Żywienie - Czosnek w mixie
ksywa - 2013-01-06, 16:55 Temat postu: Czosnek w mixie Witam, spotkałem się z przepisami na mix z dodatkiem czosnku. Wiem że to naturalny antybiotyk ale:
- czy zastosowanie go w mixie np 1 ząbek na 1 kg mixu będzie wystarczające do np. do wzmocnienia odporności naszych ryb,
- czy ryby będą przyjmowały chętnie taki pokarm. Bo jak wiadomo nawet niektórym ludziom on strasznie śmierdzi i jest wyczuwalny nawet w małej ilości.
- czy można zastosować go w postaci suszonego proszku? będzie wtedy lepiej rozprowadzony w mixie (w jakiej ewentualnie ilości)
Dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
zyga49 - 2013-01-06, 17:28 Temat postu: Re: Czosnek w mixie
ksywa napisał/a: | Witam, spotkałem się z przepisami na mix z dodatkiem czosnku. Wiem że to naturalny antybiotyk ale:
- czy zastosowanie go w mixie np 1 ząbek na 1 kg mixu będzie wystarczające do np. do wzmocnienia odporności naszych ryb,
- czy ryby będą przyjmowały chętnie taki pokarm. Bo jak wiadomo nawet niektórym ludziom on strasznie śmierdzi i jest wyczuwalny nawet w małej ilości.
- czy można zastosować go w postaci suszonego proszku? będzie wtedy lepiej rozprowadzony w mixie (w jakiej ewentualnie ilości)
Dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam | Jak dasz ząbek czy dwa na 1 kg mixa jak piszesz to ok -ja tak daję juz pare lat i chetnie pobieraja-natomiast ja nigdy nie dawałem suszonego tylko naturalny dokładnie zmielony na drobnym sitku .
sero - 2013-01-06, 21:19
tak jak zyga49, pisze, dwa trzy ząbki na kg, tylko nasz krajowy.
dylus - 2013-01-07, 07:16
Ja ostatnio dałem trzy ząbki na 1,5 kg serc indyczych +1 kg serca wołowego do tego wsypałem granulat d-alio plus i chyba przedobrzyłem z czosnkiem bo ryby za żadne skarby nie chcą tego wziąć .Czyste mięso wcinają a tego z czosnkiem nie .Czy waszym zdaniem da się uratować tego mixa czy raczej nie będą go jadły ?
Jimbim - 2013-01-07, 07:19
Mariusz dodaj trochę wanilii powinno pomóc ja tak robię i 1ząbek na 1kg mięcha + szczypta wanilii i było ok.
dylus - 2013-01-07, 07:25
Jimbim napisał/a: | Mariusz dodaj trochę wanilii powinno pomóc ja tak robię i 1ząbek na 1kg mięcha + szczypta wanilii i było ok. |
No tak tylko że mix jest już zamrożony ,w skład mixa wchodzi
1 kg serca wołowego
1,5 kg serca indyczego
opakowanie szpinaku
3 saszetki vibovitu
i paczka słodkiej mielonej papryki
3 ząbki czosnku
granulat d-alio (wsypałem do mixa bo mi nie tonął )
Jimbim - 2013-01-07, 09:29
No według mnie lepiej rozmrozić w lodówce i dosypać niż wywalić ewentualnie zobacz tylko na kawałku który normalnie dajesz rybom tzn przed podaniem jak się roztopi dodaj troch wanilii tylko niech poleży z nią chwile w lodówce i daj rybom nic innego mi do głowy nie przychodzi osobiście daje 1 mały ząbek na 1kg mięcha i jest ok.
zyga49 - 2013-01-07, 10:35
Mariusz-zamroz dodatkowo samo czyste zmielone serce wołowe i przed podaniem mieszaj pół na pół Twoje i czyste powinny wcinać.
porlock - 2013-01-07, 12:08
Ja na 0.7 kg ,mixu daje 3 zabki i wcinaja az miło
ksywa - 2013-01-27, 22:53
Dziękuje wszystkim za pomoc, w moim mixie dodałem 2 ząbki bo stwierdziłem że to może być optimum, a przepis na mix załączyłem w dziale "przepisy na mix" ryby zażerają się tym jak prosiaki.
Pozdrawiam
Dami - 2013-01-28, 10:59
Nie lepiej po prostu do mixa dać D-allio Plus Tropicala? I po sprawie ryby na pewno będą jadły, a jest w nim czosnek i inne składniki które na pewno przydadzą się naszym paletką.
gienierator - 2013-01-28, 11:15
Dami napisał/a: | Nie lepiej po prostu do mixa dać D-allio Plus Tropicala? |
Moim zdaniem dodawanie gotowych pokarmów do mixa jest bez sensu ( no może poza spiruliną jeśli się nie ma dostępu do czystej) , jak dawać to w normalnej postaci , płatki czy granulat.
pozdro....
Sylwester - 2013-01-29, 22:05
Czosnek i to najlepiej polski. W D-alio tropicala to nie czosnek tylko to co zostało z niego po przetworzeniu.
Anonymous - 2013-01-29, 22:28
Co do czosnku to mogę co nieco napisać, jak Sylwester wspomniał najlepszy jest Polski a jeszcze lepiej odmiana Harnaś, najczęściej i w największym stopniu wykorzystywana w produkcji farmaceutyków.
Nie chiński, używam hiszpańskiego i wygląda że jest ok.
U siebie przygotowuję miksturę z czosnku, jeden ząbek średni - średni/mniejszy na 100ml RO (RO=rozpuszczalnik), blenduje , zlewam przez drobne sitko do jakiejś butelki i do lodówki, nie przechowywać dłużej niż tydz, najlepiej 5 dni.
Namaczam tetrę i znika szybko, od razu, nawet narybek to wciągał że sam byłem w szoku i to kilka razy dziennie.
U mnie ryby się nauczyły do tego stopnia jeść różne rzeczy nasiąknięte taką miksturą że sypniętej tetry czy czego tam ....., na sucho już nie chcą jeść.
Wszystkie dyski to jadły jakie mam i miałem, w tym Heckle, ziemiojady, Uaru, wszelkiej maści ryby denne.
Zauważyłem że po takiej miksturze szybciej się trawi jedzenie i częściej ryby są głodne. Ryby nigdy nie miały nadmiernie opuchniętych brzuszków, wzdęć czy innych.
|
|
|