DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: adamn
2013-04-02, 07:57
Problem z dyskowcem
Autor Wiadomość
porlock 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-04-02, 14:23   

johnny napisał/a:
czyli mogę użyc zoolek AQUACID?

Tak mozesz, tylko jak mowilem nie w głownym zbiorniku, wode przygotuj sobie gdzies "obok" i poczekaj około 24h jak sie ph ustabilizuje.

Co do rybki, to wg mnie wrób porządek z wodą. Przede wszystkim
PH<7, NO2=0, NO3 <35

A może sama zacznie jesc, pamiętaj ze im wcześniej Ci sie to uda tym lepiej, im dłużej ryba nie przyjmuje pokarmu tym mniejsze szanse na to ze zacznie. Nie musisz łapać odchodów jak raz tego egzemplarza, złap dowolnej, a mikroskopu poszukaj na mapie

https://maps.google.pl/maps/ms?msid=205403387580617718337.0004d31b49e159d547b4e&msa=0&ie=UTF8&t=h&ll=51.835778,19.291992&spn=6.519262,14.0625&z=6&source=embed

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-02, 14:26   

johnny napisał/a:
No i znow się kłaniam i dziękuję za pomoc, czyli mogę użyc zoolek AQUACID? A jeżeli chodzi o rybkę ? to w ten sposób nie da rady postawić diagnozy?

A co tutaj jest do stawiania?
Opis taki akwarium, że mi się w oczach pomieszało jak to przeczytałem.

Pierwsze to ryba ma wadę kręgosłupa.
Dwa oddycha 1 skrzelam bo coś masz z wodą nie tak, co jest nie tak to każdy chyba widzi? Obniż pH!

Przy takim kH jak Twoje, to potrzebujesz co najmniej 1ml kwasu (solnego 33%)na każde 10litrów wody żeby uzyskać pH poniżej 7. Aquacidu musisz wlać 3x razy tyle, albo i więcej...

P.S.
Jakby mnie amoniak podtruwał, to też bym nie jadł.

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-02, 14:37   

porlock napisał/a:
i poczekaj około 24h jak sie ph ustabilizuje

Mówi się - przegryzie ;-)
Łukasz napisał/a:
oddycha 1 skrzelam bo coś masz z wodą nie tak, co jest nie tak to każdy chyba widzi? Obniż pH!

pH nie jest tragiczne ale jak piszesz, lepsze byłobny poniżej 7 a choćby ze względu na to, że jakby doszło do leczenia przeciwko robalom, będzie szybciej i na gotowo ...

johnny 
johnny

Imię: mariusz
Wysłany: 2013-04-02, 14:50   

OK. Panowie w takim razie pójdzie chemia do wody... nie ma problemu, poza tym widzę że bez mikroskopu się nie obejdzie, Klay a co do leczenia...tfu oby nie ...to czy lepiej kupic drugie sterylne akwarium? I jakiego możliwie najmniejszego litrażowo szukać? Łukasz mnie też przeraża NO2 i się nie dziwie że za to zebrałem opier...ale może masz pomysł jak to zmienić?

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-02, 14:54   

johnny napisał/a:
OK. Panowie w takim razie pójdzie chemia do wody... nie ma problemu, poza tym widzę że bez mikroskopu się nie obejdzie, Klay a co do leczenia...tfu oby nie ...to czy lepiej kupic drugie sterylne akwarium? I jakiego możliwie najmniejszego litrażowo szukać? Łukasz mnie też przeraża NO2 i się nie dziwie że za to zebrałem opier...ale może masz pomysł jak to zmienić?

Nie przejmuj się NO2. Jeżeli test pokazuje, że NO2 ma podwyższony poziom znaczy to, że jeszcze nie ma całkowitej równowagi biologicznej - jak dojrzeje akwarium wtedy NO2 spadnie do zera, im więcej wody podmieniasz tym okres dojrzewania się wydłuża. Taki poziom nie jest szkodliwy dla dyskowca.

Pilnuj tylko pH, musisz je obniżyć obowiązkowo poniżej 7, zwłaszcza na etapie dojrzewania akwarium.

Akwarium na ew. szpital dobrze żeby miało 100litrów (łatwiej wtedy ustalać dawki).

GACUŚ 
GACUŚ

Imię: Wiesiek
Wysłany: 2013-04-02, 15:00   

Tak jak koledzy piszą zadbaj o pH
Tutaj masz instrukcje od Adama z wątku : http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=539

adamn napisał/a:
...
Kwas - strzykawka 10 ml doń 2 ml kwasu i reszta woda. Wstaw to w wylot filtra i zostaw.
Adam

adamn napisał/a:
Woda kwas jak każda ciecz ma swoją gęstość

H20 - największą ma w temperaturze 3,98 °C i jest to około 1 kg/l. W miarę wzrostu temperatury gęstość spada.
HCl - w 28 stopniach ma około 1,14 g/cm3

Co to oznacza?
Ĺťe jest cięższy i sam sobie znajdzie drogę ze strzykawki do czasu aż ... dlatego ma być nad gąbka lub wylotem turbiny. I łapami nie dotykać bo skórę zeżre, metal strawi a ciucha wypali :evil:

Adam

Ĺťadnego węgla czy torfu do filtra nie wkładaj . Skup się na wodzie i kwasie . Te podmiany co 5 dni to moim zdaniem tez za często .
Zmniejsz oświetlenie tak aby glony nie szalały bo to one mogą być odpowiedzialne za oddychanie jednym skrzelem .
Takie dyskowce z guzem a raczej wygięciem kręgosłupa też miałem i była to wada genetyczna .

Pozdrawiam
Wiesiek

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-02, 15:01   

Nicienie wiem, że można w ogólnym - doświadczenie mi podpowiada.

Wiciowce i przywry .. walka z wiatrakami w ogólniaku !

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-04-02, 15:04   

Te sprawy załatwie od ręki. Tak przy okazji , panowie przy podmianie dodaję czystą sól morską no i pytanie czy dawać też do wody jakieś witaminy, hodowca polecił mi witaminy dla palet podawane do wody przy podmianie ... z tym ze on je sprzedaje, czy warto?

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-04-02, 15:14   

Ja pierdziele panowie, dzięki piekne, tak przy okazji jak się znajdziecie gdzieś blisko londynu to zapraszam na coś mocniejszego.

GACUŚ 
GACUŚ

Imię: Wiesiek
Wysłany: 2013-04-02, 15:18   

johnny napisał/a:
Te sprawy załatwie od ręki. Tak przy okazji , panowie przy podmianie dodaję czystą sól morską no i pytanie czy dawać też do wody jakieś witaminy, hodowca polecił mi witaminy dla palet podawane do wody przy podmianie ... z tym ze on je sprzedaje, czy warto?

I po kiego ta sól , czy to ryba morska ?
Poczytaj jak działa sól w wodzie zasadowej :

adamn napisał/a:
... I jak się nie wie co to soli na wariata się nie dodaje. Bo jak przykładowo w wodzie dolewanej zimą jest więcej żelaza, manganu i innych tam takich to sól tworzy związki zabójcze dla skrzeli i ułatwia przenikanie osmotyczne do ciała ryby wszystkiego co w wodzie...
Adam

adamn napisał/a:

levamizol to sól a ta w wodzie zasadowej ulega .... i osadza się na skrzelach.
Utrudnia oddychanie i wymianę gazową.
Adam

Pozdrawiam
Wiesiek

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-02, 15:19   

Ĺťadnej soli nie dawaj.

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-04-02, 15:25   

Ale cyrki panowie...i chyba tutaj tkwi problem? ale jaja, szok ,co teraz? podmiana może jakaś większa?

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-04-02, 15:26   

A mówił że to na zdrowie rybom wyjdzie

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-02, 15:26   

johnny napisał/a:
Ale cyrki panowie...i chyba tutaj tkwi problem? ale jaja, szok ,co teraz? podmiana może jakaś większa?

Heh.

Czułem, że ten temat to prowokacja. Nawet wiadomo czyja :mrgreen:

johnny 
johnny

Wysłany: 2013-04-02, 15:58   

Panowie jaka prowokacja?Łukasz czemu tak sądzisz ja całkiem na poważnie,

Odpowiedz do tematu