Nowe Akwarium i wiele niewiadomych |
Autor |
Wiadomość |
gienierator

Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy Wiek: 60 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 894 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-26, 12:24
|
|
|
Ja tam z racji że mam teraz trochę korzonków w baniaku to właśnie planuję kilka
zbrojników wprowadzić żeby korzonki ,, odświżały ".
Faktem jest że młodziaki dość intensywnie pożywiają się glonami ale czym starsze tym mniej im to podchodzi.
pozdro... |
|
|
|
 |
rafi_1984
Imię: Rafal
|
Wysłany: 2012-12-26, 12:30
|
|
|
a niech odzywiaja czym chca..... ale w akwarium mam tylko 5 zbrojnikow niebieskich i robia mi taki meksyk z odchodami ze nie nadazam odmulac.... nie widzialem czegos takiegomjeszcze..... nie wiem jak to ogarnac.... |
|
|
|
 |
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-26, 12:33
|
|
|
No niestety, brudasy to są straszne. Jak to ogarnąć? Albo odpowiednia cyrkulacja wody w zbiorniku, tak żeby śmieci trafiały do filtra albo sprzątanie wężykiem. |
|
|
|
 |
Mariusz Zawadzki
miszczu

Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2012-12-26, 12:36
|
|
|
Ĺukasz napisał/a: | Nie wiem czy się znają czy nie, nie interesuje mnie to.
Zbrojnik niebieskie jest przez nature zaprojektowany żeby celulozę trawić. . |
Mało tego , że jedzą drewno to to drewno ( celulozę) muszą jeść. Najzwyczajniej w świecie potrzebuje tego ich organizm. |
_________________ Mariusz |
|
|
|
 |
rafi_1984
|
Wysłany: 2012-12-26, 12:44
|
|
|
no ok nie mzm im tego za zle hehe.... ale przeraza mnie ilosc odchodow jakie produkuja..... to jest masakra jakas...... |
|
|
|
 |
Mariusz Zawadzki
miszczu

|
Wysłany: 2012-12-26, 12:48
|
|
|
A widzisz a ja np. tych odchodów w swoim akwarium potrzebowałem i potrzebuję i wcale nie mam rybom za złe że produkują. Mało tego- nic nie odmulam.....tylko jedno ale- u mnie praktycznie roślna rośnie na roślinie. mam darmowy nawóz dla flory. |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7462 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-26, 12:50
|
|
|
rafi_1984 napisał/a: | a niech odzywiaja czym chca..... ale w akwarium mam tylko 5 zbrojnikow niebieskich i robia mi taki meksyk z odchodami ze nie nadazam odmulac.... nie widzialem czegos takiegomjeszcze..... nie wiem jak to ogarnac.... |
jak to samce to zostawić jednego a reszta won. Jeden będzie myślał o .. i do żarcia nawet nie wyjdzie. Jak nie wyjdzie to i nie zasra zbiornika. Jak zeżrą miękkie drewno to będzie g.. mniej bo dlużej im zejdzie.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-26, 12:57
|
|
|
rafi_1984 napisał/a: | no ok nie mzm im tego za zle hehe.... ale przeraza mnie ilosc odchodow jakie produkuja..... to jest masakra jakas...... |
E tam ancistrusy. Wpuść gibicepsa, to zobaczysz jak jeden osobnik przez tylko jedną noc potrafi o...ć akwarium.
Ale za to nie będzie żadnych resztek pokarmu na dnie, wszystko zassa. |
|
|
|
 |
rafi_1984
|
Wysłany: 2012-12-26, 13:01
|
|
|
adamie.... niestety nie mam zielonego pojecia czy to samce czy samice bo to maluszki po 3cm.... |
|
|
|
 |
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-26, 14:32
|
|
|
Jeszcze lepszym odkurzaczem od gibicepsa jest duży duch amazoński. On dostanie się w każdy zakamarek akwarium i wyciągnie zalegający pokarm. I nie brudzi tak jak gibiceps. |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7462 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-26, 16:52
|
|
|
rafi_1984 napisał/a: | adamie.... niestety nie mam zielonego pojecia czy to samce czy samice bo to maluszki po 3cm.... |
jak tej wielkości to ci 5 nie zasra zbiornika. Sra kto inny.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
A!icja

Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy Wiek: 30 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 851 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2012-12-26, 17:37
|
|
|
Jeśli i trafiłby Ci się same samce, o tyle są fajne te rybki, że ustalą sobie hierarchię.
Więc nie powinno być wiele utarczek.
Najlepiej dać każdemu po łupinie kokosa i będzie dobrze.
Niebieskie- jak pisałam dać warzywka i będą happy. Czy jak Adam wspominał dropsy dla ryb. Odchowałam kilka pokoleń niebieskich, łącznie koło 400 - nie jadły glonów. Jeśli chce się młode odchować to najlepiej na ogórku. Bo inaczej padają jak muchy
Tak czy siak- nie obeżrą Ci korzeni, daj kokosy, w nich będą siedzieć, jak zajdzie potrzeba o jego podjedzą.
Co do samego korzenia- trzeba sprawdzić czy to on sam coś oddaje do wody, czy to są glony, bo baniak nie dojrzał.
Pozdro |
_________________ Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa. |
|
|
|
 |
andzio65
Imię: Andrzej
Pomógł: 4 razy Wiek: 60 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 82 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 2012-12-26, 17:45
|
|
|
Ĺukasz trafiłeś wasmo sedno, też tak myślę.
Rafał założył wątek z prośbą o pomoc, a co dostał....? Bez komentarza.
Rafał
rafi_1984 napisał/a: | ....piasek jest prawie brazowy od (chyba) odchodów... |
Gdybyś dał zdjęcie to byłoby jasne. Ale czy to czasem nie glon, brunatnica??
Ona lubi świerze, nieustabilizowane zbiorniki.
I jescze doprecyzuj " Twardości 10 i 11...." , czy to rozumieć jako GH i KH, czy inaczej??
Jeśli KH=11 to nie zejdziesz do niższego ph, trzeda zakwaszać wodę, albo lać mniej kranówki. |
Ostatnio zmieniony przez andzio65 2012-12-26, 18:12, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
weider [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-26, 17:46
|
|
|
Moje obgryzały tak że resztki kory odpadały, stado młodych opracowywała około 50liści świeżego szpinaku w 2-3godz, pół kabaczka bez pestek do następnego dnia, liście katapangu też zjadały szybko.
Jedzenie miały ciągle wrzucane bo co chwilę znikało, łupiny kokosów po miesiącu były gładkie jak pupa niemowlaka. |
Ostatnio zmieniony przez 2012-12-26, 17:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mariusz Zawadzki
miszczu

|
Wysłany: 2012-12-26, 17:48
|
|
|
A!icja napisał/a: | Jeśli chce się młode odchować to najlepiej na ogórku. Bo inaczej padają jak muchy
Pozdro |
Alicjo odchowałem nie wiem ile sztuk zbrojnika niebieskiego bo po prostu rozmnażają się w zbiornikach ogólnym i powiem Ci, że nigdy w życiu nie dawałem im ogórków ani specjalnego pokarmu w formie chipsów. Padać coś na pewno padnie bo to normalne przy rozmnażaniu każdego żywego stworzenia. Tak na marginesie- teraz bawię się żyworodkami i np. przy rozmnażaniu molinezji żaglopłetwych srebrnych czy złotych jak uda się odchować 50% tarła to jest dobrze. |
|
|
|
 |
|