DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Michalet_700l
Autor Wiadomość
michalet 

Imię: Michał
Wysłany: 2014-04-06, 21:15   

alegumis napisał/a:
Jedni gotują inni prażą w piekarniku, oba sposoby są dobre, jak chcesz potwierdzenia to masz tutaj http://discusforum.adamn....5280&highlight= ja wszystko co mozna wygotować piach, korzenie, wkłady do filtra wygotowuje reszta perhydrol http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=359

Dzieki BArtek.
Nadtlenek wodoru 60% 5l juz zamówiony. Mam nadzieje że mi wystarczy do odkażenia zbiornika w raz z całym sprzętem.

alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-06, 21:30   

michalet napisał/a:
Dzieki BArtek.

Proszę bardzo

Łukasz napisał/a:
Do odkażania filtra kubełkowego wlewam perhydrolu na oko, bez zbędnych matematycznych wyliczeń. Przeważnie są to duże dawki, ile? Nie wiem - wiem, że na oko i dużo. Jest, to perhydrol 60% bez rozcieńczania wcześniej wodą.

Do spryskiwania akwarium tak jak napisałem 100ml perhydrolu 60% na 1 litr wody.
Ostatnio zmieniony przez 2014-04-06, 21:43, w całości zmieniany 1 raz  

michalet 

Wysłany: 2014-04-13, 13:43   

Akwarium i sprzęt odkazone.
Ryby po drugim leczeniu na przywry.
Nie stety nie obyło się bez strat ale to z mojej winy. W jednym z dwóch zbiorników podmieniłem wodę na zbyt kwaśną. Na szczęście były to te (drugiego sortu) Przetrzymają chyba tylko glonojady i jeden pigeon.
Moje pytanie jest następujące.
Po jakim czasie od zakończenia drugiego leczenia aniprazolem (1 tabletka na 5l wody) mogę leczyć na wiciowce? Oraz z jakim sposobem zrobić to najskuteczniej??

alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-13, 18:08   

Przerwa 7 dni, ale zależy od kondycji ryby po pierwszym leczeniu temperatura 32 stopnie i metro jak nie jedzą to do wody 3-4 dni dawkowanie różne podają od 2-4 gramów na 100 litrów na drugi dzień połowa dawki po podmiana i węgiel na 24 h

michalet 

Wysłany: 2014-04-13, 18:23   

alegumis napisał/a:
Przerwa 7 dni, ale zależy od kondycji ryby po pierwszym leczeniu temperatura 32 stopnie i metro jak nie jedzą to do wody 3-4 dni dawkowanie różne podają od 2-4 gramów na 100 litrów na drugi dzień połowa dawki po podmiana i węgiel na 24 h

Czy dobrze rozumiem??
dzień pierwszy - 4 g metro/100l
dzień drugi - 2g metro/100l
dzień trzeci - 2g metro/100l
dzień czwarty - 2g metro/100l
dzień piąty podmiana wody i węgiel na 24h
Musze podmieniać codziennie po 50% wody. Rozumiem że metro się tak szybko rozkłada że trzeba codziennie po podmianie podawać nowe dawki. Czy dobrze zrozumiałem??

alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-13, 19:09   

Nie źle zrozumiałeś, podajesz metro pierwszego i drugiego dnia połowe dawki w kolejnych nie podajesz nic. Za drugim razem jak jedzą możesz podać do mixa jedną tabletkę na łyżkę mixa mieszasz jeszcze z tranem i do zamrażalki na 5 minut, karmisz dwa razy dziennie, Adam pisał też ostatnio o do dawaniu jeszcze banana. Wodę podmieniam z reguły piątego dnia. Zgaś światło, ale ryby obserwuj cały czas. Co do dawki to nie wiem czy nie za dużo bo ja dawałem 3 gramy, ale są tacy co podają 4g. Niech się jeszcze inni wypowiedzą.
Ostatnio zmieniony przez 2014-04-13, 20:25, w całości zmieniany 4 razy  

michalet 

Wysłany: 2014-04-13, 21:56   

alegumis napisał/a:
Nie źle zrozumiałeś, podajesz metro pierwszego i drugiego dnia połowe dawki w kolejnych nie podajesz nic. Za drugim razem jak jedzą możesz podać do mixa jedną tabletkę na łyżkę mixa mieszasz jeszcze z tranem i do zamrażalki na 5 minut, karmisz dwa razy dziennie, Adam pisał też ostatnio o do dawaniu jeszcze banana. Wodę podmieniam z reguły piątego dnia. Zgaś światło, ale ryby obserwuj cały czas. Co do dawki to nie wiem czy nie za dużo bo ja dawałem 3 gramy, ale są tacy co podają 4g. Niech się jeszcze inni wypowiedzą.

A co to znaczy za drugim razem?? Czyli jak będę kuracje powtarzał np. po miesiącu??
No i pytanie zasadnicze kiedy mogę wpuścić ryby do odkażonego zbiornika ogólnego. czy zaraz po pierwszej kuracji ??

Luk_2_5 

Imię: Łukasz
Wysłany: 2014-04-13, 22:00   

Do ogólnego to dopiero po badaniu kontrolnym jak będzie pewność ze są zdrowe, bo bez badania nie masz pewności czy coś nie zostało.

alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-13, 22:02   

Zawsze powtarzasz kuracje po 7-9 dniach czy to przywry czy wiciowce. Przed wpuszczeniem zbadaj ryby, odchody, syf z filtra w kilku odstępach czasowych.

michalet 

Wysłany: 2014-04-13, 22:04   

Po kąpieli 10-cio godzinnej ryby mają się dobrze tylko zauważyłem obtarcia i postrzępione płetwy na skutek urazów mechanicznych. Czy powinienem w takich okolicznościach podawać sól do wody??

alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-13, 22:07   

Raczej nie a po co sól

michalet 

Wysłany: 2014-04-13, 22:27   

alegumis napisał/a:
Raczej nie a po co sól

Słyszałem że pomaga w gojeniu optarć i skaleczeń dezynfekuje rany.

jol.anta 

Imię: Jola
Wysłany: 2014-04-13, 22:32   

A sobie zaaplikowałbyś sól na ranę ?

alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-13, 22:39   

michalet napisał/a:
alegumis napisał/a:
Raczej nie a po co sól

Słyszałem że pomaga w gojeniu optarć i skaleczeń dezynfekuje rany.

Pierwsze słyszę

jol.anta napisał/a:
A sobie zaaplikowałbyś sól na ranę ?

Dobre i samo sedno
Ostatnio zmieniony przez 2014-04-13, 22:41, w całości zmieniany 1 raz  

michalet 

Wysłany: 2014-04-13, 22:45   

W żadnym wypadku.
Więc powiedzcie mi w jakim celu się stosuje sól w hodowli dysków??

Odpowiedz do tematu