DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisy na mixy
Autor Wiadomość
Igor 


Imię: Igor
Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 73
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-26, 10:48   

Jaka zmiana? Bo nie zakumałem.

Co do zdjęć, to ja nie wiem jak Wy taki porządek i czystość macie podczas "miksowania" :P
U mnie to jak po małym huraganie kuchnia wygląda jak się za miksy zabieram :P
 
 
Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2012-11-26, 11:57   

Fotkę robiłem przed miksowaniem :) po robocie nie było takiej sielanki :)
 
 
Piwowar 

Imię: Arek
Wiek: 52
Dołączył: 29 Lis 2012
Posty: 55
Skąd: Opole
Wysłany: 2012-12-14, 19:55   

Mix krewetkowy
-0,5kg krewetki w całości (krewetek miało być 1kg, ale podjadłem im trochę :-P )
-0,5kg szpinak
-dwie saszetki vibowit junior waniliowy
-3 krople witaminy E
- jedna łyżka stołowa żelatyny (rozrobić w 50ml gorącej wody)
Pozdrawiam
Piwowar Arek
 
 
Deszczowatwarz 


Imię: Rafał
Wiek: 45
Dołączył: 10 Gru 2012
Posty: 17
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2012-12-21, 18:44   

:)
1kg dorsz lubinna ryba morska
1kg krewetki, kalmary lub inne mięczaki w zależnści co tam się trafi
0,5kg szpinak
1kg warzyw marchew, pietryszka, burak, dynia, brukselka itp. zależy od sezonu i chęci
0,5kg owoców banan, jabłko
+żelatyna lub agar
czasem troszkę witamin
:)
_________________
Wprzyrodzie nic nie pozostaje bez echa.
 
 
 
Maćko 


Imię: Maciek
Wiek: 27
Dołączył: 01 Gru 2012
Posty: 37
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2012-12-21, 19:24   

Ja podaję swoim dyskom 2 mixy.

1. Bardziej pod wzrost:
- dwa kilo serc wołowych
- kilo serc indyczych
- trochę szpinaku (zależy ile mam)
- trzy ząbki czosnku
- żelatyna
2. Bardziej pod kolorystykę:
- kilo serc indyczych
- kilo serc kurzych
- kilo serc wołowych
- szpinak
- połowa marchewki(gotowana 10 min, aby była miękka, woda z tego wlana do mixa)
- połowa banana
- połowa jabłka
- cała papryka czerwona(nastepny mix będę robił z sproszkowaną papryką)
- dwa ząbki czosnku
- pietruszka
- czasami trochę rzeżuchy jak mam
- D-50 pokarm wybarwiający dla dysków całe pudełko
- dwie mieszanki pokarmów wybarwiających, które kiedyś dostałem
- żelatyna

Jak przygotować mix to chyba każdy już wie, gdyż powyżej jest wypisane. Powiem tylko, że niedługo będę robił nastepny mix i myślę o dodaniu buraków i hmm kto wie co jeszcze ;)
 
 
ksywa 

Imię: Damian
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lis 2012
Posty: 74
Skąd: Dębica
Wysłany: 2013-01-17, 01:39   

Witam, oto mój przepis:
rybcie się tym zażerają jak prosiaki:

400g serca wołowego
200g krewetek
1 filet ok. 15cm sola
½ lub więcej kostki szpinaku odciśniętego
wszystko zmielone x 2
2 saszetki vibovitu waniliowego
2 ząbki czosnku
200ml mączek rybnych: kałamarnica/kryl
olej rybny - łyżka stołowa
200ml wody/ 2 łyżeczki żelatyny

powodzenia w mieszaniu
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-02-06, 17:09   

Aleście się przejęli pracą twórczą. Teraz UWAGA: wszystko co było opisane do tej pory ma być poprawione z opisem zdjęciami (im więcej tym lepiej i z karmienia zdjęcia i filmy też jak ktoś ma możliwość zrobić) by nadało się do książki kucharskiej. Poniżej jedna taka co dziś powstała w zalążku jako zlepek z dwóch przepisów bo zdjęć nie było. Ilość zdjęć i opisów może być ile kto chce. A ja to powsadzam w taki oto WZORZEC











Piotrek - Klayman

foto

Krewetki, szpinak przemielić w maszynce do mięsa drobne sitko wszystko dobrze wymieszać i do woreczków śniadaniowych

foto

po włożeniu do woreczka prasujemy wałkiem

foto

tępą stroną noża robimy karby

- 40 dkg serca cielęcego
- 40 dkg serca indyczego
- 20 dkg obranych z pancerzy krewetek Tiger (jeśli surowe bez wstępnej obróbki to zalecam troszkę je podgotować)
- 20 dkg szpinaku
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- witamina E (8 kropli)
- spirulina (ok 5 dkg)



foto

Serca obieramy z tłuszczu i żył, szpinak myjemy. Wszystko mielimy 2-3 krotnie (zależnie od wielkości ryb). Wykładamy w tacki na płasko (warstwa max 1 cm) i mrozimy. Po zamrożeniu wyciągamy z tacek i kroimy w kostkę.



nada się czy coś dołożyć?
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-02-13, 14:14   

ponawiam prośbę o wstawianie zdjęć do swych przepisów w tym wątku na mixy bo wtedy książka kucharska będzie na właściwym poziomie. Inni co nie wstawiali też niech pokazują co mają.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-02-18, 14:09   

kurne prosi człek o zdjęcia swych mixów i składników a tu kicha. Nikomu jak widać się nie chce to może do czasu aż się WAM zechce fotkę w 10 sekund cyknąć ja pozamykam dla ogółu wątki o żywieniu :?: Zalogowani też nie będą NIC widzieli do czasu aż .... zdjęcia się nie pojawią i atlas przepisów zostanie rozszerzony. Przecie to nie robię dla siebie bo mi to już zbrzydło ciągle prosi się człek i prosi a tu współpracy większości nie ma.
Bierzcie przykład z Andriu człek po nocach nie śpi ATLAS techniczny robi i rozszerza treści byście mieli wszystko dostępne jak na dłoni a WAM się nie chce?
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
esox 

Imię: Radek
Wiek: 56
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 126
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-02-18, 16:13   

Adam, niektórzy może robią mixy co tydzień ale większość z nas robi to raz na 2-3 miesiące albo i rzadziej. Mało kto, robił wtedy zdjęcia. Jesteś w gorącej wodzie kapany. Daj nam czas. Jak za miesiąc ,może trochę więcej będę robił mixa, to zrobię zdjęcia. Tak samo inni. Nikt nie będzie robił mixa na zapas ,bo potrzebne są zdjecia na gwałt.
 
 
A!icja 


Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 09 Gru 2012
Posty: 895
Skąd: lublin
Wysłany: 2013-02-18, 20:16   

Mam jakiś mix, ale to już jest dla hołoty rybnej ;-)

Szlachcie zrobię co innego, będą fotki i opiszę co trzeba.
W każdym razie mam już szpinak, krewetki, jutro jadę po serce wołowe.

Muszę zrobić jakąś wyprawę im ;-)
Kupiłam D 50 plus 55g
Coś jeszcze by się przydało?
Do mixu chcę dać serce, krewetki, szpinak, banana i tyle ...
Chyba niema co kombinować :?:

A może jakieś 2 mixy przygotować :?:
Doradzajcie co i jak.
Pozdro
_________________
Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa.
 
 
 
Ryszard
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-18, 20:25   

Ja nie daje teraz banana a dodaje rybe morska , witamine E , D , czosnek i troche spiruliny.
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-02-18, 20:31   

esox napisał/a:
Adam, niektórzy może robią mixy co tydzień ale większość z nas robi to raz na 2-3 miesiące albo i rzadziej. Mało kto, robił wtedy zdjęcia. Jesteś w gorącej wodzie kapany. Daj nam czas. Jak za[b] miesiąc[/b] ,może trochę więcej będę robił mixa, to zrobię zdjęcia. Tak samo inni. Nikt nie będzie robił mixa na zapas ,bo potrzebne są zdjecia na gwałt.
Gdybyś wcześniejszy mój post z 26.11.2012 roku czytał to tam właśnie prosiłem pierwszy raz o zdjęcia. Jak policzymy to niedługo będzie trzy miesiące. Jak widać czas dałem i nie naginać FAKTÓW bo robię się nieswój. Kąpiel przemilczę bo to nie to FORUM. By FORUM się rozwijało potrzebna jest WASZA współpraca a nie pozycja biorcy. Trza coś dać. Ja daję to WY też macie z siebie coś dać. Nie chcę dużo ale trochę. Każdy może jak będzie chciał razem w radą starszych FORUM współpracować a wtedy mucha do końca roku nie będzie miała gdzie usiąść. Będzie to z pożytkiem dla tych co mieli, mają i będą mieli. Ponieważ SAM napisałeś o 3 miesiącach to się do tego przychylam i czekam na zdjęcia. Inaczej żywienie wyparuje w nicość 26.02. 2013 roku. I proszę polemiki nie prowadzić bo to nie tędy droga. Mnie jak ktoś na FORUM prosi bym coś zrobił czy pomógł to to robię a nie mówię, że za dwa miesiące. Prosili by w mikroskopie dla tych co mają komórki i czytają w pracy FORUM pisać jaki robak i linka podać i tak jest.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
esox 

Imię: Radek
Wiek: 56
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 126
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-02-18, 22:42   

Czytałem twoją prośbę o zdjecia i wiem, że tydzień czy dwa wcześniej robiłem mixa.
To już 3 miesiące? Może i tak ale mi zostały jeszcze 3 tabliczki. Czyli to co ja robię starcza na ok. 4 miesiące. Nigdy tego nie liczyłem. Była ostatnia tabliczka, to robiłem następnego mixa.
Może ktoś akurat będzie robił w tym czasie mixa i wstawi zdjecia to temat nie zniknie :) .
A jak zniknie...trudno, będziemy pisać czym karmimy nasze psy, koty czy jakieś papuszki w dziale Nasze inne zainteresowania.
 
 
A!icja 


Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 09 Gru 2012
Posty: 895
Skąd: lublin
Wysłany: 2013-02-18, 23:01   

Ryszard napisał/a:
dodaje rybe morska

Jaką konkretnie ?

Jest sens robić 2 mixy ?
Ew jak skład pozmieniać.
Bo jutro zrobię najpewniej, przynajmniej jadę po zamówione serce.

Pozdro
_________________
Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9