Moja hodowla wazonkowca. |
Autor |
Wiadomość |
konsi
Imię: Tomek
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 74 Skąd: Strzelce krajeńskie
|
Wysłany: 2012-12-07, 18:50 Moja hodowla wazonkowca.
|
|
|
Witam.
Chciałbym podzielić się z Wami moim sposobem na hodowlę doniczkowców. Moja hodowla mieści się w czterech skrzynkach/kuwetach z pokrywką – ja swoje nabyłem w Castoramie. W każdej na dnie zostały zrobione otwory, które umożliwiają cyrkulację powietrza, a także odpływa nimi nadmiar wody i co jest najważniejsze ów dziurki pozwalają robalom wydostawać się ze skrzynek (ułatwia mi to ich pozyskiwanie).
Jak przygotowałem swoje hodowle?
Do każdej ze skrzynek wsypałem 3 cm najzwyklejszej Ziemi ogrodowej uniwersalnej do kwiatów, za ciekawostkę może posłużyć fakt, iż ziemia ta ma PH 5-6,5 więc jest KWAĹNA. Następnie podłoże zostało dobrze nawilżone. W związku z tym, że Ziemi jest mało, a robaków przy obfitym karmieniu przybywa i przybywa, bardzo chętnie wychodzą na pokrywki skąd łatwo się je zbiera.
Sam osobiście robaki karmię tylko gotowanymi produkatami (ziemniaki, brokuły, marchew, kalafior etc) oraz najtańszą pasztetową z Biedronki Inne pokarmy, mleczne lub też moczone w mleku nie sprawdziły się u mnie, ponieważ szybko kisły (z uwagi na temperaturę otoczenia 18-21*), jednakże wiem, że jeżeli robaki przechowywane są w niższych temperaturach (10-15*) pokarm taki bardzo szybko znika. Osobiście w ramach testu mam zamiar wynieść swoje robaki do piwnicy gdzie będzie chłodniej i się przekonać, czy rzeczywiście tak jest, ale kiedy tego dokonam nie wiem – mam bardzo wyrozumiałą żonę więc mi się nie spieszy z eksmisją robaków z kuchni.
Na załączonym filmie chciałbym pokazać w jaki sposób uzyskuję doniczkowce gotowe do skarmiania ryb.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SOb2sIhllvE[/youtube]
Nie jest to jeszcze ustabilizowana hodowla dlatego moje ryby nie dostawały go regularnie ale jak już dałem to sama radocha
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=prvjLiCCvIQ[/youtube] |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-07, 19:10
|
|
|
Super sprawa chyba się skusze i założe własną.
Co jaki czas sie odnawia taką hodowle? tzn. ziemia. |
|
|
|
|
konsi
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 74 Skąd: Strzelce krajeńskie
|
Wysłany: 2012-12-07, 20:30
|
|
|
darek-J napisał/a: | Super sprawa chyba się skusze i założe własną.
Co jaki czas sie odnawia taką hodowle? tzn. ziemia. |
Co kilka miesięcy trzeba zmieniać jak przestają żryć i się rozmnarzac. To znak że ziemia mocno zakwaszona. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-07, 20:38
|
|
|
Zamiast ziemi możliwa jest też hodowla doniczkowca na gąbce. Ĺatwiej czystość utrzymać i pchełki się tak nie mnożą. No i zakwaszanie nam nie straszne bo gąbkę do wody, płukanko i co opadnie do karmienia a reszta do żarcia na następne posiedzenie.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-07, 20:48
|
|
|
Grunt to pomysłowość.
Czytalem że to dosyc tłusty pokarm więc raczej z umiarem nalezy go podawać.
Ale nic,i tak sprubuje,przynajmniej czysty żywczyk bez gratisów. |
|
|
|
|
Maćko
Imię: Maciek
|
Wysłany: 2012-12-07, 22:50
|
|
|
Też bym zaczął może taką hodowlę, ale czy wazonkowce są całkowicie bezpieczne dla dysków? Nie przypląta się z nimi jakiś chorób? |
_________________ http://egaocaviary.blog.pl/ |
|
|
|
|
Dami
Imię: Damian
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 68 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 2012-12-07, 23:18
|
|
|
Maćko napisał/a: | Też bym zaczął może taką hodowlę, ale czy wazonkowce są całkowicie bezpieczne dla dysków? Nie przypląta się z nimi jakiś chorób? |
Nie bo nie mają kontaktu z innymi organizmami przenoszącymi bakterie.
Jest bezpieczny, ale trzeba podawać je w odstępach kilku dniowych z racji że jest to tłusty pokarm który podawany w dużej ilości skraca czas życia RYBY. No a jak rybska na tym rosną :) mmmm |
|
|
|
|
Maćko
Imię: Maciek
|
|
|
|
|
rafikfi
Imię: Rafał
|
Wysłany: 2012-12-22, 12:54
|
|
|
Super hodowla i fajny pomysł na pozyskiwanie robaczków
Tomku te otwory to masz porobione w przykrywkach tych kuwet i w kuwetach pod ziemią czy jak ? i jakiej mniej więcej średnicy muszą być żeby robaczki się wydostawały |
_________________ Pozdrawiam
Rafał |
|
|
|
|
konsi
|
Wysłany: 2012-12-22, 13:54
|
|
|
rafikfi napisał/a: | te otwory to masz porobione w przykrywkach tych kuwet i w kuwetach pod ziemią czy jak ? |
Te otwory to mam tylko w dnie skrzynki co 2 cm po obwodzie i środkiem skrzynki.Dziury robiłem na szybkiego wkrętarką i wkretem do drewna |
|
|
|
|
rafikfi
Imię: Rafał
|
Wysłany: 2012-12-22, 20:07
|
|
|
Dzięki Tomku za odpowiedz twój sposób na pozyskiwanie robaczków jest pewnie o wiele lepszy niż świecenie światła od góry i czekanie aż wyjdą |
_________________ Pozdrawiam
Rafał |
|
|
|
|
konsi
|
Wysłany: 2012-12-22, 22:51
|
|
|
rafikfi napisał/a: | Dzięki Tomku za odpowiedz twój sposób na pozyskiwanie robaczków jest pewnie o wiele lepszy niż świecenie światła od góry i czekanie aż wyjdą |
No mi się wydaje ze jest to najprostszy sposób pozyskiwania choć widziałem że przy użyciu zaawansowanej elektroniki też jest to możliwe |
|
|
|
|
minor20 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-23, 01:55
|
|
|
Ja kiedyś próbowałem ale coś mi nie poszło. Teraz chyba spróbuje z adama pomysłem na gąbce. |
|
|
|
|
konsi
|
Wysłany: 2013-01-07, 13:53
|
|
|
Uzupełniam moją hodowle o kilka zdjęć.Ogólnie to nastał czas stagnacji robaki nie chcą sie mnożyć zbytnio bo w domu mam temp 19-21 a w piwnicy mam za zimno .Czekam na wiosne
|
Ostatnio zmieniony przez konsi 2013-01-08, 13:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Lotos
Młody paleciarz
Imię: Artur
|
Wysłany: 2013-01-07, 17:27
|
|
|
Latem można je hodować na dworze? Porcję zarodkową kupić czy można samemu pozyskać? Czy wraz z robalami nie dostaje się ziemia(w nich jakoś)? |
_________________ Akwarystyka to moja pasja. |
|
|
|
|
|