DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy?..
Autor Wiadomość
adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-10-03, 17:03   

wpierw idź do kuchni i zaparz sobie herbaty. Dawaj FILM 10 sekundowy z nieczystości zeskrobin ciała i skrzeli.
Adam

jab75 

Imię: Jacek
Wysłany: 2013-10-03, 17:27   

K@@MIL napisał/a:
Mam już mikroskop jutro zbadam to, i adam kupić od razu inne akwarium jakieś z 100l żeby ryby jak coś tam leczyć? czy wstrzymać się czy co kupić odrazu jakieś leki?

Jeszcze nie wiadomo na co będą leczone , chyba że chcesz apteczkę zapchać lekami i dać komuś zarobić . ;-)

K@@MIL 

Imię: Kamil
Wysłany: 2013-10-04, 15:17   

jutro będe miał mikroskop ech a teraz patrzę a Paletki składają ikrę i Adam ta czarna co mówiłeś że nędza zaczęła jeść walczą jeszcze więc może damy rade je uratować co Panowie?

Andrzej B 
dyskowce.com.pl

Imię: Andrzej
Wysłany: 2013-10-04, 15:36   

W tamtych stronach prawie każdy wet ma mikroskop!!! Muszą bo badają mięso "taki przepis". Jak pojedziesz i poprosisz to nawet Cię nie skasuje a mikroskop udostępni. Wszak to moje rodzinne strony ach...........
a poza tym jak patrzę na te ciemne strefy w podłożu i granulację podłoża plus inne dodtki to nawet cudem ich w tym zbiorniku nie wyprowadzisz. Sory ale nie licz że dasz to i owo i będzie lepiej. Raczej gorzej bo pewnie w podłożu już stęchlizną i nie tylko wali.

K@@MIL 

Wysłany: 2013-10-04, 17:51   

ech słysząc takie komentarze myślę że zrezygnuje z palet ale szkoda chciałem pogodzić jakoś rośliny z rybami ale teraz to już sam nie wiem No3 w sumie jest bardzo niskie bo rośliny wszystko wyciągają ale no wiem że to podłoże to lipa dla palet sam już nie wiem co robić z jednej strony ludziom udaje się trzymać palety nawet z takim podłożem ale to pewnie trudne i zawsze pojawiają się problemy, a mikroskop to wiesz jak wet nie bardzo chętnie mam kolegę jutro się zgodził mi go pożyczyć
Ostatnio zmieniony przez K@@MIL 2013-10-04, 17:53, w całości zmieniany 1 raz  

kier 

Imię: Darek
Wysłany: 2013-10-04, 20:14   ,

Nie wiem czemu mówicie, że podłoże w akwarium z paletkami to zło. Swego czasu byłem zauroczony jak zobaczyłem po raz pierwszy w necie akwarium z poniższych zdjęć.
Czyżby tam pływały nie paletki?

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony przez kier 2013-10-04, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  

alex 

Imię: Ola
Wysłany: 2013-10-04, 20:28   

Kier,rośliny może i piękne, ale przyjrzyj się jak wyglądają ryby...Twoim zdaniem OK?
Ostatnio zmieniony przez alex 2013-10-04, 21:18, w całości zmieniany 1 raz  

Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-04, 20:51   

Akwarium bardzo ładne. Ale ryby? Widać, że nie liczyło się tam dobro ryb tylko dobro roślin. A raczej powinno być odwrotnie.

Można połączyć akwarium roślinne i dyskowce, ale trzeba to robić z głową - odpowiednio dobrać rośliny, które będą rosły bez CO2, bez pełnego nawożenia. Tak też się da. A Ty lejesz do zbiornika pół tablicy Mendelejewa, dajesz bardzo dużo CO2 i dziwisz się, że z rybami jest coś nie tak. Nie tędy droga.

Zacznij od doprowadzenia wody do porządku - wyłącz część oświetlenia, odłącz CO2, odstaw nawozy, potem kilka sporych podmian i będzie można zacząć myśleć o leczeniu ryb.
Ostatnio zmieniony przez Rafal 2013-10-04, 20:54, w całości zmieniany 1 raz  

jab75 

Imię: Jacek
Wysłany: 2013-10-04, 21:19   

Rośliny masz piękne , ale palety już tak pięknie nie wyglądają no i jeszcze te molinezje w zbiorniku .

kier 

Imię: Darek
Wysłany: 2013-10-04, 21:35   ,

alex napisał/a:
ale przyjrzyj się jak wyglądają ryby...Twoim zdaniem OK?

Olu o to chodzi, że ja nie mam paletek i .....nie wiem czy te na zdjęciach są super. Chcę się być może do nich w końcu przekonać. Natomiast nie ukrywam, że również chciałbym aby były i paletki jak i rośliny.
Zapodam jaszcze kilka fotek ryb z tego samego akwarium i proszę abyście zerknęli, czy faktycznie coś im szkodzi. To, że niektóre są "skundlone" to inna inszość, natomiast czy chore?

P.S
TO NIE JEST MOJE AKWARIUM !!
Ostatnio zmieniony przez kier 2013-10-04, 21:36, w całości zmieniany 1 raz  

alex 

Imię: Ola
Wysłany: 2013-10-04, 21:48   

kier napisał/a:
TO NIE JEST MOJE AKWARIUM !!

To zrozumiałam od początku. Jednak ryby z 2 pierwszych zdjęć, a kolejnych (pomijając już "kundlowatość" czy kiepski wzrost ) to spora różnica. Te już nie są takie "zabiedzone" :-) Można mieć akwarium z paletami i pięknymi roślinami...Jednak jak Rafał pisze, trzeba dobrać to wszystko bardzo umiejętnie i wtedy podziwiamy piękne zbiorniki. Wystarczy pogrzebać w galerii i widać, że się da, ale bez tych wszystkich "ulepszaczy" skierowanych typowo pod rośliny, a niekoniecznie służących rybom ;-)

K@@MIL 

Wysłany: 2013-10-04, 23:40   

Fajnie że taka dyskusja się nawiązała i widzicie jeszcze ja rzucę jedno słowo od siebie chociaż pewnie nic nie wiem to macie racje że wszystko trzeba z głową itp ale czy to jest realne nie wierzę że akwaria z paletkami i roślinami działają bez Co2 ale znowu czy to Co2 jest aż tak zabójcze ? http://dyskowce.info/foru...am-do-dyskusji/ przepraszam że to link z innego forum ale czy wygląda to na to że tutaj są napisane kompletne głupoty? bo jeżeli tak to wystąpmy o usunięcie tego typu wiadomości z portali bo wprowadzają ludzi w błąd.

Po za tym Rafał tablica Mendelejewa ma więcej niż tylko Potas a ja tylko jego w sumie lałem i mikro ale to wszystko w bardzo małych dawkach nawet rośliny w sumie nawet wykazują brak pierwiastków ale nie chciałem właśnie przesadzić a Co2 skąd wiesz jak miałem ustawione ? Proszę Cie nie dopowiadaj :>
Ostatnio zmieniony przez K@@MIL 2013-10-04, 23:44, w całości zmieniany 1 raz  

Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-04, 23:57   

K@@MIL napisał/a:
Co2 skąd wiesz jak miałem ustawione ? Proszę Cie nie dopowiadaj :>

Skąd wiem? Wystarczy spojrzeć na pH i KH które podajesz. To z tych dwóch wielkości można wywnioskować, jakie jest stężenie CO2 w wodzie.

Druga sprawa - link który nie powinien się tutaj znaleźć. Szkoda, że czytasz tak wybiórczo, w przytoczonym przez Ciebie wątku jest odnośnik do kolejnego, o podobnej tematyce. Tam jest dyskusja i więcej argumentów za i przeciw.

I na koniec.
K@@MIL napisał/a:
Po za tym Rafał tablica Mendelejewa ma więcej niż tylko Potas a ja tylko jego w sumie lałem i mikro

K@@MIL napisał/a:
i nawożę rośłiny solami Potasem, fosforem, i azotem

Ktoś tu kłamie albo nie pamięta co pisze. Dodając do tego jeszcze preparaty, które bez sensu były wlewane w celach rzekomego leczenia ryb. I mamy:
Rafal napisał/a:
A Ty lejesz do zbiornika pół tablicy Mendelejewa
Ostatnio zmieniony przez Rafal 2013-10-05, 00:11, w całości zmieniany 2 razy  

K@@MIL 

Wysłany: 2013-10-05, 00:25   

Ph obniżone jest kwasem a nie przez podawanie Co2 bo w sumie w ogolę nie obniżał mi ph chyba dlatego że miałem go mikre ilości ustawione i masz rację tego wątku w zasadzie nie przeczytałem bo wkleiłem pierwszy lepszy ale czytałem parę podobnych i w sumie nikt nie ma argumentu żeby to nie było możliwe ale nie będę się o to kłócił bo się nie znam a Azot i fosfor uzupełniałem tylko wtedy kiedy to było potrzebne jak miałem 10ppm Azotu a mniej niż 1 fosforu musiałem dodać go trochę ale ostatni raz mi się ta sytuacja zdarzyła jakiś czas temu że musiałem dodać fosfor po za tym teraz No3 u mnie wynosi około 12mg/l i fosforu 1mg/l więc widać że nic nie było dodawane. a preparaty masz rację zdałem się na faceta w zoologiku który mi sprzedawał paletki on mi dał ten protocamps m i aqua safe ale jak widać nic nie pomogło ale myślę że ten aqua safe nie jest najgorszy i to tyle Oczywiście Rafał masz z wszystkim rację ja się nie chce kłócić po prostu przedstawiam wszystko Wybacz Stary za spine

Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-05, 00:34   

K@@MIL napisał/a:
w sumie nikt nie ma argumentu żeby to nie było możliwe

To jest możliwe ale trudne. Trzeba dobrać odpowiednio rośliny, tak aby móc zaspokoić i ich wymagania i wymagania tych ryb. W przeciwnym wypadku jedna ze stron ucierpi.

Piszesz, że azotu i fosforu dużo nie używasz. I o to chodzi - wielu roślinom wystarczy w zupełności to, co ryby wyprodukują (a przy dyskowcach akurat azotu i fosforu brakować nie powinno). Szczególnie wtedy, gdy ograniczy się im nieco światło. Wtedy mikroelementy dostarczasz wraz z wodą kranową przy podmianach i to też powinno wystarczyć. Brakować może jedynie potasu i to można uzupełniać (ale to trzeba określić na podstawie obserwacji roślin). Naprawdę można mieć zdrowe rośliny bez lania chemii do zbiornika.

W sprawie leczenie - sprzedawca ze sklepu zoologicznego jest ostatnią osobą, której powinieneś się radzić. To tak na przyszłość.
Ostatnio zmieniony przez Rafal 2013-10-05, 00:38, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu