Paletka oddycha jednym skrzelem |
Autor |
Wiadomość |
MiroR
MiroR
Imię: Mirosław
Wiek: 53 Dołączył: 05 Gru 2013 Posty: 394 Skąd: Władysławowo
|
Wysłany: 2014-02-10, 16:03 Paletka oddycha jednym skrzelem
|
|
|
1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... ok 300 l netto
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... po restarcie od 6.01.14 ryby od 24 dni w akwarium
- wymiary .... 170x36x55
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... 4 dni temu doszła cerata a wczoraj microsorium po 40 dniowej kwarantannie.
- rodzaj podłoża .... żwirek 1-3 mm
2) Woda:
- kwasowość (pH) ....6,6
- twardość węglanowa i ogólna ....Kh1 GH 10
- wielkość związków azotowych ....przez ponad 3 tygodnie No2 pond 1mg/l od 5 dni gwałtowny spadek na 0,1 mg a dzisiaj już nawet poniżej tej wartości
- temperatura wody ....28oC
- częstotliwość i wielkość podmian wody .... teraz co 7 dni ok 100 ltr.
- sposób przygotowania wody do podmian ....kranówa do beczki i kwas.
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .... 4 paletki 10-12 cm od czerwca 2013, 3 doszły we październiku 1-12 cm + 2 małe 7-8 cm. 11 czerwonogłówek i parka zbrojników
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) ...mix własnej produkcji 3x dzienie.
4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) .... w odchodach nic się nie rusza i na moje laickie oko nie ma nic podejrzanego, ryby lekko płochliwe ale rzucają się na jedzenie i wiecznie im mało. Dzisiaj zaobserwowałem u jednej z ryb przyśpieszony oddech i pracę tylko jednym lewym skrzelem. Prawe wykonuje jakieś ruchy ale w przeciwieństwie do lewego w ogóle się nie uchyla. .
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... filtracja 2 kubły, + napowietrzanie 24h, 2 grzałki,brak Co2 i nawożenia.
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....od 4 dni rośliny pływające i wczoraj microsorium.
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega. filmik z paletką oddychającą jednym skrzelem ( nie do końca jest to widoczne) w załączeniu i zdjęcia w odchodów w, których nie zauważyłem nic co by się ruszało. Dziwna formacja jednak przykuła moja uwagę.
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ... 16.styczna zakończyła się kuracja całej obsady pratelem i metrem do mixu z powodu tasiemców, nicieni,ameb. Oczywiście w nie razem
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NL9tXdVwNRc&feature=youtu.be[/youtube] |
_________________ www.pokoje-taras.pl |
|
|
|
 |
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2014-02-11, 10:20
|
|
|
Nic nie zrobiłem a ryba dzisiaj oddycha normalnie i oba skrzela się poruszają.
Co to mogło być? |
|
|
|
 |
jurasiga

Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2014-02-11, 11:37
|
|
|
Zrobiły z ciebie sobie żarty |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7459 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-02-11, 11:50
|
|
|
Nadmiar śluzu w skrzelach powoduje ich zapychanie.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2014-02-11, 17:32
|
|
|
jurasiga napisał/a: | Zrobiły z ciebie sobie żarty |
Jeśli tylko tak to jestem szczęśliwy bo już latałem z mikroskopem w poszukiwaniu czegoś co się rusza
adamn napisał/a: | Nadmiar śluzu w skrzelach powoduje ich zapychanie.
Adam |
ale ten śluz to mam traktować jak chwilowy katar czy jednak muszę się martwić? |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-02-12, 11:47
|
|
|
a jaką masz wodę w zbiorniku?
Dawałeś jakieś leki do wody?
Ile czasu ma zbiornik?
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2014-02-12, 22:15
|
|
|
adamn napisał/a: | a jaką masz wodę w zbiorniku?
Dawałeś jakieś leki do wody?
Ile czasu ma zbiornik?
Adam |
Add1- Kranowit z kwasem mieszane w beczce czyli w akwarium Ph 6,6/ Gh 10/ Kh 1/No2 0,3/
Add2- Ĺťadnych leków i uzdatniaczy ale bakterie startowe
Add3- Zbiornik z po restarcie zalany 6.01 ryby pływają od 26 dni
Jak na razie ryba ma się dobrze i oddycha normalnie. |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-02-13, 13:33
|
|
|
wstaw zdjęcie zbiornika
Adam |
 |
|
|
|
 |
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2014-02-13, 19:53
|
|
|
Poniżej zdjęcia zbiornika i to co znalazłem w prefiltrze.
Filmik- brzuchorzęsek i coś okrągłego co jednak chyba żyło. Na zdjęciach to "jajo" a na drugim chyba okrzemek.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XymyCAYxIt4[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=A_Y8IOeEmmI&feature=youtu.be[/youtube] |
Ostatnio zmieniony przez MiroR 2014-02-13, 19:59, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-02-14, 10:57
|
|
|
MiroR napisał/a: |
Filmik- brzuchorzęsek i coś okrągłego ... |
A kto tak powiedział i gdzie dowody na poparcie tych słów?
Adam |
 |
|
|
|
 |
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2014-02-15, 21:18
|
|
|
adamn napisał/a: | MiroR napisał/a: |
Filmik- brzuchorzęsek i coś okrągłego ... |
A kto tak powiedział i gdzie dowody na poparcie tych słów?
Adam |
Bo wyglądało podobnie jak to na zdjęciu http://www.galeria.adamn.pl/f923.jpg ale jeśli tak pytasz to najwyraźniej się pomyliłem i już zaczynam się bać. tym bardziej, że po dwudniowej nieobecności w domu, ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłem dziwne jasne plamy na czole jednej ryby i nad lewym okiem.
Zapomniałem dopisać, że drugi filmik z wcześniejszej wiadomości przedstawia dokładnie to co pierwszy tylko w powiększeniu 100x.
Czy szykuje mi się ponowne leczenie w akwarium |
Ostatnio zmieniony przez MiroR 2014-02-15, 21:23, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-02-16, 12:44
|
|
|
Na filmie wrotek RR opisane w dziale mikroskop.
Adam |
 |
|
|
|
 |
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2014-02-16, 19:46
|
|
|
adamn napisał/a: | Na filmie wrotek RR opisane w dziale mikroskop.
Adam |
Dziękuję za informacje. Nie mogę się doczytać, że to coś złego więc to nie jest powodem plam na rybie.
Druga paletka (samica) ma już też taką plamę na czole czyli jest to coś co się rozwija. Obu rybom z tą dolegliwością nie przeszkodziło to dzisiaj w ponownym złożeniu ikry na korzeniu.
Czy jest to sprawka jakiś bakterii ? Nigdy nie miałem takiego schorzenia u ryb
Jak zwykle liczę na twoją pomoc i z góry dziękuję ! |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-02-17, 11:02
|
|
|
Plamy na czole a jak żre z piachu to łba w amoku żarcia nie może wsadzić pod wystające korzenie a wtedy sobie zedrze śluz na łbie.
Adam |
 |
|
|
|
 |
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2014-02-17, 19:07
|
|
|
adamn napisał/a: | Plamy na czole a jak żre z piachu to łba w amoku żarcia nie może wsadzić pod wystające korzenie a wtedy sobie zedrze śluz na łbie.
Adam |
I tak może być bo nie zauważyłem by inne ryby, po za najbardziej agresywna parą składającą ikrę, miała takie ślady na ciele. Szczególnie samiec, który jakby naznaczając swój teren gwałtownymi ruchami ociera się o gałęzie przy miejscu składania ikry i u niego te ślady są najbardziej zauważalne. |
|
|
|
 |
|