DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Obrażenia mechaniczne
Autor Wiadomość
porlock 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2012-12-03, 22:39   Obrażenia mechaniczne

Jeszcze niedawno bo z tydzień temu pisałem na innym forum ze mam juz 2 lata otwarte akwarium i nigdy nic sie nie stało, i wykrakałem... dziś zgasiłem światło w akwarium żeby zrobić fotki uszkodzeń na matrycy monitora (jak widać nieszczęścia chodzą stadami) później je zapaliłem i chyba nastąpił jakiś fatalny zbieg okoliczności, chlupnęło plusnęło i pac... około 1.3 metra wysokości ryba wypadła na drewniana podłogę. Natychmiast się zerwałem i nie minęło nawet 5 sekund jak abarot była w akwarium. Wpuściłem ją tak szybko ze nawet nie wiem która to byłą szczerze mówiąc, po zamieszaniu wszystkie sie spłoszyły i poszły w krzaki, obecnie (jakieś 2h od zdarzenia) wszystkie już wylazły i po żadnej nie widzę jakichkolwiek zmian w zachowaniu czy wyglądzie. Wiec chyba nic sie nie stało.. tak jak mowie nawet nie wiem która to była.. co myślicie .. będą straty ?

Czy macie jakieś doświadczenia z tego typu wypadkami, jak się one zakończyły.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-03, 23:11   

Ale panikujesz...

...mi niedawno wskoczyła za akwarium, jak delfin wyleciała podczas czyszczenia filtrów, musiałem ją rurką do spuszczania wody z akwa wyciągać. Była cała w panierce z kurzu - ryba pływa i ma się dobrze do dziś.

Dami 

Imię: Damian
Wysłany: 2012-12-03, 23:19   

Dokładnie nie ma co panikować. Wujek kiedyś kupował Blue Diamonta w "renomowanycm sklepie zajmujących się hodowlą dyskowców - Kakadu" mimo że mu odradzałem. To podczas wyjmowania 18 cm dyskowca facet po prostu upuścił rybę z ręki na ziemię padła plackiem, dostał 3 dniową gwarancję i upust ;] Ryba pływa do dziś.

porlock 

Wysłany: 2012-12-03, 23:20   

Hmm ale co przyssales sie do niej tą rurka i tak ja wyciagnoles ;) ;)

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-03, 23:42   

Wessałem ją do rurki i do akwarium prosto.

michal.l 

Imię: Michał
Wysłany: 2012-12-03, 23:43   

heh :-D

Maćko 

Imię: Maciek
Wysłany: 2012-12-04, 18:17   

Miałem podobny przypadek. Kiedyś jak posiadałem jeszcze browny to dwa przy podmiance wody się spłoszyły i wyskoczyły 1,5 metra na ziemię. Na jednej tylko ślady zadrapania widziałem, ale to tylko przez max tydzień. Nie ma co się martwić ;)

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2012-12-04, 19:46   

Co to za rurka, że dyska przyssała? Musiał być gigant :shock: Na poważnie mi kiedyś niedawno z dwóch metrów na podłogę 17 cm spadło. Podniosłem do zbiornika a ona na dno. Tak na dnie jak flądra 3 miesiące leżała i jadła jak flądra. Raz przychodzę a tu .. fladra w pion się postawiła i niby nic żre i zachowuje się jak nowo narodzona. Za tydzień miała małe.
Adam

porlock 

Wysłany: 2012-12-04, 21:21   

adamn napisał/a:
Co to za rurka, że dyska przyssała?

Rurka jak rurka ale jakie podciśnienie musiał wytworzyć ze dał rade unieść rybę nie w wodzie, chyba odkurzaczem, albo płuc pogratulować ;). Adam ja to za żart uznalem, rurke pewnie użył żeby wygrzebać rybkę z za szafki.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-05, 01:06   

A Adam to za co to uznał ? :mrgreen:

Mariusz Zawadzki 
miszczu

Imię: Mariusz
Wysłany: 2012-12-05, 22:20   Re: Obrażenia mechaniczne

porlock napisał/a:
Jeco myślicie .. będą straty ?

.

Będą straty, to tylko kwestia czasu. Akwarium odkryte przy paletach to nieporozumienie. No chyba, że od rantu zbiornika do lustra wody będzie kilkadziesiąt cm.

Igor 

Imię: Igor
Wysłany: 2012-12-06, 14:59   

Pytam bez złośliwości - na prawdę paletki skaczą na kilkadziesiąt cm ponad wodę?
Pytam bo jest jeszcze tzw. korona, którą niektórzy stosują.

adamn 

Wysłany: 2012-12-06, 19:07   

Skaczą wzdlłuż krawędzi po szynie.
Adam

Tomasz 

Wysłany: 2012-12-07, 21:18   

Ja mam jedną nauczkę mianowicie,nie stawiać zbiornika koło TV,to że ryby oglądają program to wiem i jest ok ale miałem przypadek ze Diamond zabił mi się o szybę bo w TV była strzelanina a odbiornik był dość glośno nastawiony,przypuszczam że jak bym miał akwa otwarte to może by przeżył wlaśnie wyskakując z niego:)

adamn 

Wysłany: 2012-12-07, 21:28   

im wystarczy jak coś mają w sobie by ktoś przeszedł i przeciął światło od okna czy tez winda walnęła na korytarzu. Dlatego ważne jest odpowiednie ustawienie zbiornika jak tez wytłumienie jego podstawy by drgania się nie przenosiły na dno zbiornika i na regał czy szafkę z podłogi.
Adam

Odpowiedz do tematu