Awaryjne zasilanie. |
Autor |
Wiadomość |
kalop
Imię: Arkadiusz
Wiek: 48 Dołączył: 13 Paź 2015 Posty: 126 Skąd: Jaroslaw/Okreglik
|
Wysłany: 2016-04-07, 18:27
|
|
|
sam sobie zaprzeczasz.
porlock napisał/a: | To calkiem proste:
Większa grzałka więcej prądu ciągnie ale zeby nagrzac do temp x działa krócej.
Mniejsza ciągnie mniej prądu ale żeby ograć do temp x działa dłużej.
W sumie jeśli obie grzałki będą miały ustawiona te sama temp to zuzyja podoba ilość energii. |
Tu sie calkowicie z toba zgadzam.
porlock napisał/a: | porlock napisał/a:
chodziło o obalenie stwierdzenia ze przy mniejsze grzałce ups dłużej wytrzyma |
Grzalki zuzyja podobna ilosc energi, ale grzalka wieksza zrobi to 2 razy szybciej a wiec 2 razy szybciej wyczerpie energie zmagazynowana w UPS.
czyli przy mniejszej grzalce UPS bedzie dzialal dluzej.
Przeanalizuj to dobrze, mam nadzieje ze sie ze mna zgadzisz. |
_________________ Niedoświadczony w leczeniu Paletek |
|
|
|
|
porlock
Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 646 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2016-04-07, 19:06
|
|
|
kalop napisał/a: |
Nie widzę żadnej sprzeczności.
Rozpisze Ci to pseudo matematycznie
Od razu zaznaczam że wszystkie te wartości liczbowe są wyssane z palca chodzi o pokazanie sposobu a nie konkretne działania matematyczne.
Przyjmijmy że akwarium wychładza się 1C na 10m (bo w pokoju jest zimno) a grzałki załączają się w 25C i grzeją do 30C. oraz że
grzałka 100W osiągnie te temperaturę z bazowej 25 w 60min
grzałka 200W osiągnie te temperaturę z bazowej 25 w 25min
Należy uwzględnić fakt ze podczas podgrzewania również tracimy 1C na 10m, dlatego słabsza grzałka będzie osiągać wymaganą temperaturę dłużej niż wynikałoby to z czystego podzielenia mocy przez czas grzania.
Policzmy dla tych wartości zużycie energii elenktycznej
Grzałka 100W
1h - 60m (0-60m)
2h - 10m (50-60m)
3h - 50m (0-50m)
W sumie działała 120m i ciągnęła 100W czyli zużyła 0,2KWh
Grzałka 200W
1h - 25m (od 0m do 25m)
2h - 25m (od 15m do 40m )
3h - 20m (od 40m do 60)
W sumie przez 70m ciągnęła 200W czyli zużyła minimalnie więcej niż 0,2KWh
Tak na chłopski rozum dłuższej perspektywie bilans obu grzałek będzie podobny, a przynajmniej nie znacznie różny.
Tu jeszcze raz podkreślam ze nie są to żadne eksperymentalne dane, czas wychładzania zbiornika i szybkości jego podgrzania zależy od wielu czynników, chciałem pokazać tylko sposób mojego rozumowania |
Ostatnio zmieniony przez porlock 2016-04-07, 19:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kalop
|
Wysłany: 2016-04-07, 20:34
|
|
|
Przyjmujac twoje zalozenia.W obliczenia wkradl ci sie blad.pomijam ze nie chcial bym miec w akwarium termostatu ktury reaguje po spadku temp. o 5 stopni. porlock napisał/a: | kalop napisał/a: |
Nie widzę żadnej sprzeczności.
Rozpisze Ci to pseudo matematycznie
Od razu zaznaczam że wszystkie te wartości liczbowe są wyssane z palca chodzi o pokazanie sposobu a nie konkretne działania matematyczne.
Przyjmijmy że akwarium wychładza się 1C na 10m (bo w pokoju jest zimno) a grzałki załączają się w 25C i grzeją do 30C. oraz że
grzałka 100W osiągnie te temperaturę z bazowej 25 w 60min
grzałka 200W osiągnie te temperaturę z bazowej 25 w 25min
Należy uwzględnić fakt ze podczas podgrzewania również tracimy 1C na 10m, dlatego słabsza grzałka będzie osiągać wymaganą temperaturę dłużej niż wynikałoby to z czystego podzielenia mocy przez czas grzania.
Policzmy dla tych wartości zużycie energii elenktycznej
Grzałka 100W
1h - 60m (0-60m)
2h - 10m (50-60m)
3h - 50m (0-50m)
W sumie działała 120m i ciągnęła 100W czyli zużyła 0,2KWh
Grzałka 200W
1h - 25m (od 0m do 25m)
3h - 20m (od 40m do 60)
Tak na chłopski rozum dłuższej perspektywie bilans obu grzałek będzie podobny, a przynajmniej nie znacznie różny.
Tu jeszcze raz podkreślam ze nie są to żadne eksperymentalne dane, czas wychładzania zbiornika i szybkości jego podgrzania zależy od wielu czynników, chciałem pokazać tylko sposób mojego rozumowania |
Grzałka 100W
1h - 60m (0-60m)
2h - 10m (50-60m)
3h - 50m (0-50m)
W sumie działała 120m i ciągnęła 100W czyli zużyła 0,2KWh to jest ok.
ale to
Grzałka 200W
1h - 25m (od 0m do 25m)
3h - 20m (od 40m do 60)
powinno byc tak
Grzałka 200W
1h - 25m (od 0m do 25m)
3h - 25m (od 30m do 55)
W sumie przez 75m ciągnęła 200W czyli zużyła 0,25KWh
Na twoim przykladzie wychodzi tez ze duza zuzyla wiecej energi. A wiec rozladuje szybciej UPS.
A to juz 20% wiecej zuzycia energi.
Podam inny przyklad.
GGrzalki bez termostatu 100 i 200w
Przyjmijmy ze mamy UPS o pojemnosci 1KW/h
Grzalka 100watowa bedzie mogla pracowac 10 godzin a 200watowa tylko5
[quote="porlock"] kalop napisał/a: | porlock napisał/a: | chodziło o obalenie stwierdzenia ze przy mniejsze grzałce ups dłużej wytrzyma |
Ja bym tego nie obalal bo to prawda. |
|
Ostatnio zmieniony przez kalop 2016-04-07, 20:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
porlock
|
Wysłany: 2016-04-07, 23:17
|
|
|
Na twoim przykladzie wychodzi tez ze duza zuzyla wiecej energi. A wiec rozladuje szybciej UPS. A to juz 20% wiecej zuzycia energi. |
Tak wychodzi bo przyjąłem stosunek mocy do temperatury na poziomie 100W/200 do 60/25 minut, a mogłem dać np 60/20 i już by było inaczej. Dodatkowo trzeba byłoby policzyć dłuższy okres niż 3h.
GGrzalki bez termostatu 100 i 200w
Przyjmijmy ze mamy UPS o pojemnosci 1KW/h
Grzalka 100watowa bedzie mogla pracowac 10 godzin a 200watowa tylko5 |
Tyle tylko ze nie odpasz tych grzałek tak dla zabawy tylko po to żeby osiągnąć jakąś tam zamierzoną temperaturę a pozniej ją utrzymać. |
Ostatnio zmieniony przez porlock 2016-04-07, 23:39, w całości zmieniany 6 razy |
|
|
|
|
kalop
|
Wysłany: 2016-04-08, 08:40
|
|
|
tak czy inaczej stwierdzenia ze przy mniejsze grzałce ups dłużej wytrzyma jest prawdziwe. |
|
|
|
|
porlock
|
Wysłany: 2016-04-08, 09:10
|
|
|
No niestety nie jest, gdybyś zamienił słowo grzałka na drut oporowy to w tedy by było.
Grzałka akwarystyczna jest urządzeniem które ma określone zastosowanie i rozpatrujemy własnie te rzeczywiste zastosowanie grzałek do podgrzewania wody w akwarium do ustalonej temperatury, znaczy się "czy jeśli mam ups-a a temp w akwarium chce mieć 28 stopni, to czy gdy użyje mniszej grzałki to podziała dłużej ?" i odpowiedz jest jedna: nie, nie podziała. |
|
|
|
|
MICHALEK123
Imię: Michal
Pomógł: 4 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Gru 2013 Posty: 579 Skąd: XX
|
Wysłany: 2016-04-08, 11:29
|
|
|
Panowie popatrzcie na czas pracy UPSa pod obciążeniem między 100W a 200W i dojdziecie do wniosku że jest to bezcelowe podłączanie grzałki pod UPS. Lepszym rozwiązaniem było by podłączyć filtr i napowietrzenie pod zasilacz awaryjny, gdyż spadająca wolno temperatura nie uczyni tyle szkód co niedziałająca filtracja. |
_________________ Pozdrawiam Michał |
|
|
|
|
kalop
|
Wysłany: 2016-04-08, 11:44
|
|
|
Teoretycznie akumulator o pojemności 8 Ah daje prąd 1 A przez osiem godzin, ale to tylko teoria bo charakterystyka rozładowania akumulatora nie jest liniowa. Akumulator obciążony dużym prądem może stracić nawet 50 % swojej pojemności. Dlatego UPS wystarczający na około 10 minut pracy komputera po podłączeniu do niego identycznego komputera zapewni pracę obu urządzeń nie przez 5 a 2 - 3 minuty. Znalazlem to tutaj.http://www.pcworld.pl/ranking/1130-1-Najlepsze.zasilacze.awaryjne.html mam nadzieje ze cie to przekona bo mi zaczyna brakowac argumentow.
MICHALEK123 napisał/a: | Lepszym rozwiązaniem było by podłączyć filtr i napowietrzenie pod zasilacz awaryjny, gdyż spadająca wolno temperatura nie uczyni tyle szkód co niedziałająca filtracja | zgadza sie Michal .
ale my teraz dyskutujemyna temat
porlock napisał/a:
chodziło o obalenie stwierdzenia ze przy mniejsze grzałce ups dłużej wytrzyma |
Ostatnio zmieniony przez kalop 2016-04-08, 11:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
porlock
|
Wysłany: 2016-04-08, 12:11
|
|
|
kalop napisał/a: | Teoretycznie akumulator o pojemności 8 Ah daje prąd 1 A przez osiem godzin, ale to tylko teoria bo charakterystyka rozładowania akumulatora nie jest liniowa. Akumulator obciążony dużym prądem może stracić nawet 50 % swojej pojemności. Dlatego UPS wystarczający na około 10 minut pracy komputera po podłączeniu do niego identycznego komputera zapewni pracę obu urządzeń nie przez 5 a 2 - 3 minuty. Znalazlem to tutaj.http://www.pcworld.pl/ranking/1130-1-Najlepsze.zasilacze.awaryjne.html mam nadzieje ze cie to przekona bo mi zaczyna brakowac argumentow.
|
No tu chyba już zbyt daleko odszedłeś od głównego wątku , bo zaczniemy dyskutować o wydajności prądowej ogniw stosowanych. To co napisałeś to jest prawda, większy prąd szybciej rozładuje akumulator niż wynikało by to z czystej matematycznej zależności Ah.... ale ...
Stosuje się baterie ogniw rozkładając obciążenie prądowe na kilka ogniw, są też akumulatory nowej generacji przystosowane do dużych prądów, np akumulatory żelowe typu AGM gdzie lektrolit jest zaabsorbowany w separatorze wykonanym z maty szklanej. Takie akumulatory stosuje się np w pojazdach z systemem auto start/stop gdzie przy częstym uruchamianiu i stosunkowo których fazach ładowania (np jazda w korku) pobierany jest duży prąd.
Jak ktoś w UPS-sie ma jakiś kwasowy akumulator z przed 20 lat to nic mu nie pomoże
Dodatkowo należy pamiętać żę mniejsza grzałka to dłuższy czas nagrzewania zbiornika, i to tez nie liniowo bo zbiornik się wychładza podczas nagrzewania, zbyt mała grzałka do dużego akwarium nie będzie w stanie go nagrzać nigdy , nawet uwzględniając niedoskonałości ogniw i szybsze rozładowanie przy większym prądzie, dalej uważam ze dla przypadku
"czy jeśli mam ups-a a temp w akwarium chce mieć 28 stopni, to czy gdy użyje mniszej grzałki to podziała dłużej ?"
Odpowiedz brzmi: Nie, będzie działał podobnie. |
Ostatnio zmieniony przez porlock 2016-04-08, 12:30, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
|
kalop
|
Wysłany: 2016-04-08, 12:27
|
|
|
porlock napisał/a: | Akumulator obciążony dużym prądem może stracić nawet 50 % swojej pojemności. Dlatego UPS wystarczający na około 10 minut pracy komputera po podłączeniu do niego identycznego komputera zapewni pracę obu urządzeń nie przez 5 a 2 - 3 minuty. | CHodzilo mi o ta czesc. Przy nowoczesnych niestety tez tak to dziala, moze nie spada sprawnosc az o 50% jak w starszych ale spada znaczaco. Wraz z wzrostem obciazenia spada sprawnosc UPS. |
|
|
|
|
porlock
|
Wysłany: 2016-04-08, 12:40
|
|
|
Kalop no tak ale to tez nie tak linniowo .. bo dla akumulatora o wydajności 800A wzrost obciążenia z 5A do 10A nie spowoduje takie samego spadku pojemności jak dla akumulatora o wydajności 50A. |
|
|
|
|
MICHALEK123
Imię: Michal
Pomógł: 4 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Gru 2013 Posty: 579 Skąd: XX
|
Wysłany: 2016-04-08, 12:41
|
|
|
Jak bede miał chwilke wiczorem to wyśle Wam wykres zleznosci czasu pracy od obciążenia |
_________________ Pozdrawiam Michał |
|
|
|
|
kalop
|
Wysłany: 2016-04-08, 16:16
|
|
|
Fajnie by bylo Michal.
A tak przy okazji odnalazlem sobie tego UPS co kolega pokazal na zdjeciu. I niespodzianka.
APC Back-UPS CS 500
Producent: APC Ilość gniazd wyjściowych: 4 Moc pozorna: 500 VA Moc rzeczywista: 300 W Czas pracy: 2,4 min zeby nie bylo mowy o pomylceto jeszcze to
Producent
APC
Gwarancja
2 lata w serwisie zewnętrznym
moc wyjściowa
500 VA
napięcie wejściowe
230 V
czestotliwość
50 Hz
filtracja napięcia wyjściowego
filtr przeciwzakłóceniowy RFI/EMI, tłumik warystorowy
zabezpieczenie przeciążeniowe
bezpiecznik topikowy
moc wyjściowa
300 W
zabezpieczenie przeciwzwarciowe akumul.
elektroniczne
zabezpieczenie przeciążeniowe akumul.
elektroniczne
czas podtrzymania
2,4 - 13,9 min
czas przełączania na UPS
5 ms
ilość gniazd wyjściowych
3 szt.
sygnalizacja
optyczno akustyczna
wymiary
280 x 170 x 90 mm
waga
6 kg
A to zainteresuje Tomka
Kod Producenta: BK500EI
Rodzaj: Wolnostojący
Moc skuteczna: 350 W
Moc pozorna: 500 VA
Napięcie wejściowe: 220 V
Napięcie wyjściowe: 220 V
Kształt przebiegu sinus: Sinusoida przybliżona
Topologia: Off line ( VFD )
Czas podtrzymania przy 50% obciążeniu: 13,9 min
Czas podtrzymania przy 100% obciążeniu: 2,4 min
Czas przełączania: 4 ms
Sygnalizacja pracy: Diody LED
Interfejs: usb
Wydaje mi sie ze to wyjasnia wszystko
Ale jest inna niescislosc kolega pisal ze sie u niego sprawdza do 3 godzin.
Zeby tak bylo musi miec:
1 praktycznie taka sama temp. w pokoju jak w akwarium
lub
2 akwarium ocieplone styropianem lub innym izolatorem z 6 stron(takze przednia szyba)
lub
3 termostat na grzalce w akwarium ustawiony ponizej temp. powietrza w pokoju.
Moje wnioski: UPS powyzszy w konfiguracji z grzalka 300w i pompa 4.5 w nie ma sensu.
Poniewaz gdy zalaczy sie grzalka UPS rozladuje sie po niespelna 2,4 minuty. |
|
|
|
|
|