Overflow |
Autor |
Wiadomość |
Trev
Imię: Jurek
|
Wysłany: 2013-04-25, 20:41
|
|
|
Na 11 maja mam odbiór nowego zbiornika 120x50x60 i do niego będę robił szklany przelew - do końca maja niestety mam w pracy urwanie głowy, ale jak tylko nadejdzie sesja będę miał więcej wolnego, wystartuję zbiornik i na pewno wrzucę fotki. |
|
|
|
|
Trev
|
Wysłany: 2013-04-25, 20:56
|
|
|
kier napisał/a: | A czy te rurki nie mogą być zrobione z rury PMMA? Zawsze to tworzywo, można wyginać, wiercić i robić prawie że kształty dowolne. |
Polimetakrylan jak najbardziej może być, choć nie jestem pewien czy będzie ci go łatwo wygiąć bez zagnieceń i rozwarstwienia/stopienia tworzywa przy podgrzewaniu. Musisz też pamiętać o dość szybkim matowieniu więc po pewnym czasie nie będzie widać czy najwyżej położone kolano się nie zapowietrzy.
Jeśli miałbym giąć rurki samodzielnie, to chyba próbowałbym na plastyfikowanym pvc - rurkę można wypełnić przed gięciem piaskiem żeby uniknąć załamań, opalarka do lakieru w rękę i jazda |
|
|
|
|
toommaszeek
Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 1068 Skąd: Aleksandrów Kujawski
|
Wysłany: 2013-04-26, 07:05
|
|
|
Trev napisał/a: | Polimetakrylan jak najbardziej może być, choć nie jestem pewien czy będzie ci go łatwo wygiąć bez zagnieceń i rozwarstwienia/stopienia tworzywa przy podgrzewaniu. |
Przy zginaniu każdego materiału powiedzmy przynajmniej do kąta 90° na kolanku od zewnętrznej strony zawsze masz delikatniejszą ściankę, natomiast od wewnętrznej strony mogą ale nie zawsze zrobić się fałdki.
Prosty przykład: wyprostujmy dłoń i ściskajmy ją w pięść, zobaczcie co dzieje się ze skórą z zewnątrz a co wewnątrz na każdym zgięciu, wiem że to trochę zły przykład ale chciałem to jakoś zobrazować, że z zewnętrznej strony materiał zostaje naciągany a wewnętrznej ściskany.
Jednakową grubość ścianki na kolankach czy tak jak w naszym przypadku U-rurki daje tylko odlew. |
|
|
|
|
kier
Imię: Darek
Pomógł: 2 razy Wiek: 62 Dołączył: 08 Mar 2013 Posty: 54 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2013-04-26, 07:42
|
|
|
Sam sobie wyginałem rurki do filtra kubełkowego coś a' la szklana ADA. Wlot jest wygięty pod kątem 180 stopni. Na początku zamiast piasku sypałem sól, teraz o wiele szybciej i ładniej wychodzą przy zastosowaniu wewnętrznej sprężyny od systemu "kitec". Najstarsze mają 1,5 roku i oprócz tego, że lekko zarastają glonem, to raczej nie zmatowiały. |
|
|
|
|
Trev
|
Wysłany: 2013-04-26, 09:10
|
|
|
Darek, a jaką temp. stosujesz przy gięciu i czym grzejesz? Ciekaw jestem jak wyglądałoby porównanie pmma i pc przy gięciu rurek, tylko chyba trudniej trafić na grubościenne rurki z pc.
Sprężyny do pex'ów albo kitec sa super ale nie każdy je ma, dlatego pisałem o piasku...
Tomek: jeśli weźmiesz do gięcia rurkę grubościenną, to pocienienie ścianki na zewnętrznej nie będzie miało w praktyce żadnego znaczenia dopóki zachowa szczelność. |
|
|
|
|
kier
Imię: Darek
Pomógł: 2 razy Wiek: 62 Dołączył: 08 Mar 2013 Posty: 54 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2013-04-26, 12:46
|
|
|
Jaką temperaturą, to nie mam pojęcia. Opalarka chodzi na II biegu i grzejąc widać jak rurka robi się plastyczna. Wtedy po kawałeczku zaginam, zaginam aż do efektu końcowego.
Ja moją sprężynę kupiłem w Castoramie za całe 12 złociszy i jest to sprężyna na rurkę Pex'a 1/2' czyli 12/16 mm, ale widziałem też większe. |
|
|
|
|
|