Zastosowanie prefiltra przed kubełkiem zewnętrznym |
Autor |
Wiadomość |
Marcin_P_
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2012-11-29, 08:34 Zastosowanie prefiltra przed kubełkiem zewnętrznym
|
|
|
Witam
Chciałbym poddać po dyskusję czy warto zastosować prefiltr (z filtra wody 10` o filtracji 20um) przed filtrem zewnętrznym?
Może ktoś skożysta z takiego rozwiązania lub mnie odwiedzie od takiej filtracji.
U siebie mam założony taki filtr i wydaje mi się że woda jest bardziej klarowna a do kubełeka nie dostają się śmieci co znacznie wydłuża pracę pomiędzy czyszczeniami.
Koszty cena na allegro obudowy filtra 18pln + wkłady sznurkowy 20um 2,9pln wymieniany w zalezności od obsady i wielkości zbiornika od 1mc do 6mc
Zapraszam do dyskusji |
_________________ Pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
|
krawiecm
|
Wysłany: 2012-11-29, 09:56
|
|
|
Ja ma 100 i zapycha mi się w tydzień
10-20' to w jeden dzionek bt slak trafił...
M |
_________________ Marcin |
|
|
|
|
Marcin_P_
|
Wysłany: 2012-11-29, 10:02
|
|
|
Witam
Duży zbiornik masz? jaki przepływ filtra ? i czy stosujesz filtr 10 calowy czy mniejszy? i gdzie jest wpięty przed filtrem zewnętrznym czy za?
Nie myslałeś o zastosowaniu wkładki nylonowej, wielokrotnego urzytku 60um? |
Marcin |
Ostatnio zmieniony przez Marcin_P_ 2012-11-29, 10:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zyga49
zyga49
Imię: zygmunt
Pomógł: 1 raz Wiek: 75 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 74 Skąd: kalno
|
Wysłany: 2012-11-29, 10:07
|
|
|
Witam-ale to wcale nie musi być wkład sznurkowy -mozna z powodzeniem stosować włoknine,watę akwarystyczną ,gabke itp ,które to media czysci sie /płucze/ przy podmianie i widac przez przezroczysta obudowę czy jest brudna czy nie. Można zastosować do środka wkład /puszkę zasypową/lub wykorzystać rurke po zużytym wkładzie sznurkowym lub dorobić taką rurkę z otworkami.Marcin mógłbyś podać linka do tego taniego prefiltra na Allegro? |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
|
Marcin_P_
|
|
|
|
|
zyga49
zyga49
|
Wysłany: 2012-11-29, 10:17
|
|
|
Marcin - mi nie chodziło o wkłady tylko o obudowe filtra za 18 zł co pisałes. |
|
|
|
|
Marcin_P_
|
|
|
|
|
krawiecm
|
Wysłany: 2012-11-29, 10:21
|
|
|
Ja mam 10' na kazdym z filtrów załozone przed filtram
fitrry mają przepływ 1500l
ja zaczołem uzywac gąbki zamiast wkładu sznurkowego... wykozystałem plastik na który jat nawiniety sznurek, zastapiłem sznurek gąbką i działatanio i solidnie.
M
A i jak otwarłem filtr po roku czasu to był zajefajnie czyściutki .
M |
|
|
|
|
Marcin_P_
|
Wysłany: 2012-11-29, 10:28
|
|
|
Spróbuj zastosować dwa filtry połączone równolegle zwolnisz przepływ przez filtry wydłuży ci się okres serwisu :)
Problem tylko może pojawić się po czyszczeniu wkładu jeden lepiej drugi gorzej i nie równo się rozłozy przepływ po czyszczeniu. |
Marcin |
|
|
|
|
konsi
Imię: Tomek
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 74 Skąd: Strzelce krajeńskie
|
Wysłany: 2012-11-29, 11:06
|
|
|
Ja też miałem taki narurowy około roku.Ogólnie to powiem że nieporozumienie .Ogólnie koszt z zaworami, wkładem wielokrotnego użytku około100pln.Teraz miałem gąbeczke za 12 zł
i git. .Uważam to za zbędny wydatek. |
|
|
|
|
Więcek
Pasjonat
Imię: Piotrek
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 346 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2012-11-29, 11:16
|
|
|
Ale widzę że każdy pisze w czasie przeszłym. Znaczy się kicha była? |
_________________ ''Nie dyskutuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem,,
A.Einstein. |
|
|
|
|
krawiecm
|
Wysłany: 2012-11-29, 11:17
|
|
|
jamam i nie ma kichy....
Zadnych zbednych gabek w Akwa...
M |
|
|
|
|
Igor
Imię: Igor
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 73 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-29, 11:51
|
|
|
Ja też mam dwa. Po jednym przed kubłem.
Wcześniej w jednym kuble miałem dwa równolegle, ale głównie ze względu na małą ilość miejsca (i związane z tym kłopoty z odkręcaniem) wróciłem do pojedynczego.
Mam dorobione rurki. Miałem na nich watolinę, ale przeszedłem na gąbki i jestem zadowolony (gąbka jest wielokrotnego użytku).
Generalnie to jest mega wygodne rozwiązanie. I jeżeli ktoś miał i wrócił do gąbek na rurce wlotowej kubełka to znaczy chyba, że miał coś nie do końca dobrze zorganizowane z narurowcem :)
To się tylko początkowo wydaje skomplikowane, ale jak już się ma, to właśnie widać, że to nic innego jak wcześniej wspomniana gąbka na rurce wlotowej, tyle, że wyniesiona poza akwa i z takim udogodnieniem, że można wygodnie zdjąć/wyjąć nie wrzucając całego syfu z powrotem do akwa. |
|
|
|
|
zyga49
zyga49
|
Wysłany: 2012-11-29, 11:56
|
|
|
krawiecm napisał/a: | jamam i nie ma kichy....
Zadnych zbednych gabek w Akwa...
M | Oczywiście,że prefiltr lepszy-poco wkładac łapy do akwa powiedzmy co tydzień zeby wypłukać gąbkę /zawsze wyleci troche syfku przy wyciaganiu/ a i wzgledy estetyczne jak w srodku gabka od prefiltra-gabka od mechanika -jak to wyglada jak ładne akwa stoi w ładnym salonie - mnie sie nie podoba. |
|
|
|
|
Marcin_P_
|
Wysłany: 2012-11-29, 12:19
|
|
|
Opiszcie proszę o jakiej gęstości gąbke stosujecie, jaki przepływ wasz filtr wymusza, co jaki czas wykonujecie czyszczenie, jak poznajecie że przepływ mocno przysiadł.
Może uda się stwożyć dobry przepis na prawidłowe wykonanie i montaż dla tych którzy chcieliby uzupełnić filtrację. |
Marcin |
|
|
|
|
|