DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisy na mixy
Autor Wiadomość
porlock 


Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 649
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-03, 22:05   

To ze od dawna sie tak robi to nie znaczy ze to dobrze :-) kiedyś ryby się skarmiało bezpośrednio samym mrożonym sercem ucieranym na tarce i tez wszyscy myśleli ze tak trzeba, po za tym nie każdy daje parę torebek papryki do miksu to są na szczęście tylko przypadki a nie reguła.

Jak już pisałem wcześniej

"wg mnie sproszkowanej papryki powinno byc kilka gram, a nie kilka torebek, ot mój pkt widzenia który uzasadniłem, najlepiej jak potrafiłem. "

i lepiej nie potrafię :) jeśli kogoś przekonałem git, a jak nie.. no cóż jego ryby jego woda i jego papryka :-) dla mnie tez koniec.
Ostatnio zmieniony przez porlock 2014-03-03, 22:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-03-04, 12:15   

porlock napisał/a:
Widze ze poziom ignorancji wzrasta :shock: .

chyba nie przystoi na TYM FORUM takich słó używać pod czyimś adresem. Jak Ci nei pasuje to pisz na priva lub załatw interlokutora w oparciu o FAKTY.

Teraz FAKTY:
porlock napisał/a:


Dotarłem do opracowań które re mówią ze 5000UI na kilo .....kolega sypie 3 torebki po 60g,....
No i jeszcze jedno.. gdzie w amazonce dyskowiec znajdzie takie ilości witaminy A.. no nie znajdzie .. proste wnioski pozostawiam czytającym :)

- ja mam opracowania tyczące suchej karmy co to witaminy A mają w kilo 6000-8000 jak widać więcej niż Twoje dane
- ponieważ tu jest papryka sucha to .. odniesienie do tego co jest w naturalnym produkcie nijak się ma. Dlaczego ktoś spyta? Bo susz jest w wysokiej temperaturze uzyskiwany w czasie produkcji a każdy chyba wie, że witamina A szczególnie jest podatna na wysokie temperatury. Przykładowo w 120 rozkłada się natychmiast. Do tego podatna jest na światło i też się rozkłada. No i szybko się utlenia a jak wiemy co w paczce i ile leży jak składowane w sklepie to już inna bajka. Dodawanie suchego składu papryki dodaje tylko i wyłącznie kolorytu rybie a nie zaspokaja jej zapotrzebowanie w witaminy.
- gdzie w amazonce dyskowiec znajdzie takie ilości witaminy A.. no nie znajdzie .. proste wnioski pozostawiam czytającym :) -- no jak nie znajdzie? Nawet nie musi szukać bo w każdej wioślarce czy innym liścionogu żywiącym się glonami jaką zeżre jest jej cała masa. Dodatkowo karoten zjadany przez rybę w jej jelicie przekształca się w witaminę A.

Mój punkt widzenia teraz: jak ktoś przedstawia tu przepisy to ma sprawdzone na własnej d.... Jak ryby rosną i się trą to chyba najlepszy dowód na to, ,że mix jest dobry a nie firmowe g... jak nie ma kłopotów z rybami taki mix żrącymi to czego tu szukać?




porlock napisał/a:
Bartku, masz racje stary jakieś będą, jak Adam pisał "Witamina A
jest odporna zarówno na gorąco, jak i niską temperaturę"

ja się mnie cytuje to w całości a tam winno być tak:
"Witamina A
jest odporna zarówno na gorąco, jak i niską temperaturę oraz bardzo łatwo się utlenia. Dlatego w produktach suszonych z czasem ulega rozkładowi." gorąco to jak nam jest ciepło jakieś 30-40 stopni. Do tego się utlenia im drobniejszy susz tym szybciej.

Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
kowalajnen1982 


Imię: slawek
Wiek: 41
Dołączył: 04 Sty 2014
Posty: 262
Skąd: szczecinek
  Wysłany: 2015-01-09, 12:12   jest chwila -jest przepis mixa z dziczyzny

SKŁADNIKI
1kg serca z sarniny
250g szpinaku mrożonego
250g dorsza-filet
1 banan w całości
1 duża czerwona papryka
1 jabłko-całe
2 ząbki czosnku
3saszetki wibowitu-truskawka
witaminy A,D,E,K+NOŚNIK-ROZPUSZCZALNIK czyli 1łyżka stołowa tranu
Sposób wykonania
Mięso myjemy następnie sprawiamy,czyli wycinamy żyłki by uzyskać czyste mięsko. Mięso mielimy 3x przez średnie sitko. Następnie mielimy rybę,owoce. szpinak zalewamy wrzątkiem na sitku i odsączamy wodę-też mielimy. Wszystkie w/w składniki łączymy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Gotowego miksa porcjujemy w woreczki rozgniatamy wałkiem na grubość ok 0,5 cm by łatwiej się łamały po zamrożeniu. Przed podaniem łamiemy odpowiednią ilość rozmrażamy i podajemy do skarmienia.
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 46
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1723
Skąd: Turek
Wysłany: 2015-01-09, 12:49   

Ja daje paprykę w proszku ;-)
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
kowalajnen1982 


Imię: slawek
Wiek: 41
Dołączył: 04 Sty 2014
Posty: 262
Skąd: szczecinek
Wysłany: 2015-01-09, 14:18   dobry pomysł

następnym razem też dodam .pozdrawiam
 
 
kowalajnen1982 


Imię: slawek
Wiek: 41
Dołączył: 04 Sty 2014
Posty: 262
Skąd: szczecinek
Wysłany: 2015-01-09, 14:21   pytanie

widziałem u Ciebie czerwone ryby jaka to odmiana?pozdrawiam
 
 
jarko 

Imię: Jarek
Wiek: 43
Dołączył: 13 Gru 2014
Posty: 78
Skąd: Radom
Wysłany: 2015-01-09, 14:46   

co myślicie żeby zamiast żelatyny dodać jajko?bo mam rozumieć że żelatyna po to żeby się mix nie rozpadał tak?
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 46
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1723
Skąd: Turek
Wysłany: 2015-01-09, 15:13   

Dokładnie tak a z jajem może być rórznie .
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
Sylwester 

Imię: Sylwester
Wiek: 51
Dołączył: 09 Sty 2013
Posty: 191
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2015-01-09, 15:33   

Tak, jajko ci tak nie zwiąże jak żelatyna.
 
 
kowalajnen1982 


Imię: slawek
Wiek: 41
Dołączył: 04 Sty 2014
Posty: 262
Skąd: szczecinek
Wysłany: 2015-01-09, 16:24   

juras-napiszesz jaka masz odmiane tych czerwonych ryb?pozdrawiam
 
 
jurasiga 


Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy
Wiek: 46
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1723
Skąd: Turek
Wysłany: 2015-01-09, 16:27   

Wejdź w galerie. RP
_________________
Pozdrawiam Juras
 
 
kowalajnen1982 


Imię: slawek
Wiek: 41
Dołączył: 04 Sty 2014
Posty: 262
Skąd: szczecinek
Wysłany: 2015-01-09, 16:46   potrzebuje oswiecenia

PRZEPRASZAM-ale co to jest Rp i gdzie szukać?
 
 
kowalajnen1982 


Imię: slawek
Wiek: 41
Dołączył: 04 Sty 2014
Posty: 262
Skąd: szczecinek
Wysłany: 2015-01-09, 16:48   

jarko napisał/a:
co myślicie żeby zamiast żelatyny dodać jajko?bo mam rozumieć że żelatyna po to żeby się mix nie rozpadał tak?



ja dodaję jajko i jest ok trzyma się i nie męci wody.
 
 
jab75 

Imię: Jacek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 24
Dołączył: 25 Lis 2012
Posty: 553
Skąd: PL
Wysłany: 2015-01-09, 17:00   

RP - Red Passion
 
 
kowalajnen1982 


Imię: slawek
Wiek: 41
Dołączył: 04 Sty 2014
Posty: 262
Skąd: szczecinek
Wysłany: 2015-01-09, 17:10   

jab75 napisał/a:
RP - Red Passion

ok dzięki-byłem już w galeri JURASA. już jestem troszkę mądrzejszy,ale nadal zielony w nazwach
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10