem w zeszłym tygodniu 100g za 85pln w aptece, poprzednio podobnie w innej. Także chyba szukać warto.

skaczacy 

Imię: Mateusz
Wysłany: 2013-09-14, 13:43   

jak będę w mojej zaufanej aptece to mogę podpytać jak cena :) ja mam zapas jeszcze spory a termin ważności odległy.

roh 
Ryby z Amazonii to moja pasja

Imię: Roman
Wysłany: 2013-09-17, 10:19   

skaczacy napisał/a:
jak będę w mojej zaufanej aptece to mogę podpytać jak cena :) ja mam zapas jeszcze spory a termin ważności odległy.

Ja kupowałem 3 miechy temu po 38 zł za 100 g. Teraz jest jakieś wariactwo, metro zostalo wycofane z obiegu weterynaryjnego. Paranoja. Kupię 0,5 kg w normalnej cenie.

gfar 

Imię: Paweł
Wysłany: 2013-09-17, 19:30   

Pytałem dziś i u mnie bez zmian, czyli 79zł/100g + marża apteki około 6zł.

kubamytab 

Imię: kuba
Wysłany: 2013-09-19, 19:35   

jak już o cenach.. dzisiaj kupiłem 20x250mg polpharma, zapłaciłem 17zł

adamn 

Wysłany: 2013-09-19, 20:01   

skoczyło z 11-12 zł.
Trza będzie coś innego wymyślić ;-)
Adam

Odpowiedz do tematu