DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Tetra AquaSafe
Autor Wiadomość
adam1977 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-12-04, 18:03   

do podmiany dolałem 100ml tego specyfiku, i stwierdzam że działa :-)
Palety normalnie po podmianie to przez 2 godziny pod korzeniem siedzą z ciemnymi pasami, a dzisiaj pływają po całym baniaku jak by podmiany nie było, a na dodatek to kurczaki od Adama znów drgawki mają :-D
Podałem tylko pół dawki na moje akwa :-)
Muszę jeszcze wypróbować ten preparat co roh podaje aquaguard firmy Azoo

tomasz84 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-12-05, 08:49   

roh napisał/a:
zawsze przy podmianach dodawałem aquasafe, ten preparat rzeczywiście eliminuje niewłaściwe zachowanie dyskowców po podmianach. Ryby czują się zdecydowanie lepiej po dodaniu preparatu do wody. Ponieważ w Tetrze coś się ostatnio pogięło, zmieniłem producenta. .

mozesz to rozwinąć?

roh 
Ryby z Amazonii to moja pasja

Imię: Roman
Wysłany: 2013-12-05, 20:24   

adam1977 napisał/a:

Muszę jeszcze wypróbować ten preparat co roh podaje aquaguard firmy Azoo

Nie wiem czy to nie kryptoreklama, ale gorąco polecam. Testuję go kolejny raz i jestem bardzo zadowolony, ponieważ moje ryby się śmieją do mnie. MOGĘ wam to tutaj rozprowadzić. Na pewno będzie taniej niż na allegro. Zamówienie do swoich baniaków składam raz w miesiącu,
Generalnie większość preparatów AZOO sprawdza się przy dyskowcach i baniaku z roślinami. Moje dopiero zaczynają rosnąć.
Tomku chętnie rozwinę ale co masz na myśli--tam są dwa wątki w tym zdaniu.
Ostatnio zmieniony przez roh 2013-12-05, 20:25, w całości zmieniany 1 raz  

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-05, 20:28   

A jak tak zapytam.

Na co stosuje się te preparaty?
Bo wiem, że aquasafe działa dobrze na krasnorosty - szczykaweczką na krasnego kroplę i po nim.
Ostatnio zmieniony przez 2013-12-05, 20:34, w całości zmieniany 2 razy  

roh 

Wysłany: 2013-12-05, 20:33   

Łukasz napisał/a:
A jak tak zapytam.

Na co stosuje się te preparaty?
Bo wiem, że aquasafe działa dobrze na krasnorosty - szczykaweczką na krasnego kroplę i po nim.

A to zupełnie inne doświadczenie :shock:
Ja dodaję preparat w celu pozbycia się ewentualnych resztek Chloru, manganu, zynku, molibdenu, żelaza, i takich tam pierdół.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-05, 20:34   

Jeżeli ja dobrze rozumuję, to nalewam sobie wodę z kranu do wiaderka, dolewam 1ml czy tam ile na 10litrów, mieszam, czekam i wlewam do akwarium? Czyli preparat "związał" metale ciężkie, zostało to we wiadrze, a ja to wlałem później razem z wodą do akwarium tak? I na tym ma polegać, to magiczne oczyszczanie?
Czy źle mi się wydaje?

roh napisał/a:

Ja dodaję preparat w celu pozbycia się ewentualnych resztek Chloru

Przecież pisałeś, że lejesz wodę deszczową. To skąd tam chlor? :shock:
Ostatnio zmieniony przez 2013-12-05, 20:45, w całości zmieniany 1 raz  

roh 

Wysłany: 2013-12-05, 23:22   

Łukasz napisał/a:
Jeżeli ja dobrze rozumuję, to nalewam sobie wodę z kranu do wiaderka, dolewam 1ml czy tam ile na 10litrów, mieszam, czekam i wlewam do akwarium? Czyli preparat "związał" metale ciężkie, zostało to we wiadrze, a ja to wlałem później razem z wodą do akwarium tak? I na tym ma polegać, to magiczne oczyszczanie?
Czy źle mi się wydaje?
Rozumiesz perfekcyjnie :-/

roh napisał/a:

Ja dodaję preparat w celu pozbycia się ewentualnych resztek Chloru

Przecież pisałeś, że lejesz wodę deszczową. To skąd tam chlor? :shock:

Z domieszki wody kranowej--z własnej studni zresztą.
Łukasz jesteś mądrzejszy od mędrców i nie będę odpowiadał na idiotyczne pytania.
Nie masz potrzeby stosować preparatów chemicznych- nie rób tego.
Tutaj póki co nikt nie napisał, że "Łukasz musi stosować aquasafe bo mu rybki zdechną".
Ja dolewam aquaguarde bezpośrednio do zbiorników, więc nic mi we wiadrach nie osiada ;-) :roll: :roll:

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-05, 23:46   

Mędrców pamiętam z zajęć Filozofii, Platona i Sokratesa - drugi był uczniem pierwszego, a pierwszy według niektórych domysłów bądź tez w ogóle nie istniał. Był jeszcze Arystoteles, Epikur, Heraklit, Pitagoras...oraz inni wielcy myśliciele zaliczający się do Sofistów, Pitagorejczyków, Medioplatończyków, Cyników, Filozofów Akademii etc etc etc. Jakoś nie czuję się od nich lepszy, ale miło, że mnie postawiłeś wyżej od nich :mrgreen:

Czy pytania są idiotyczne? Być może, możliwe, na pewno są niewygodne, dla Ciebie, gdyby było inaczej odpowiedziałbyś bez zbędnych złośliwości ;-)

Ja próbuję tylko ustalić po co mam lać coś do wody, co ma ni ją niby poprawić, dlatego rodzi się we mnie pytanie:

Jak coś ma mi poprawić wodę - oczyścić ją, skoro, ja później wlewam tą samą wodę, tylko z magicznym środkiem do akwarium? Tutaj nie ma logiki żadnej.

roh napisał/a:

Ja dolewam aquaguarde bezpośrednio do zbiorników, więc nic mi we wiadrach nie osiada ;-) :roll: :roll:

Czyli (oby tak się nigdy nie stało), najpierw nalejesz skażonej wody do akwarium, a później będziesz doń dolewał magiczną substancję na jej "oczyszczenie" ?

Tak, to ma działać?

roh 

Wysłany: 2013-12-06, 06:40   

Łukasz napisał/a:
Mędrców pamiętam z zajęć Filozofii, Platona i Sokratesa - drugi był uczniem pierwszego, a pierwszy według niektórych domysłów bądź tez w ogóle nie istniał. Był jeszcze Arystoteles, Epikur, Heraklit, Pitagoras...oraz inni wielcy myśliciele zaliczający się do Sofistów, Pitagorejczyków, Medioplatończyków, Cyników, Filozofów Akademii etc etc etc. Jakoś nie czuję się od nich lepszy, ale miło, że mnie postawiłeś wyżej od nich :mrgreen:
Brawo.. Zyli jeszcze Emaksymander, Emaksymenes i kilku innych mędrców, a Arystoteles to jest tatuś filozofii, więć nie był jeszcze, ale był przede wszystkim :lol: :lol: :lol:

Czy pytania są idiotyczne? Być może, możliwe, na pewno są niewygodne, dla Ciebie, gdyby było inaczej odpowiedziałbyś bez zbędnych złośliwości ;-)
Ĺšle się wyraziłem --nie są idiotyczne--są niekompetentne i z tego powodu mnie drażnią.

Ja próbuję tylko ustalić po co mam lać coś do wody, co ma ni ją niby poprawić, dlatego rodzi się we mnie pytanie:

Jak coś ma mi poprawić wodę - oczyścić ją, skoro, ja później wlewam tą samą wodę, tylko z magicznym środkiem do akwarium? Tutaj nie ma logiki żadnej.
Niestety akwarium to nie filozofia. To chemia i biologia--tutaj logiki się nie doszukuj.

roh napisał/a:

Czyli (oby tak się nigdy nie stało), najpierw nalejesz skażonej wody do akwarium, a później będziesz doń dolewał magiczną substancję na jej "oczyszczenie" ?

Tak, to ma działać?

Tak to właśnie ma działać--ku wielkiemu zaskoczeniu -jak czytam. Cudowny płyn po dodaniu do wody zmienia postać trujących metali ciężkich do chelatów(zupełnie nieszkodliwych) i czyni to w ułamku sekundy.

tomasz84 

Wysłany: 2013-12-06, 07:22   

roh napisał/a:
Ponieważ w Tetrze coś się ostatnio pogięło, zmieniłem producenta. .

chodziło mi o to ;) coś jest teraz z tetrą nie tak?

roh 

Wysłany: 2013-12-06, 11:53   

tomasz84 napisał/a:
roh napisał/a:
Ponieważ w Tetrze coś się ostatnio pogięło, zmieniłem producenta. .

chodziło mi o to ;) coś jest teraz z tetrą nie tak?

Nie chodzi o jakość produktów,ale o możliwości międzyludzkie. Bez paniki proszę. :-D :-D

tomasz84 

Wysłany: 2013-12-06, 11:56   

czyżby chodziło o cene? :lol:
Ostatnio zmieniony przez tomasz84 2013-12-06, 11:57, w całości zmieniany 1 raz  

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-06, 14:53   

roh napisał/a:
Łukasz napisał/a:
Brawo.. Zyli jeszcze Emaksymander, Emaksymenes i kilku innych mędrców, a Arystoteles to jest tatuś filozofii, więć nie był jeszcze, ale był przede wszystkim :lol: :lol: :lol:

Ĺšle się wyraziłem --nie są idiotyczne--są niekompetentne i z tego powodu mnie drażnią.

Niestety akwarium to nie filozofia. To chemia i biologia--tutaj logiki się nie doszukuj.

roh napisał/a:

Tak, to ma działać?

Tak to właśnie ma działać--ku wielkiemu zaskoczeniu -jak czytam. Cudowny płyn po dodaniu do wody zmienia postać trujących metali ciężkich do chelatów(zupełnie nieszkodliwych) i czyni to w ułamku sekundy.

Arystoteles ojcem filozofii :mrgreen:
Przemilczmy.

Chelaty nieszkodliwe powiadasz?

Aaachhaaaa

Z moich informacji wynika, że jeżeli coś zostało przechwycone do postaci chelatu (magnezu, cynku, żelata etc), to jego przyswajalność/przenikanie oraz trwałość wzrasta.

Więc jak to się ma do spokojnego snu właściciela?

To jak siedzenie na trotylu i zabawa zapałkami.

Teraz już pytania niekompetentne.
Czyli dzielimy środowisko na równych i równiejszych, na tych którzy mogą pytać i tych których pytania są niekompetentne - idiotyczne.

Coś jak u Orsona w "Folwarku zwierzęcym", tam Ci równiejsi, to wiadomo kto ;-)

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-12-06, 15:11   

Łukasz napisał/a:

To jak siedzenie na trotylu i zabawa zapałkami.

:idea: nie rozpędzać sie z materiałem bo nie każdy TNT .. trzeba wiedzieć na jakim siedzieć.
Podobnie jest z tymi chelatami. Nie ma nic za nic w przyrodzie. Coś kosztem czegoś. Zobaczcie, przetestujcie a za jakiś czas pogadamy na ten temat. Trzeba wiedzieć co lać do czego i czy w ogóle się to opłaca.
Adam

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-06, 16:21   

Czyli, że szukamy ochotnika, który wleje zanieczyszczoną wodę do akwarium, a później doda odrobinę magii.

To będzie dobre :mrgreen: :mrgreen:

Sam bym to z chęcią przetestował, tylko skąd wziąć taką wodę? :-/

Odpowiedz do tematu