Pytania na które , nie znalazłem odpowiedzi . |
Autor |
Wiadomość |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7454 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2016-02-12, 19:04
|
|
|
A Ty o czym pisałeś?
ReevengeR napisał/a: | Perhydrol |
a to czysty składnik różniący się stężeniem co dla nas nie ma znaczenia bo łapy i tak zeżre.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
Duduś
Duduś

Imię: Tadeusz
Pomógł: 2 razy Wiek: 70 Dołączył: 27 Mar 2015 Posty: 876 Skąd: Rawicz
|
Wysłany: 2016-02-12, 19:59
|
|
|
A "moczem"fakt można odkazić - tylko na ile nie wiadomo ,tak robili nasi dziadowie i pomagało a czy nam i teraz -hi....w dobie takiej globalizacji. A perhydrol pamiętam lata 60 siora tym utleniała na biało włosy i popalanie sportów od dziadka z paczki miał zapalniczkę jeszcze z łuski pamiętającą TAMTE CZASY kiedyś poprosił mnie abym napełni ją rozpuszczalnikiem i pomyliłem zapamiętałem do dzisiaj i omijam go szerokim łukiem - ale to tylko takie moje dywagacje,kiedy to było - wtedy z Pilicy piłem wodę i do dzisiaj jakoś dożyłem a ryby w słoikach próbowałem trzymać-tak trzymać nie hodować |
_________________ Duduś |
Ostatnio zmieniony przez Duduś 2016-02-12, 20:20, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Andrzej66
Imię: Andrzej
|
Wysłany: 2016-02-14, 16:10
|
|
|
Kolejne pytanie na które , nie znalazłem odpowiedzi .
Akwarium do "tuczu" w przyszłości tarliskowe lub hospital .
Zakładam akwarium 160 litrowe bez podłoża i ozdóbek .
Będzie w nim pływało załóżmy 15 sztuk 6cm podrostków .
Podrostki będą dość intensywnie karmione x 8 sercem wołowym .
Wymiana wody 20 litrów dziennie .
Mam 2 sztuki filtr gąbkowy typu delfin .
Czyli 4 sztuki dużych gąbek .
Gąbki będą płukane przemiennie co 2 dni ( woda z akwarium ) .
Pytanie : czy zostawić taką filtrację .
Czy zainwestować w filtr zewnętrzny np. NFC-600/800 . |
|
|
|
 |
adamn

|
|
|
|
 |
Andrzej66
Imię: Andrzej
|
Wysłany: 2016-04-06, 14:52
|
|
|
Dotyczy zakupu paletek ... Wyczytałem na sąsiednim forum takie stwierdzenie znanego hodowcy :
"że wiciowce są nieodłączną zmorą tych ryb bez względu skąd pochodzą. "
Czyli stwierdzenie <czystych ryb> jest nieprawdą ...a prawdą jest że każda ryba ma w sobie wiciowce ? |
|
|
|
 |
MICHALEK123
Imię: Michal
Pomógł: 4 razy Wiek: 55 Dołączył: 22 Gru 2013 Posty: 579 Skąd: XX
|
Wysłany: 2016-04-06, 17:34
|
|
|
Andrzej66 napisał/a: | Dotyczy zakupu paletek ... Wyczytałem na sąsiednim forum takie stwierdzenie znanego hodowcy :
"że wiciowce są nieodłączną zmorą tych ryb bez względu skąd pochodzą. "
Czyli stwierdzenie <czystych ryb> jest nieprawdą ...a prawdą jest że każda ryba ma w sobie wiciowce ? |
Tak każda w sobie ma wiciowce, nawet są w narybku
Cytat: | Kolejne pytanie na które , nie znalazłem odpowiedzi .
Akwarium do "tuczu" w przyszłości tarliskowe lub hospital .
Czy zainwestować w filtr zewnętrzny np. NFC-600/800 .
|
Ja bym tobie radził zewnętrzny i gąbka jako prefiltr oraz jeden mocny mechanik
I co dnia czyścić dno z nieczystości a podmiany większe jak PH będzie spadało, np poniżej 5,5 |
_________________ Pozdrawiam Michał |
|
|
|
 |
jurasiga

Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2016-04-06, 18:22
|
|
|
MICHALEK123 napisał/a: | Tak każda w sobie ma wiciowce, nawet są w narybku |
Co Ty teraz pieprzysz , przeczytałeś wypowiedź jednego hodowcy i jak mały dzieciak latasz i pleciesz wszystkim to co gość w samoobronie napisał , bo co miał napisać jak ryby sprzedawał przed drugą turą kuracji i zataił to .
Michał na drugi raz czytaj wszystko od początku a później wyciągaj wnioski oki
Kupiłem ryby od Adama i śladu nie było po nich więc są czyste
Andrzej66 napisał/a: | Akwarium do "tuczu" w przyszłości tarliskowe lub hospital .
Czy zainwestować w filtr zewnętrzny np. NFC-600/800 . |
Starczy ci w zupełności ta filtracja .
Podmiany rów większe bo po 20 L co drugi dzień nic nie da .
Ja bym robił 60-80 raz w tygodniu lub od potrzeb ,przy spadku ph |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
 |
kalop
Imię: Arkadiusz
Wiek: 48 Dołączył: 13 Paź 2015 Posty: 126 Skąd: Jaroslaw/Okreglik
|
Wysłany: 2016-04-06, 18:23
|
|
|
MICHALEK123 napisał/a: | Tak każda w sobie ma wiciowce, nawet są w narybku |
jestes pewien tego co piszesz? |
_________________ Niedoświadczony w leczeniu Paletek |
|
|
|
 |
Sylwester
Imię: Sylwester
Wiek: 52 Dołączył: 09 Sty 2013 Posty: 189 Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: 2016-04-06, 19:35
|
|
|
Jeśli występują w wodociągu to i w ..... |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2016-04-06, 21:11
|
|
|
wiciowce to organizmy co do napędu swego używają wici w różnych częściach ciała umiejscowionych.
Dla ryb szkodliwe są:
- heksamita;
- spironukleus;
- oktomitoza;
- protoopalina.
Jak ryba ma wiciowce w/w to po czasie pada jak kawka. Jak w ikrze są to małe padają na stożku. Jak się zarażą od starych to podają w miesiąc dwa. Zmień informatora bo takich głupot dawno nie słyszałem. I nie serwuj tu bzdetów z innego forum. Może informacje masz od znamienitego hodowcy co na swej stronie internetowej pisze o nicieniach wytwarzających poza organizmem ryby cysty?
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
MICHALEK123
|
Wysłany: 2016-04-06, 23:07
|
|
|
jurasiga napisał/a: | Co Ty teraz pieprzysz , przeczytałeś wypowiedź jednego hodowcy i jak mały dzieciak latasz i pleciesz wszystkim to co gość w samoobronie napisał , bo co miał napisać jak ryby sprzedawał przed drugą turą kuracji i zataił to .
Michał na drugi raz czytaj wszystko od początku a później wyciągaj wnioski oki
Kupiłem ryby od Adama i śladu nie było po nich więc są czyste |
Wiciowce oraz ich cysty (dopisze w różnych ilościach) są i będą w każdej rybie i nie podlega to żadnej wątpliwości. Nawet Wy tego nie zmienicie.
I nie interesuje mnie czy gość leczył czy nie i co ma, czy czego na stronie nie ma, napisał po prostu prawdę że nie da się ich pozbyć jak przywr czy nicieni itp, należy nauczyć się kiedy reagować. |
Ostatnio zmieniony przez MICHALEK123 2016-04-06, 23:09, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2016-04-07, 18:46
|
|
|
MICHALEK123 napisał/a: | [
Wiciowce oraz ich cysty (dopisze w różnych ilościach) są i będą w każdej rybie i nie podlega to żadnej wątpliwości. Nawet Wy tego nie zmienicie.
I nie interesuje mnie czy gość leczył czy nie i co ma, czy czego na stronie nie ma, napisał po prostu prawdę że nie da się ich pozbyć jak przywr czy nicieni itp, należy nauczyć się kiedy reagować. |
prawda dzieli się na świntą prawdę, tyz prawdę i g.. prawdę. W tym przypadku jest to G.... prawda prze duże G.
Michał powiedz nazwisko znamienitego hodowcy coś jego słowa tu przytoczył bo skoro on może wciskać ryby z wiciowcami i potem się wypinać na kupującego w/w stwierdzeniem to czemu kupując od innych ma się od nich wymagać? Dawaj namiary i miejsce w necie nawet ze stroną z innych forów co byśmy wspólnie jego odkrycie rozpropagowali na świecie. Przecie to przełom w trzymaniu nie dyskowców a ryb wszelakich w tym hodowlanych. Cale 80 lat doświadczeń akwarystycznych w jednym momencie zostało obalona przez znamienitego hodowce ..... tu wstawić jego nazisko i namiar na hodowlę ... co wie, że NIC nie wie bo las wokoło i pod nogami kilka metrów mułu. Ciekawe jaki tytuł naukowy gość ma bo Ci co wcześniej opisali jak zwalczać w/w gady teraz muszą owe tytuły mu chyba pozwracać. Ba gdyby to tyczyło naszego kraju ale to tyczy całego świata. Ale będzie wielki odkrywca niemożliwości wyleczenia ryby z wiciowców bo mają i już i nikt tego nie zmieni.
dawaj FAKTY z namiarem a wtedy uchronisz się przed ciemnotą i zacofaniem uwstecznionym do granic absurdu.
No chyba, że opiera się na metodach jakie w latach 70 były stosowane do ryb z odłowu:
250 mg metro na 100 litrów wody prze 3 dni.
Adam |
 |
|
|
|
 |
MICHALEK123
|
Wysłany: 2016-04-10, 22:47
|
|
|
Jak na razie to piszesz nie merytorycznie a, ad personam ale co tam niech będzie.
Podaj mi proszę Tych znakomitych z dziedziny, którzy napisali iż całkowite pozbycie się wiciowców i ich cyst w czasie z ryby jest możliwe. Przytocz proszę publikacje lub jej tytuł, albo artykuł no i autora, który tak napisał oczywiście język nie ma za bardzo znaczenia, najlepiej by było na jakimś poziomie jak piszesz wybitnym . Tylko nie pisz że Ty to wiesz bo masz naście lat praktyki i to jest prawda najprawdziwsza. Bo w to to wiara słabnie.
Co do innych kupowaniu i sprzedawaniu to mnie nie za bardzo interesują.
Ja kupowałem ryby od Ciebie w galerii są, większość wybierałeś Ty ja tylko czerwone jakieś dwa lata temu jak zaczynałem . Resztę to Twoja ręka wybierała, nie myśl, że mam jakieś pretensje, bo nie mam mogę Tobie za lekcje, jakich ryb nie należy kupować jedynie podziękować. |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2016-04-11, 20:11
|
|
|
Chyba Ci się rzędy wielkości pomerdały bym Ci coś podawał na tacy. Jak Ty wstawisz namiar na wspomnianego wykropkowanego (przecie ja i inni chcą wiedzieć kto to taki) to ja też to zrobię z namiarami i publikacjami. Gdyby ten bełkot miał racje bytu i była to świnta prawda a nie g.. prawda to wtedy każdy film z odchodów czy wnętrzności ryb w czasie sekcji by był nawalony wiciowcami a jak wiemy tak nie jest. I to nie na tym FORUM a w całym świecie. Fakt z niektórych przechowali ryb każdy tak wygląda.
Zresztą jak pozbyć się wiciowców macie na FORUM napisane. A, że ktoś leniwy to ma co ma. O jednym należy pamiętać: w ogólnym się tego nie da przeprowadzić jak tez zdezynfekować rośliny na cacy. W książce wszystko będzie na tacy podane dla tych co chcą coś się dowiedzieć a nie, że wiedzą, że nic nie wiedzą.
Adam |
 |
|
|
|
 |
Ĺukasz
Imię: Ĺukasz
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 29 Lis 2015 Posty: 132 Skąd: stąd
|
Wysłany: 2016-04-11, 21:18
|
|
|
Adaś jak chcesz to ja Ci mogę powiedzieć kto tak mówił, że wiciowce zawsze będą
A zresztą powiem Ci od razu.
Sam tak mówiłeś, jak chcesz to Ci zaraz świadków ściągnę. Nawet polecałeś co miesiąc podawać przez 3 dni metro do żarcia. I to nie jednej osobie
Adaś co Ty się znowu kłócisz, przecież nawet na czacie dałeś się podpuścić i potwierdziłeś, że w wodzie z kranu są.
Na prawdę, są lepsze tematy do kłótni. Np gołębniki etc |
|
|
|
 |
|