DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Stendker
Autor Wiadomość
plakat 

Imię: Artur
Wysłany: 2012-11-27, 23:11   

Jesli karmimy młode ryby często i jakość wody jest utrzymana na odpowiednim poziomie to beda rosły na kazdej karmie o ile bedzie ona zapewniać wszystkie składniki ptrzebne do rozwoju.
Ja ze wzgledu na ilośc ryb karmię bardzo dużo granulatami i ryby rosna dobrze. Plus tego jest taki, ze kobieta tym nakarmi jak chłop pracuje jak równiez laik jak chłop na wakacje pojedzie.

sero 

Imię: Jacek
Wysłany: 2012-11-27, 23:20   

Więcek napisał/a:
Dami napisał/a:
A jak z przyrostem jeśli chodzi o ten mix?

10 cm przyrostu w rok.
moje w dwa miesiące 5 cm od ikry, intensywnie karmione.

plakat 

Imię: Artur
Wysłany: 2012-11-27, 23:53   

sero napisał/a:
Więcek napisał/a:
Dami napisał/a:

10 cm przyrostu w rok.
moje w dwa miesiące 5 cm od ikry, intensywnie karmione.

Czyli norma. Niezaleznie od pokarmu dwumiesieczna ryba powinna mieć 5cm jeśli zdrowa i często karmiona.

cdpkaktus 

Imię: Rafał
Wysłany: 2012-11-28, 00:12   

Czyli wychodzi na to , że nie warto inwestować w pokarm od Stendkera ,

Dami 

Imię: Damian
Wysłany: 2012-11-28, 05:20   

Łukasz napisał/a:
Więcek napisał/a:
Dami napisał/a:

10 cm przyrostu w rok.

Przez rok 10cm

Ja na swojskim mixie upasłem ryby w 8 miesięcy 9cm przyrostu i bez futrowania specjalnego.

Czyli jednym słowem nie opłaca się pakować w drogie gotowe karmy,
Do do upasienia ryb bez jakiegoś większego futrowania to masz racje, ja też swoje nie karmie po 5 razy dziennie, dużo zależy od wody / jakości pokarmu ale jeśli ryba będzie wadliwa genetycznie to nawet mixy od Stendkera nie pomogą.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2012-11-28, 12:25   

Parametry wody muszą grać - twardości i ph, no i ryby muszą być zdrowe, bez wielkiej 5tki. Wtedy to im nawet nieduży zbiornik nie przeszkadza ;-) .

Więcek 
Pasjonat

Imię: Piotrek
Wysłany: 2012-11-28, 15:52   

Łukasz napisał/a:

Ja na swojskim mixie upasłem ryby w 8 miesięcy 9cm przyrostu i bez futrowania specjalnego.

Czy ja powiedziałem że przyrost jest extra oszołamiający? Kupiłem stendkery 10 cm i w rok urosły do 18 i 19 cm

plakat napisał/a:
Niezaleznie od pokarmu dwumiesieczna ryba powinna mieć 5cm jeśli zdrowa i często karmiona.
Adama 3 mieś i miała 8-10cm. Teraz pływają niecałe 9 mieś "z pyszczakami" i mają od 12,5 do 14.5 cm. Malutko. No ale co się dziwić, mało kto trzyma paletki "w Malawi". ;-)

A.Einstein.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2012-11-28, 16:24   

Więcek napisał/a:
Łukasz napisał/a:

Czy ja powiedziałem że przyrost jest extra oszołamiający? Kupiłem stendkery 10 cm i w rok urosły do 18 i 19 cm

plakat napisał/a:
Niezaleznie od pokarmu dwumiesieczna ryba powinna mieć 5cm jeśli zdrowa i często karmiona.
Adama 3 mieś i miała 8-10cm. Teraz pływają niecałe 9 mieś "z pyszczakami" i mają od 12,5 do 14.5 cm. Malutko. No ale co się dziwić, mało kto trzyma paletki "w Malawi". ;-)

A czy ja Ci coś zarzucam?

Po co płacić jak za zboże za coś co działa jak placebo, lepiej skupić się na wodzie, a mix swój własny skręcić no i ryby nabyć zdrowe co by nie zaczynać z nimi od leczenia.

Jak ja kupiłem swoje 2 białasy na początku marca, to miały 5cm i były przezroczyste niemalże

A na początku sierpnia wyglądały już tak:

kempes 
Mariusz

Imię: Mariusz
Wysłany: 2012-11-28, 23:19   

ja również karmiłem przez pewien czas swoje ryby pokarmem od Stendkera ,ryby zjadały go bardzo chętnie . Teraz karmie mixami własnej domowej roboty jak również suchą karmą i nie widzę różnicy w apetycie ;-) moich rybek jak i w ich zachowaniu czy formie . Uważam jak zresztą napisał już jeden z kolegów wcześniej że najważniejsze są odpowiednie warunki oraz parametry wody ,wtedy nasze dyski rosną i rozpierają dumą swoich właścicieli. Jeszcze jedno, zastanówmy się co wchodzi w skład mixów robionych przez nas :-) pomijając naszą radosną twórczość ..., tam jest wszystko co najlepsze ! i w najlepszym gatunku i jestem pewien że nasze ryby kochają nas za te nasze wynalazki :-) a teraz poważnie jeśli ktoś ma dużo kasy może kupować taki mrożonki ja jednak jestem zdania że nie ma to sensu

Więcek 
Pasjonat

Imię: Piotrek
Wysłany: 2012-11-29, 11:09   

Przypomniała mi się historia kupując w sklepie krewetki,łososia i resztę dodatków do mixa.
Kasjerka mówi do mnie:

-Panie, a jak takie krewetki smakują i jak się je przyżądza?
-Nie wiem. To dla moich ryb :mrgreen:
-Dla ryb take rzeczy? To musi pan je kochać :mrgreen:

No i prawda wyszła na jaw he he

A.Einstein.

MaD 

Imię: Dominik
Wysłany: 2012-12-29, 20:45   

Kupiłem ostatnio ten pokarm od Snus1. Ryby jedzą go chętnie, ale ma bardzo rzadką konsystencję - jest to praktycznie papka bez jakichkolwiek grudek, przez co brudzi wodę.

bulet
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-30, 11:45   

MaD napisał/a:
Kupiłem ostatnio ten pokarm od Snus1. Ryby jedzą go chętnie, ale ma bardzo rzadką konsystencję - jest to praktycznie papka bez jakichkolwiek grudek, przez co brudzi wodę.
Bo kupiłeś pokarm który produkuje firma dla Stendkera a nie Stendker . Ten orginalny mniej brudzi .

MaD 

Imię: Dominik
Wysłany: 2012-12-30, 18:28   

Wiem. Kupiłem jedyny jaki w ostatnim czasie był dostępny na Allegro.

Lubis 

Imię: Krzysztof
Wysłany: 2013-01-30, 11:26   

witam
Od ponad roku również karmię ryby mrożonkami Stendkera. Kupuje je od Pana Darka z Wałbrzycha (allegro Snus1). Z Wałbrzycha do Gdańska jest kawałek drogi, także mrożonki trafiają do mnie częściowo rozmrożone, ale nie zaobserwowałem z tego tytułu jakiś problemów. Wg mnie pokarm jest naprawdę warty polecenia mimo swojej ceny, ma świetną konsystencję (nie brudzi wody), ryby z ochotą go zajadają, no i najważniejsze otrzymujemy fajne przyrosty. Pod koniec września zakupiłem od braci dwa SFR-y (miały wtedy 9 cm) - po 4,5 miesiącach miały 16 cm.

Munir 

Imię: Munir
Wysłany: 2013-03-28, 12:05   

Jedyny plus jaki zanotowalem stosujac serce Stendkera to wydajnosc. Nie wierze w to ze cos co jest masowo produkowane jest lepsze od mixa wlasnej roboty.

Odpowiedz do tematu