Filtr Ro przeciw NO3 |
Autor |
Wiadomość |
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-07-24, 12:25
|
|
|
Wyeliminować nie, ale obniżyć jak najbardziej się da.
Ja uważam, że jednak bezpieczniejsze jest mieszanie RO z odpadem niż z kranówą. Dlaczego? Sprawdzałem miernikiem przewodniość wody z kranu i odpadu - odpad ma niższą. Więc ma mniej zanieczyszczeń niż woda prosto z kranu - odpad to jest to, co przez membranę nie przeszło ale część syfu zostaje zatrzymanych przez prefiltry (pianka, węgiel aktywny) przed membraną. Więc jest to woda mniej zanieczyszczona niż kranówa. |
Ostatnio zmieniony przez 2014-07-24, 12:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jurasiga

Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2014-07-24, 12:35
|
|
|
Więc możemy śmiało polecić Gośce filtr RO 3.75 on w zupełności wystarczy na potrzeby akwarystyczne i do trzymania palet . |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
 |
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-07-24, 13:08
|
|
|
Tak, wystarczy w zupełności.
Plus ewentualnie dodatkowy korpus za membraną na żywicę jonowymienną typu Zoolek Aquafix NO3. Ale to później zawsze można dołożyć, jak nadal NO3 będzie zbyt wysokie. |
|
|
|
 |
MałgorzataG
Imię: Małgorzata
Wiek: 38 Dołączyła: 11 Lip 2014 Posty: 42 Skąd: Jędrzejów
|
Wysłany: 2014-07-24, 17:04
|
|
|
Dziękuję Wam bardzo serdecznie!
I za wymianę podglądów i za zgodne podsumowanie:)
Filltr RO 3.75 + Aquafix w razie potrzeby.
Zastanawia mnie czy takie pobieranie NO3 z wody kosztem uwalniania anionów chloru nie jest czymś w stylu "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Zabieram im azotany a wrzucam chlor.
Tak na marginesie - przy moich parametrach wody muszę wlać 90 ml kwasu na 400l wody, żeby osiągnąć parametry na poziomie pH - 6,6, kH - 3.
Zaczynałam żmudnie od 2 ml
Co ciekawe nie można mieszać kwasu ortofosforowego z siarkowym, bo zaczynają się nawzajem znosić. Nie wiem jak to działa, ale kiedy wykończyłam kwas orto-fosf. to dolałam podobną dawkę siarkowego i PH momentalnie osiągnęło stan powyżej 8,0.
Chcę także zaznaczyć, że nie kombinuję tylko dociekam;)
Dzięki raz jeszcze:) |
|
|
|
 |
multi
multi
Imię: Sławek
Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Mar 2013 Posty: 193 Skąd: Ostrów Maz
|
Wysłany: 2014-07-24, 18:06
|
|
|
Purigen w reaktorze z narurowca i problem z głowy ,ps jeśli masz kh 3 to ph 7 albo testy masz do bani woda się zakwasza sama jeśli kh 0 jeśli 3 to ph 7 lub więcej,więc wątpię byś miała takie parametry .przy okazji po purigenie wodę będziesz miała kryształ. |
_________________ multi |
|
|
|
 |
MałgorzataG
Imię: Małgorzata
Wiek: 38 Dołączyła: 11 Lip 2014 Posty: 42 Skąd: Jędrzejów
|
Wysłany: 2014-07-24, 18:29
|
|
|
Mam filtr wewnętrzny "pusty", czyli turbina + pusty pojemnik na wkłady filtracyjne. Ĺwietnie sprawdza się w przypadku zielonego i białego zakwitu, teraz też go będę używać, chociaż czytałam i doceniam pomysł kolegi z forum na taki filtr:)
Czy ta teoria z moim PH przy kh = 3 jest pewna?
Też się doszukałam, a z drugiej strony gros osób ma takie właśnie parametry, ot spójrz chociażby na ten wątek: http://www.discusforum.ad...pic.php?p=36155
Sprawdzam testami ZOOLEKu i TETRY. Od dwóch dni stabilnie i chociaż Zoolek pokazuje 6,6 (pomiar na skali co 0,2) a Tetra 6,0 (pomiar co 0,5) to na szczęście żaden nie zbliża się do 7,0. Ale czuwam:) |
|
|
|
 |
multi
multi
Imię: Sławek
Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Mar 2013 Posty: 193 Skąd: Ostrów Maz
|
Wysłany: 2014-07-26, 11:11
|
|
|
być może test twardości jest kiepski u mnie nigdy takiej sytuacji nie miałem przy PH 6,8 zawsze KH 0 próbowałem kiedyś z hcl uzyskać KH 4 i PH np 6,5 by PH nie spadało tzw bufor lecz bez skutku jeśli twardość była 4 to PH 7,5 jeśli PH 6,5 to KH 0 więc nie wiem jak Ludzie mogą mieć takie parametry w swoich zbiornikach z CO 2 jest to możliwe . |
_________________ multi |
|
|
|
 |
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-07-26, 11:45
|
|
|
multi napisał/a: | więc nie wiem jak Ludzie mogą mieć takie parametry w swoich zbiornikach z CO 2 jest to możliwe . |
Zgadza się. Ale w wodzie jest CO2, więc niektórzy takie parametry mogą uzyskać.
Tabelka zależności pH i KH oraz ilości CO2 rozpuszczonego w wodzie: http://akwarystyczne.info..._na_pH_wody.pdf
Lejąc kwas do wody, najpierw obniżamy KH i dopiero gdy spadnie ono do 0, zaczyna się pH obniżać. Dlatego ilość kwasu jaka jest potrzebna do uzyskania ustalonego pH jest zależna od twardości węglanowej wody. |
|
|
|
 |
|