Membrana |
Autor |
Wiadomość |
Michurb
Michurb
Imię: Michał
Wiek: 43 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 131 Skąd: Słupca-Golina
|
Wysłany: 2012-12-21, 21:04
|
|
|
Rafal napisał/a: | Strasznie drogie te pompy z linków wyżej |
To tylko przykład który podałem.
Hipo napisał/a: | Niestety ale ilosc wody jaka uzyskamy nie rosnie liniowo wraz ze wzrostem cisnienia |
A ja uważam że wzrośnie o ile (nie mam pojęcia) , ilość wody odpadowej proporcjonalnie też wzrośnie. |
_________________ Pozdrawiam Michał Urbaniak
Musi być źle ,aby później było dobrze |
|
|
|
|
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-21, 21:08
|
|
|
Ale na pewno nie będzie go więcej niż do tej pory (oczywiście proporcjonalnie do przygotowanej wody). Czyli np. jeśli do tej pory mieliśmy na 100 litrów wody RO 400 litrów odpadu, to na pewno po zamontowaniu pompy na 100 l wody RO odpadu więcej jak te 400 litrów nie będzie. |
|
|
|
|
Michurb
Michurb
Imię: Michał
Wiek: 43 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 131 Skąd: Słupca-Golina
|
Wysłany: 2012-12-21, 21:14
|
|
|
Zgadzam się. |
_________________ Pozdrawiam Michał Urbaniak
Musi być źle ,aby później było dobrze |
|
|
|
|
plakat
Imię: Artur
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 26 Lis 2012 Posty: 126 Skąd: St. Albans
|
Wysłany: 2012-12-21, 21:58
|
|
|
Hipo napisał/a: | Rafal napisał/a: | Wydajność filtra poprawimy dzięki pompie, i to dość znacznie. Najczęściej ciśnienie jakie mamy w instalacji pozwala na osiągnięcie 50% wydajności deklarowanej przez producenta. |
To mialem w sumie na mysli, jak ktos ma slabe cisnienie to moze sie ratowac pompa, jak mamy w kranie dobre cisnienie to pompa nie da widocznej poprawy. Niestety ale ilosc wody jaka uzyskamy nie rosnie liniowo wraz ze wzrostem cisnienia. |
I dlatego najtańszym i lepszym rowiązaniem od pompy jest zastosowanie kolejnych membran. |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2012-12-22, 10:12
|
|
|
A ja mam takie może i głupie pytanie ale do jak wielkich podmian chcesz podnosić wydajność RO , Jakie duże masz zbiorniki i ile ich masz ?
Szukasz Membrany , doradzają ci kupno pompy Chcą ci podnosić ciśnienie choć nie wiedzą jakie masz i o ile ci to pomoże , a może wystarczy ci kupić za niewielkie pieniądze nowy filtr do którego bez problemu będziesz mógł dokupić brakujące lub zużyte części i który da ci taki rezultat jaki chcesz np. RO 3.75 w 8 godzin robi jakieś 50 L wody czyli w 24 jakieś 200 L czyli po co kombinować z pompami?? |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
Hipo
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2012-12-22, 12:02
|
|
|
Michurb napisał/a: |
Hipo napisał/a: | Niestety ale ilosc wody jaka uzyskamy nie rosnie liniowo wraz ze wzrostem cisnienia |
A ja uważam że wzrośnie o ile (nie mam pojęcia) , ilość wody odpadowejku proporcjonalnie też wzrośnie. |
Wzrosnie ale nie wiele, nie chce mi sie teraz wnikac w fizyke i termodynamike ale zwiekszanie cisnienia w rurach np drastycznie nie zwieksza ilosci przeplywajacej wody, najwiecej do powiedzenia maja przekroje, a co dopiero na membranie gdzie woda przepycha sie prawie ze na poziomie czasteczkowym. |
_________________ 375l higieniczny
6discus |
|
|
|
|
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-22, 12:18
|
|
|
Hipo napisał/a: | Wzrosnie ale nie wiele, nie chce mi sie teraz wnikac w fizyke i termodynamike ale zwiekszanie cisnienia w rurach np drastycznie nie zwieksza ilosci przeplywajacej wody, |
A szkoda, że Ci się nie chce.
No to zobacz chociaż (to mniej czasu będzie wymagało), jakie jest optymalne zalecane ciśnienie przez producenta Twojej membrany i jaką wydajność przy nim powinieneś uzyskać (oczywiście wpływ ma jeszcze temperatura) a jakie masz w rurach i jak ma się wydajność membrany u Ciebie do maksymalnej wydajności podanej przez producenta. Grzałek zakładać nie będziemy, więc maksymalnej wydajności nie osiągniemy. Jednak ciśnienie możemy zwiększyć bez większego problemu. Jak komuś zależy na czasie przygotowania wody, czy też większej ilości wody, to taka pompka jest najprostszym rozwiązaniem.
Ty piszesz, że nie chce Ci się wierzyć i podpierasz się fizyką (ale nawet nie chce Ci się sprawdzić jak to faktycznie jest), ja piszę o tym co widziałem. |
|
|
|
|
Avti
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2012-12-22, 15:00
|
|
|
Posiadam RO4 z membraną 200 GPD CLARIAS. Fabryczną miałem 100 GPD VONTRON i miała o połowę lepsze rezultaty czasowo. Zbiornik 312l także wody nie dużo |
|
|
|
|
tomelek
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2012-12-22, 15:16
|
|
|
Mam w pracy RO z pompą przed membraną , a przed membraną są filtry liniowe. Po odłączeniu wężyka za membraną, na oko wody nie leci wiele więcej niż z mojej domowej. Za membraną jest zbiornik ciśnieniowy (coś w rodzaju jak do ogródkowych hydroforów tyle, że 300litrowy) do którego leci woda z RO i wydaje mi się, że pompa ta służy aby można było nabić ciśnienie w zbiorniku do ok 4 barów. Niedawno czytałem instrukcję od tego ustrojstwa i było tam napisane, że przy temperaturze wody poniżej 27stopni wydajność znacząco spada.
Pzdr
Tomek |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2012-12-22, 15:58
|
|
|
Avti napisał/a: | Posiadam RO4 z membraną 200 GPD CLARIAS. Fabryczną miałem 100 GPD VONTRON i miała o połowę lepsze rezultaty czasowo. Zbiornik 312l także wody nie dużo |
więc po co jakieś wielkie osiągi co do ilości uzyskanej wody ? Co ile podmieniasz wodę raz w tygodniu ? Sądzę że 60 L ci wystarczy więc chyba z tego co masz w posiadaniu uzyskasz to co chcesz po co kombinować |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
plakat
|
Wysłany: 2012-12-22, 16:40
|
|
|
Inna opcją jest też zastosowanie innego ogranicznika przepływu, tak, żeby więcej wody szło na membranę. |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-22, 16:54
|
|
|
właśnie też się nad tym zastanawiam czy przy 100gpd do kturej jest przewidziany ogranicznik 550 lepszy byłby np.350? |
|
|
|
|
Avti
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2012-12-22, 17:16
|
|
|
Gdy miałem młodziaki w baniaku a nie długo się szykuję na następne to wode podmieniałem co 4 dni. Przy obecnej membranie woda leci 2 dni+ jeden dzień napowietrzanie z kwasem to już 3 dni. D la mnie to trochę przy dużo |
|
|
|
|
plakat
|
Wysłany: 2012-12-22, 17:59
|
|
|
darek-J napisał/a: | właśnie też się nad tym zastanawiam czy przy 100gpd do kturej jest przewidziany ogranicznik 550 lepszy byłby np.350? |
Nie m czegoś takiego jak lepszy gorszy. Jak chcesz wiecej wody dać na membrane dajesz ten o mniejszej liczbie. Ale trzeba sie liczyć z tym, ze żywotnosc membrany może być krótsza i bedziesz miał wodę o troche większym przewodnictwie niż przy ograniczniku oznaczonym większą liczbą.
Avti napisał/a: | Gdy miałem młodziaki w baniaku a nie długo się szykuję na następne to wode podmieniałem co 4 dni. Przy obecnej membranie woda leci 2 dni+ jeden dzień napowietrzanie z kwasem to już 3 dni. D la mnie to trochę przy dużo |
Ja miałem uzysk wody około 50 litrów na dobę, po założenieu drugiej membrany mam około 150-180. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7464 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-22, 19:16
|
|
|
Dyskusja aż miło. Przecie na FORUM są tacy co to nawet nie wiedzą do czego RO służy i nigdy go w łapach i użyciu nie mieli. Są też tacy co ryby w
TWW-9 TWO-19 pH-7.2 no2=0 no3-20 do 60
trzymają i żyją, tyją i dobrze się mają. Ba nawet rośliny im rosną.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
|