moje rybki potrzebują waszej pomocy |
Autor |
Wiadomość |
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-01-04, 17:35
|
|
|
grzałka dobra
nie jedni a dwa wiadra i potem jedno akwarium
Nie licz że samo przejdzie. A jak chcesz konkretów to MIKROSKOP
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
rafikfi
Imię: Rafał
|
Wysłany: 2013-01-04, 18:11
|
|
|
Mikroskopu niestety nie mam że samo przejdzie to nawet nie liczę
Adam dzięki za pomoc a i jeszcze jedno co będzie lepsze aniprazol czy pratel w domu mam pratel ale aniprazol mogę kupić jak by co |
_________________ Pozdrawiam
Rafał |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-01-04, 19:11
|
|
|
Aniprazol działa na więcej gadów bo ma fenbendazol. Ale do wiadra.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
rafikfi
|
Wysłany: 2013-01-04, 19:27
|
|
|
ok czyli jutro jadę po aniprazol |
Rafał |
|
|
|
|
andzio65
Imię: Andrzej
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 82 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 2013-01-06, 04:24
|
|
|
Rafał.
Ja u mnie w aniprazolu razem z dyskami pływały glonojady i neony czerwone. Wszystkie gatunki bezproblemowo zniosły 5 godzin kąpieli. Bardzo ważne dobre napowietrzanie kostką. Dobrze jest kontrolować ph w czasie kąpieli bo ma tendencję do wzrostu, przynajmniej u mnie tak było i musiałem delikatnie dokwaszać. Dyski i neony troszeczkę przymuliło, gdyż mogłem je wyłapać ręką, ale do glonojadów musiałem prawie wylać wodę bo nie dało rady złapać. Wszyskie ryby po przełożeniu do sterylnego z czystą wodą szybko doszły do siebie.
Nie przeraź się jak zobaczysz, że w miarę upływu czasu w kapieli leczniczej zaczną pojawiać się białe "farfocle", może tego być dużo, ale to normalne przy aniprazolu.
Jeśli się mylę to niech Adam mnie poprawi, ale wydaje mi się, że te farfocle to ścięty przez fenbendazol śluz. Może on wychodzić, też spod pokryw skrzelowych, ale w czystej wodzie ryby go usuną same.
I jeszcze na marginesie, jak dwa wiadra na ryby to w każdym 5 litrów wody i do każdego 1 tabletka, możesz też wlać do jednego wiadra 10 litrów wody, ale dodać już 2 tabletki. Musisz zachować proporcje 1 tabletka na 5 litrów wody, a metoda, jaka komu pasuje choćby ze względu na ilość osprzętu jakim dysponujesz. |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-06, 11:40
|
|
|
Farfocle, to śluz, to się zgadza. Należy też co jakiś czas sprawdzać pH we wiaderku bo będzie podskakiwać do góry i przykwaszać jak kolega wyżej. Wszystko na spokojnie, a rybom nic nie będzie. |
|
|
|
|
rafikfi
|
Wysłany: 2013-01-08, 11:44
|
|
|
Dzisiaj nadszedł wielki dzień wczoraj udało mi się w końcu dostać Aniprazol i dzisiaj zacząłem leczenie ryby siedzą już w wiadrze od około godziny jest pełno farfocli zobaczymy co będzie dalej |
Rafał |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-08, 12:43
|
|
|
pH sprawdzaj. |
|
|
|
|
rafikfi
|
Wysłany: 2013-01-08, 12:58
|
|
|
ok wszystko pod kontrolą tylko miałem małą niespodziankę na jakieś 45 minut wyłączyli mi prąd jak pech to peh ale chyba ryby dały rade nie widzę żeby coś padło jak na razie zobaczymy co będzie dalej |
Rafał |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-08, 13:01
|
|
|
Też miałem takie przeboje, ale jak leczyłem na wiciowce. |
|
|
|
|
rafikfi
|
Wysłany: 2013-01-08, 13:09
|
|
|
dobrze ze to tylko niecała godzina a nie cały dzień bo tak to było by kiepsko |
Rafał |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-01-08, 13:40
|
|
|
farfocle to znak, ze skrzela i skóra były zajęte. Dobrze, że nie patrzyłeś bo byś się przeraził. Jak wszystko czyste to oda tylko biała vel. mleczna i nic nie pływa bo skąd.
Adam |
|
|
|
|
|
rafikfi
|
Wysłany: 2013-01-08, 13:51
|
|
|
musiały być nieźle zapaprane bo sporo tego syfu pływa teraz pewnie lepiej im się będzie oddychać a to Adam dzięki tobie i pozostałym kolegą udzielającym sie w temacie za co wszystkim dziękuje |
Rafał |
|
|
|
|
rafikfi
|
Wysłany: 2013-01-08, 16:11
|
|
|
Dzisiejsze leczenie można powiedzieć zakończone sukcesem po mimo małych problemów z powodu braku prądu trzymane piec godzin w Aniprazolu wszystkie rybki przeżyły (mam nadzieje ze robale nie przeżyły) i chyba mają się lepiej jutro postaram się wrzucić jakiś filmik |
Rafał |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-08, 16:39
|
|
|