Narożne 210L |
Autor |
Wiadomość |
jurasiga

Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2014-02-11, 11:23
|
|
|
Mapet napisał/a: | Co Ci dadzą bakterie (w które nie wierze) z butelki jak nie będą miały pożywki.
Ja nie mówie o mięsie bo to nie ma leżeć i pleśnieć i woda kisnąć tylko o dwkach pokarmu z głową. Płatki potrafią się dość szybko rozpuścić i nie zalegać na dnie jak kawał mięcha... |
Tomek z tym mięsem i bakteriami z buteleczki to ironia była bo to bzdury .
To teraz zadam ci takie pytanie ,
Mam w domu dwa zbiorniki puste , wlewam do nich wodę , sypie żarcie do niej i mam dojrzałą wodę do podmian ?
Przestań gadać bzdury , jak może zajść cykl azotowy bez życia w zbiorniku |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7455 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-02-11, 11:31
|
|
|
jurasiga napisał/a: | To tak samo jak wrzucanie mięsa zanim tam rybytrafją Woda sie tylko psuje a po wpuszczeniu ryb zavzynają sie a do tego daje sie bakterja z butelki |
A gdzie TY takie brednie usłyszałeś Juras. Mięso by coś się zaczęło? Zaczną się kłopoty a co do NH3 to wbijcie sobie do głowy, że w wodzie powyżej pH 7 to się może zdarzyć. W kwaśniej NH3 nie ma. Co do samego cyklu azotowego (przemiany azotu - N) to jak dyletanci stosują takie cosik z żarciem do surowego zbiornika to zachodzi ale skutki potem są opłakane.
To jak dziecku co jak ma 2-3 tygodnie i dopiero się bakterie w jelitach tworzą wcześniej walnąć coś .....
I jeszcze jedno: życie w akwarium i jego formy nie mają NIC wspólnego z cyklem azotowym. życie nawet w wodzie wodociągowej jest zawsze na starcie.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
jurasiga

|
Wysłany: 2014-02-11, 11:34
|
|
|
adamn napisał/a: | A gdzie TY takie brednie usłyszałeś Juras. Mięso by coś się zaczęło? |
No Adam a co ja napisałem wyżej ? |
|
|
|
 |
Mapet

Imię: Tomek
|
Wysłany: 2014-02-11, 23:16
|
|
|
Juras a w pustym akwa z samą wodą bez złóż biologicznych gdzie masz miejsce na osiedlenie się bakterii?
W takim razie jeżeli uważasz że to nie ma sensu po co uzywasz w Swoich filtrach ceramiki, kermazytu itd... |
|
|
|
 |
jurasiga

|
Wysłany: 2014-02-12, 05:09
|
|
|
Tomek rozmowa toczy sie o puste akwarium a nie o takie co to w nim wszystko jest żyje je i sra . |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7455 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-02-12, 12:01
|
|
|
Mapet napisał/a: | Juras a w pustym akwa z samą wodą bez złóż biologicznych gdzie masz miejsce na osiedlenie się bakterii?
|
W filtrach wewnętrznych czy zewnętrznych. A jak jest jeden wewnętrzny jak u mnie to bakterie mnożą się w gąbkach w ilości 1-2 odpowiedniego rozmiary do zbiornika i ilości ryb. Trochę też na szkle co czuć jak się dłonią po wnętrzu zbiornika przejedzie. Te znamionują, że zbiornik jest feee.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
Mapet

Imię: Tomek
|
Wysłany: 2014-02-12, 23:38
|
|
|
Nie widziałem przedtem żeby Paweł pokazał akwarium "do przetrzymywania wody", tylko ja na zdjęciu widze akwarium z podłożem, roślinami i podłączonym filtrem...
I chyba do niego odnosiła się nasza dyskusja. W pojemniku w którym odstawiam RO nie czekam na bakterie bo tam nie mam po co... baaa nawet tam filtra nie podłanczam.
Akwarium z podłożem , roślinami, filtrem itd to dla mnie nie jest puste akwarium, w takim to bakterie juz mają gdzie się osiedlać. |
|
|
|
 |
pkikul
Imię: gerard
|
Wysłany: 2014-02-23, 19:02
|
|
|
Czas na aktualizację wczoraj rybcie trafiły do ogólnego, który wygląda teraz tak:
Rano gdy wstałem zastałem miły widok, pierwsza noc i jaki efekt:
I jeszcze kilka fotek rybek:
 |
|
|
|
 |
Arek
Imię: Arek
|
Wysłany: 2014-02-23, 19:33
|