To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
DiscusForum.adamn.pl
forum dyskusyjne o dyskowcach

Żywienie - Przepisy na mixy

Anonymous - 2013-02-19, 10:56

Na początku zrób mix taki jakim karmi Adam, żeby nie było wybrzydzania jak było w Moim przypadku.
Możesz też zrobić drugi i po trochu mieszać je ze sobą przyzwyczajając gadziny do innych dodatków, przyzwyczają się na pewno :-D ,u Mnie takim dodatkiem był czosnek ,którego u Adama w mixie nie było.

Ĺťycze powodzenia w hodowli.

A!icja - 2013-02-19, 11:23

Aaa dzięki- super pomysł ! :-)


To zrobię Adasiowy mw ( niewiem jak z ilością serca mi wyjdzie, ew mniejsze porcje ) i będzie bez witaminy E i z drugi dodatkami :-D

Dzięki wielkie, zaraz jadę :-)

Pozdro

Anonymous - 2013-02-21, 09:35

Ostatnio zauważyłem, że gdy dałem świeży szpinak do miksu, pozostawały niewielkie kawałki, które palety niezbyt chętnie zjadały. Tym razem także dałem świeży szpinak, z tym, że zalałem go przed zmieleniem wrzątkiem. Poddany obróbce termicznej zmiękł i jest chętniej przysfajany przez palety.
adamn - 2013-02-21, 14:49

no i witaminy szlag trafił!
Prawda jeszcze nie opisałem jakie i kiedy trafia a trafia przy:
- podwyższonej temperaturze
- od słońca
- od zimna
- od suszenia
- os starości
Są szpinaki w postaci liści lub też rozdrobnione (prasowane i brykiety) i takie brykiety mają być
Adam

Anonymous - 2013-02-21, 15:00

adamn napisał/a:
- od zimna


Miks mrozimy więc wg tego nie powinno w nim byc żadnych witamin. Nie wszystkie rozkładają się tak szybko bo inaczej w każdym przygotowanym posiłku nie byłoby witamin. W ziemniakach nawet po ugotowaniu pozostaje sporo witaminy C ;-)

adamn - 2013-02-21, 15:20

- 20 i nie każda witamina się rozkłada w tej temperaturze.
Adam

Anonymous - 2013-02-21, 15:23

Adamie, wyszedłem z wniosku, że lepiej, żeby było mniej witamin ale żeby to zjadły niż żeby było sporo witamin i w ogóle tego nie jadły ... ;-)
mg72 - 2013-02-21, 16:26

a może zamiast szpinaku dodać spiruline :?: jak sądzicie :?:
michal.l - 2013-02-21, 16:32

ja dodawałem dodatkowo
Jimbim - 2013-02-22, 09:49

Mam pytanie ile żelatyny i w jakiej ilości wody rozrobić na 1 kg gotowego mixu ??? Bo coś mi się strasznie rozwala podczas podawania i ogromny bałagan robi jak zaczynają ryby go pałaszować a dałem (3 łyżeczki żelatyny na 200 ml wody).
A!icja - 2013-02-22, 10:23

Jimbim napisał/a:
(3 łyżeczki żelatyny na 200 ml wody).


Ja tak się bawiłam i też dałam 3 łyżeczki na szklankę wody- do lodówki ( chciałam zobaczyć w jakim stopniu się stężeje)
I to już bardziej płynne było :-/


adamn napisał/a:
- 20 i nie każda witamina się rozkłada w tej temperaturze.


Jaki jest sens dawać witaminy w kroplach i inne skoro i tak je coś trafi ?
( to chyba zależy jaką kto ma temp z zamrażarce )
Nie lepiej już przed samym karmieniem dać troszkę czegoś ?

Pozdro

adamn - 2013-02-22, 12:47

a ile jest na minusie w zamrażarce lodówki kobieto?
Pisałem jedne witaminy są nieodporne na minus i to - 20 stopni a inne na ciepło.
Adam

Jimbim - 2013-02-22, 14:31

A!icja napisał/a:
Ja tak się bawiłam i też dałam 3 łyżeczki na szklankę wody- do lodówki ( chciałam zobaczyć w jakim stopniu się stężeje)
I to już bardziej płynne było


To ile dajesz żeby było bardziej zbite :?:

Pól torebki na 250ml :?:

cdpkaktus - 2013-02-22, 14:34

Jimbim, Ja daję 1 torebkę i jest dobrze .Ĺťelatynę rozpuszczam w wodzie pozyskanej z odciśniętego szpinaku
A!icja - 2013-02-22, 17:57

adamn napisał/a:
a ile jest na minusie w zamrażarce lodówki kobieto?


A!icja napisał/a:
( to chyba zależy jaką kto ma temp z zamrażarce )


Pisałam :-)
A ile dokładnie- nie wiem.

Jimbim napisał/a:
To ile dajesz żeby było bardziej zbite

Ja dałam pół torebki na pół szklanki, o ile dobrze pamiętam, może i więcej.

Ale prawdę mówiąc, większej różnicy nie zauważyłam, a zostawiłam mix na balkonie przez noc.

Zrobiłam 9 woreczków, ciekawe na ile to wystarczy :mrgreen: :?:

Pozdro ;-)



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group