DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Woda - strach się bać.
Autor Wiadomość
kubamytab 


Imię: kuba
Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2013
Posty: 65
Skąd: Grodzisk Mazowiecki
Wysłany: 2013-09-03, 22:55   

ratafia napisał/a:
Najpierw przepuszcza się wodę przez żywicę o kationicie silnie kwaśnym ale w formie wodorowej(H+) a następnie przez anionit silnie zasadowy (OH-).
Pomiędzy tymi dwoma procesami powinno się jeszcze silnie wodę napowietrzać, żeby usunąć dwutlenek węgla powstały przy rozkładzie węglanów wapnia i magnezu na pierwszym złożu. Wtedy uzyskujemy wodę o właściwościach zbliżonych do tej z RO.
Nie jest to takie proste, szczególnie regeneracja złóż.


W przygotowaniu wody dla celów spożywczych (w moim przypadku jest to piekarnia) w instalacjach przemysłowych w celu ograniczenia odrzutów wody po RO, drugim stopniem po filtrach mechanicznych są właśnie potężne złoża jonowymienne. Wydajność tych, z którymi mam do czynienia na co dzień sięga kilkunastu kl/h. Wodę odrzuconą przez RO moim patentem dajemy na zasobnik, zestaw podnoszący ciśnienie i dalej w celach sanitarnych - nic się nie marnuje.
Ostatni element przygotowania wody to sterylizacja UV a promienniki montowane są "tuż przed kranem" żeby wytłuc wszystko co przeszło przez RO lub żyje sobie w rurach.

Co prawda całość działa z wykorzystaniem systemów automatyki.. no ale nikt za człowieka soli nie dorzuci, ani baniek nie przeniesie. Czy warto coś takiego stosować na potrzeby gospodarstwa domowego... moim zdaniem nie, cała ta maszyneria kosztuje niebotyczne pieniądze nawet w wykonaniu o niewielkich (na potrzeby gospodarstwa domowego) przepływach. Trwałość jest masakrycznie niska i z czasem wydajność koszmarnie spada. Poza tym, miękka woda do celów spożywczych wcale nie jest najlepszym rozwiązaniem. Moim zdaniem więcej tu popeliny i handlowego bełkotu sianego przez producentów tego typu urządzeń, niż faktycznych zysków dla zdrowia. Nie brakuje opracowań wskazujących na związki pitnej wody o niskich twardościach (występujących naturalnie w danym miejscu) na zwiększenie występowania różnego rodzaju schorzeń.

Uważam, że wszystko co potrzebujemy do przygotowania wody pitnej na potrzeby naszego gospodarstwa domowego to porządny filtr mechaniczny, filtr węglowy i ostatecznie czajnik. Kosztów zmiękczania wody na cel prania raczej nie pokryją oszczędności na proszku.

Co innego akwarium. Tu wiadomo, że twardość wody czy jej PH ma kluczowe znaczenie. Ale do przygotowania wody na cele przeciętnego akwarysty zupełnie wystarczy RO za 200zł (mechanik + węgiel + RO) i nic więcej tu kombinować nie ma sensu. Jeżeli chcemy robić mieszankę z RO, to wystarczy, że wypniemy rurkę za węglem i mamy bezpieczną wodę o twardości jak z sieci, lub wykorzystamy odpad z RO (Jeżeli przepływ przez węgiel nie jest przegięty i filtr węglowy w miarę świeży).

Dzisiaj zainwestowałem dodatkowo w porządny filtr UV-C, który chcę wsadzić za sumpa w nowo stawianym baniaku.. czy będzie miało to sens, stwierdzę za rok, ale obecnie nie znam tańszej metody sterylizacji (0,6m3/h, moc pobierana 14W, koszt niecałe 800zł).
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 66
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7464
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-09-04, 11:14   

GeGo napisał/a:
nie będę zakładal tematu ale zdziwiło mnie stwierdzenie na jednej stronie o dyskach że one szybciej rosną w wodzie twardej!!


bzdura jakich mało.

kubamytab napisał/a:
[

W przygotowaniu wody dla celów spożywczych ..

my się nie zajmujemy wodą dla spożywki przemysłową a wodą dla dyskowców bo niektórzy mają w kranie beton. Ja osobiście już ponad 30 lat mam jakieś dwa kilo żywicy jono wymiennej i ciągle ta sama na prawie tym samym sitku ;-) Koszt to co jakiś czas sól w 5 kilowych workach kamienna z Kłodawy.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
kubamytab 


Imię: kuba
Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2013
Posty: 65
Skąd: Grodzisk Mazowiecki
Wysłany: 2013-09-04, 12:31   

adamn napisał/a:
my się nie zajmujemy wodą dla spożywki przemysłową a wodą dla dyskowców


Adamie, procesy czy w skali makro czy mikro dokładnie takie same... rozwiązania niegdyś dostępne jedynie dla przemysłu coraz częściej goszczą w naszych domach, świetnym przykładem w temacie jest membrana RO, której nikt z założeniem stosowania w akwarystyce nie projektował. Istotna dla mnie w mojej wypowiedzi była sama intencja - wszystko ok póki ciele nie zje krowy ;-)
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 66
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7464
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-09-05, 13:03   

a intencja to intencja i to czysta jak woda po wymieniaczach czy RO ;-)
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2013-09-09, 18:41   

Witam

Fajne badania http://www.tester.brita-p...ansku,wykresy,1
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10