Woda - Dezynfekcja filtra
gienierator - 2012-12-15, 20:45
trochę mi to trąci przebijaniem trupa osinowym kołkiem.
pozdro...
Maniek - 2012-12-15, 21:06
Sam perhydrol w zupełności wystarczy. Trawi wszystko bez taryfy ulgowej.
pozdr.
A!icja - 2012-12-15, 21:35
maniek84 napisał/a: | Sam perhydrol w zupełności wystarczy. Trawi wszystko bez taryfy ulgowej. |
Oki, to on sam będzie, to w końcu ile na ile litrów ? I jak wodę podmieniać, bo konkrety chyba jeszcze nie padły.
Pozdro
Maniek - 2012-12-15, 21:42
Ja na moją 240 zużyłem 0,5l. Wlałem do spryskiwacza po płynie do mycia okien i wszystko po kolei traktowałem. Wszystko w rękawicach gumowych bo skóra od razu biała.
pozdr
A!icja - 2012-12-16, 09:51
Maniek napisał/a: | Wszystko w rękawicach gumowych bo skóra od razu biała. |
Ciekawe.... ale tu mowa o akwa.. Ale jak te jest nowiutkie, to trzeba dezynfekcję ? Chyba tylko sola je potraktuje.
Emm, to nie trzeba filtra uruchamiać, do michy węże i dolać do tego ileś tam perhydrolu ?
Jedyne o co bym się bała bawiąc tym to o psa, że szczurek gdzieś się będzie kręcił.
I z filtrem chodzi mi o konkrety, ile perhydrolu na ile litrów wody, co jaki czas podmieniać wodę?
Konkrety, konkret, dla Was to stary i nudny temat, dla mnie nowość
Pozdro
artikon - 2012-12-16, 10:09
Alicja, możesz zrobić tak: nowe akwa spryskaj roztworem 1:10 perchydrolu (uważaj na rączki ) umyj dokładnie to gąbką lub czymś podobnym, potem wytrzy do sucha ręcznikami papierowymi i pozostaw puste na kilka dni i gotowe
Co do filtra to wiadro (beczka 20L) i uruchomiony filtr, ja na pojemność 14,5L użyję 0,5L perhydrolu i załączam obieg na 48h, po tym dolewam 50% tego co na początku i następne 24h, następnie 48h płukanie i gotowe
adamn - 2012-12-16, 15:53
jak nowe akwarium to tylko letnia woda i dobrze przepłukać. Jak masz dużo wody to zalej i po 24 h wylej. Ale pamiętaj połowa ludzi na świecie nie ma wody tyle co TY.Co chcecie trawić? Szkło z huty? Przecież ono się i tak w temperaturze smażyło.
Adam
A!icja - 2012-12-17, 17:27
adamn napisał/a: | Jak masz dużo wody to zalej i po 24 h wylej |
Raczej jak każdy z nas, łącznię z Tobą.
Ja bym tak nie zrobiła, - czyste marnowanie wody i dodatkowe koszty,
których i tak mam nadto.
adamn napisał/a: | Przecież ono się i tak w temperaturze smażyło. |
Dokładniej w jakiś 1200*C
Czyli mogę być spokojna.
Pozdro i dzięki
|
|
|