Żywienie - Przepisy na mixy
Anonymous - 2013-02-19, 10:56
Na początku zrób mix taki jakim karmi Adam, żeby nie było wybrzydzania jak było w Moim przypadku.
Możesz też zrobić drugi i po trochu mieszać je ze sobą przyzwyczajając gadziny do innych dodatków, przyzwyczają się na pewno ,u Mnie takim dodatkiem był czosnek ,którego u Adama w mixie nie było.
Ĺťycze powodzenia w hodowli.
A!icja - 2013-02-19, 11:23
Aaa dzięki- super pomysł !
To zrobię Adasiowy mw ( niewiem jak z ilością serca mi wyjdzie, ew mniejsze porcje ) i będzie bez witaminy E i z drugi dodatkami
Dzięki wielkie, zaraz jadę
Pozdro
Anonymous - 2013-02-21, 09:35
Ostatnio zauważyłem, że gdy dałem świeży szpinak do miksu, pozostawały niewielkie kawałki, które palety niezbyt chętnie zjadały. Tym razem także dałem świeży szpinak, z tym, że zalałem go przed zmieleniem wrzątkiem. Poddany obróbce termicznej zmiękł i jest chętniej przysfajany przez palety.
adamn - 2013-02-21, 14:49
no i witaminy szlag trafił!
Prawda jeszcze nie opisałem jakie i kiedy trafia a trafia przy:
- podwyższonej temperaturze
- od słońca
- od zimna
- od suszenia
- os starości
Są szpinaki w postaci liści lub też rozdrobnione (prasowane i brykiety) i takie brykiety mają być
Adam
Anonymous - 2013-02-21, 15:00
adamn napisał/a: | - od zimna |
Miks mrozimy więc wg tego nie powinno w nim byc żadnych witamin. Nie wszystkie rozkładają się tak szybko bo inaczej w każdym przygotowanym posiłku nie byłoby witamin. W ziemniakach nawet po ugotowaniu pozostaje sporo witaminy C
adamn - 2013-02-21, 15:20
- 20 i nie każda witamina się rozkłada w tej temperaturze.
Adam
Anonymous - 2013-02-21, 15:23
Adamie, wyszedłem z wniosku, że lepiej, żeby było mniej witamin ale żeby to zjadły niż żeby było sporo witamin i w ogóle tego nie jadły ...
mg72 - 2013-02-21, 16:26
a może zamiast szpinaku dodać spiruline jak sądzicie
michal.l - 2013-02-21, 16:32
ja dodawałem dodatkowo
Jimbim - 2013-02-22, 09:49
Mam pytanie ile żelatyny i w jakiej ilości wody rozrobić na 1 kg gotowego mixu ??? Bo coś mi się strasznie rozwala podczas podawania i ogromny bałagan robi jak zaczynają ryby go pałaszować a dałem (3 łyżeczki żelatyny na 200 ml wody).
A!icja - 2013-02-22, 10:23
Jimbim napisał/a: | (3 łyżeczki żelatyny na 200 ml wody). |
Ja tak się bawiłam i też dałam 3 łyżeczki na szklankę wody- do lodówki ( chciałam zobaczyć w jakim stopniu się stężeje)
I to już bardziej płynne było
adamn napisał/a: | - 20 i nie każda witamina się rozkłada w tej temperaturze. |
Jaki jest sens dawać witaminy w kroplach i inne skoro i tak je coś trafi ?
( to chyba zależy jaką kto ma temp z zamrażarce )
Nie lepiej już przed samym karmieniem dać troszkę czegoś ?
Pozdro
adamn - 2013-02-22, 12:47
a ile jest na minusie w zamrażarce lodówki kobieto?
Pisałem jedne witaminy są nieodporne na minus i to - 20 stopni a inne na ciepło.
Adam
Jimbim - 2013-02-22, 14:31
A!icja napisał/a: | Ja tak się bawiłam i też dałam 3 łyżeczki na szklankę wody- do lodówki ( chciałam zobaczyć w jakim stopniu się stężeje)
I to już bardziej płynne było |
To ile dajesz żeby było bardziej zbite
Pól torebki na 250ml
cdpkaktus - 2013-02-22, 14:34
Jimbim, Ja daję 1 torebkę i jest dobrze .Ĺťelatynę rozpuszczam w wodzie pozyskanej z odciśniętego szpinaku
A!icja - 2013-02-22, 17:57
adamn napisał/a: | a ile jest na minusie w zamrażarce lodówki kobieto? |
A!icja napisał/a: | ( to chyba zależy jaką kto ma temp z zamrażarce ) |
Pisałam
A ile dokładnie- nie wiem.
Jimbim napisał/a: | To ile dajesz żeby było bardziej zbite |
Ja dałam pół torebki na pół szklanki, o ile dobrze pamiętam, może i więcej.
Ale prawdę mówiąc, większej różnicy nie zauważyłam, a zostawiłam mix na balkonie przez noc.
Zrobiłam 9 woreczków, ciekawe na ile to wystarczy
Pozdro
|
|
|