DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr RO - który?
Autor Wiadomość
grzegorz1008 

Imię: Grzegorz
Wysłany: 2013-02-24, 19:57   

dokładnie tak jak napisał @eMWU

Letoniusz 

Imię: Jacek
Wysłany: 2013-03-05, 10:10   

Czy 160 zł za osmoze to dobra cena ? Tutaj znalazłem http://www.krainawody.pl/...tyczna-ro3.html z membraną 50 GPD. Myślicie , że jest ok ?

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-05, 10:25   

50 to będzie kapało zbyt wolno, weź 100 ... pieniądze prawie te same a wydajność wieksza.

HoRuS 

Imię: Maciek
Wysłany: 2013-03-05, 10:28   

Letoniusz napisał/a:
Czy 160 zł za osmoze to dobra cena ? Tutaj znalazłem http://www.krainawody.pl/...tyczna-ro3.html z membraną 50 GPD. Myślicie , że jest ok ?

Znajdziesz tańsza na alledrogo. Według mnie nie zawracał bym sobie głowy membraną 50 GPD ze względu na wydajność. Swoją 75 gpd zamieniłem na 100 gpd i jestem znacznie bardziej z niej zadowolony.

Letoniusz 

Imię: Jacek
Wysłany: 2013-03-05, 10:57   

Okej, dzięki, będę szukał ;)

JamZim 

Imię: Jan
Wysłany: 2013-03-24, 12:40   

Mamy pytanie, mianowicie chce kupić filtr RO, i zastanawiam sie jak magazynować wodę z tego filtra? Będę musiał dodatkowo kupić beczkę 100l? i do tej beczki doczepić kranik na samym spodzie by wodę nalewać do wiader by potem wiadra nosić do akwarium?
Jak wy magazynujecie wode z filtra RO.
Mam zamiar kupić takie coś: http://allegro.pl/filtr-o...3108891085.html

UserTech
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-24, 12:44   

Ja nie magazynuje. bezpośrednio wlewam do akwarium

gienierator 

Imię: Eugeniusz
Wysłany: 2013-03-24, 13:03   

JamZim napisał/a:
zastanawiam sie jak magazynować wodę z tego filtra

U mnie wygląda to tak ze pod parapetem w kuchni mam trzy baniaki po 30l , zmostkowane z sobą i pompą zewnętrzną . We wnęce mam też dostęp do wody i RO.
W baniakach zbieram RO i mieszam z rurowitem , za pomocą węża i pompy podają do akwarium oddalonego dobre 10 meterków .
pozdro.....

rakoczybartek 

Imię: Bartek
  Wysłany: 2013-04-07, 19:44   

Witam, napiszcie koledzy czy warto zawracać sobie głowę filtrem ro. Moja woda jest ze zwiku, ph 7,2 gh 12 kh 9. Zakradając że kh zbije do 0 kwasem i tym samym obniżę ph, to czy jest sens iść w kierunku osmozy ? Jak dużo pracy kosztuje was przygotowanie wody ?
Jak to u was wygląda, gdzie woda kapie, w czym ją trzymacie, jak mieszacie i czy trzeba ją napowietrzać 24 h i dopiero wlewacie do akwa czy od razu można wlać ?

Bartek

Maniek 

Imię: Mariusz
Wysłany: 2013-04-07, 19:47   

Ja tam bym sobie nie zawracał. Osobiście leje wode prosto z kranu do baniaka, potem strzykawa z kwasem wieszam przy wylocie z filtra i już. Chciał bym mieć taką wode jak ty. Nie zawracał bym sobie gitary RO.

pOZDR

rakoczybartek 

Imię: Bartek
Wysłany: 2013-04-07, 20:00   

Skąd wiesz ile kwasu możesz dodać, to delikatna robota a woda reaguje z opóźnieniem.
Ja leję do beczki, dozuję kwas aż zejdzie węglanówka do 0 i taka napowietrzam zazwyczaj 24 h. Po tym czasie jest jeszcze drobna korekta +/- hcl i dopiero do akwa. Jest to trochę pracy i czekania, beczka i bałagan denerwuje żonę, dla tego pytam ile jest zamieszania z robieniem wody za pośrednictwem ro i jak się ją kwasi ?
W mojej ocenie lanie wody prosto z kranu i dodawanie kwasu na ogólnym jest zbyt hardkorowe, ale sam tak robiłem w przeszłości, teraz już zmieniłem technikę i szukam dalej...

Maniek 

Wysłany: 2013-04-07, 20:12   

Moze i hardkorowe:) ale narazie ryby maja sie dobrze:) I żona sie nie denerwuje. Powiem jeszcze tylko tyle ze w ogólnym wytarłem i tak samo postępowałem. Skoki ph w naturze też występują. Co do ilości kwasu to zpraktykowałem ile go podawać. Gienio opisywał gdzieś jak ma rozwiązane RO, z tego co sobie przypominam to bałaganu nie ma. Pozdr

GACUŚ 
GACUŚ

Imię: Wiesiek
Wysłany: 2013-04-07, 20:50   

rakoczybartek napisał/a:
. Jest to trochę pracy i czekania, beczka i bałagan denerwuje żonę, dla tego pytam ile jest zamieszania z robieniem wody za pośrednictwem ro i jak się ją kwasi ?
.

Moją też denerwuje bałagan z przygotowaniem wody :evil: . Ja RO mam zamontowane nad wanną i tam właśnie napuszczam wodę do 20 litrowych baniek (10 litrów RO + 10 litrów kranówki o twardości ogólnej ok 22-24stopni ) . Potem bańki lądują w szafie w przedpokoju gdzie jest napowietrzana i lany jest kwas lub też nie ( bo obecnie nie leję kwasu gdyż woda w akwa sama mocno się kwasi ) czyli robię to samo co Ty w beczce .
Przy tych twardościach co masz to moim zdaniem filtra RO nie potrzebujesz .

rakoczybartek napisał/a:

W mojej ocenie lanie wody prosto z kranu i dodawanie kwasu na ogólnym jest zbyt hardkorowe, ale sam tak robiłem w przeszłości, teraz już zmieniłem technikę i szukam dalej...

No z całą pewnością nie jest to dobra praktyka akwarystyczna , można się na tym nieźle przejechać i pewnie kwestia tylko czasu kiedy to nastąpi .
Ja wolę wodę wcześniej przygotować a kwas bezpośrednio do akwa leję tylko i wyłącznie w ostateczności w sytuacjach awaryjnych .

Maniek napisał/a:
Gienio opisywał gdzieś jak ma rozwiązane RO, z tego co sobie przypominam to bałaganu nie ma. Pozdr

Pięć postów wyżej :-D

Pozdrawiam
Wiesiek

Maniek 

Wysłany: 2013-04-07, 21:23   

Czasami też robie tak ze wode z kranu ok 20l odstawiam i zakwaszam ilością kwasu jaką zwykle leje do podmian. Gryzie sie to 2-3 dni i siup do akwarium. Nie polecam moich praktyk, niestety w bloku nie moge sobie pozwolić na rarytasy. podr

maniek1975 

Imię: marcin
Wysłany: 2013-04-15, 11:56   

u mnie woda w kranie
no 2 0
kh 5
gh 8
ph 6.6
no3 40
też nie wiem co zrobić z tym no3 ? nie widzi mi się zbytnio kupować RO (małżonka by mnie chyba udusiła ;-) )

Odpowiedz do tematu