To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
DiscusForum.adamn.pl
forum dyskusyjne o dyskowcach

Choroby - białe oko

kolodziejmar - 2016-04-25, 19:12
Temat postu: białe oko
Wypełnij poniższy szablon, aby uzyskać szybciej POMOC :!: :!: :!:



1) Zbiornik:
- pojemność litrów...325
- od kiedy zbiornik funkcjonuje....05.04.2016
- wymiary....130x50x50
- rodzaj (roślinny, sterylny)....sterylny
- rodzaj podłoża....brak

2) Woda:

- kwasowość (pH) ....6.85
- twardość węglanowa i ogólna ....3KH 9GH
- wielkość związków azotowych .......akwarium w czasie dojrzewania no2 poza skalą
- temperatura wody.......27
- częstotliwość i wielkość podmian wody ........jako że dojrzewa na razie brak podmian
- sposób przygotowania wody do podmian ........
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość ....15szt wilkość 7-9 cm 7szt pigeonów, 7 red turkusów, 1 leopard mozaikowy ryby od Adama z Wrocławia
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie)....miks z serc, tetra discus gran, tropical d50 granulat

4) Wygląd i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu: od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) ....Jeden z red turkusów najmniejszy z całej obsady ma mocno wysadzone jedno oko, i w tym oku ma coś białego, do tego najczęściej chowa się za filtrem wewnętrznym, je gorzej niż pozostałe ryby ale coś tam skubie, pozostałe jedzą bardzo dobrze. Poza tym jest jak by trochę ciemniejszy. Pozostałe ryby żadnych niepokojących objawów jedzą bardzo dobrze wygląd normalny

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) ....Filtr zewnętrzny aquael unimax 500, wewnętrzny gąbkowy

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość.........
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno........na razie nic nie leczone

adamn - 2016-04-26, 18:16

Nie pamiętam bym komuś spod takiego NIC-a wysyłał ryby. Chyba, że z piwnicy i sam wybierał. Jak brał czy wysyłałem to trza było od razu zgłaszać problem z okiem. Trochę dziwnie to wygląda.
Miała top od początku czy dopiero po czasie?
Adam

Dun - 2016-04-26, 19:55

Marcin jak możesz zrób zdjęcie tego turkusa od przodu.
kolodziejmar - 2016-04-26, 21:11

Adam byłem u ciebie po ryby osobiście i nie mam pretensji bo ryby były ok, to oko to dostała dopiero teraz tak 3 -4 dni. Zaraz zrobię i zamieszczę zdjęcie z przodu.
bosak - 2016-04-27, 00:23

kolodziejmar napisał/a:
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość ....15szt wilkość 7-9 cm 7szt pigeonów, 7 red turkusów, 1 leopard mozaikowy ryby od Adama z Wrocławia


te pigeony to te rary... coś tam?
Skąd wziął się na nich pieprz?

adamn - 2016-04-28, 18:55

A to zmienia postać ale i tak nie wiem co to zacz? Na robala w oku za duże. Bo wygląda jak Kilimandżaro
Co do pigeonów to cechą szczególną takowych ryb jest pieprz w okresie młodości i dojrzewania jak by ktoś nie wiedział. Ilość jego zależy od wielu czynników. Przykładowo twardość i kwasowość. Zejść do pH około 4 to obaczycie co macie. No ale po kiego się wysilać jak w przyszłości i tak zniknie.
A i nie są to rarytasy dla niewtajemniczonych bo mają inne oko w kolorycie. A to chyba widać.
Mixy dla ryb sam robisz lub kupujesz. Jak tak to co w nim lub skąd bierzesz.
Adam

bosak - 2016-04-28, 19:10

adamn napisał/a:
Co do pigeonów to cechą szczególną takowych ryb jest pieprz w okresie młodości i dojrzewania jak by ktoś nie wiedział. Ilość jego zależy od wielu czynników.

tak...
jak wytłumaczysz pigeona mającego prawie 2 lata i takowemu pieprz nie zniknął?
Jest w młodości czy dojrzewa nadal bo się już nie łapię :cry:

adamn - 2016-04-28, 19:54

ja pisze o tych a nie dwu letnich Twoich. Dostępne na rynku prawdziwe a nie z nazwy PB to jakieś 5 %. Zdjęcie wstaw.
Adam

bosak - 2016-04-28, 20:43

adamn napisał/a:
ja pisze o tych

rozumiem że na Twoich pieprz znika z wiekiem i nie powraca? tak?

adamn - 2016-04-29, 08:20

Co Ty rozumiesz to mnie nie interesuje. Miałeś zdjęcie wstawić
Adam

bosak - 2016-04-29, 08:35

adamn napisał/a:
Co Ty rozumiesz to mnie nie interesuje.

ważne, że z Twoich znika po czasie jak sam napisałeś więc każdy tak rozumie i już tego się trzymajmy.
adamn napisał/a:
Miałeś zdjęcie wstawić

nie miałem nic wstawiać to Ty napisałeś
adamn napisał/a:
Zdjęcie wstaw.

Adam

moja pieprz ma i będzie mieć po kres swego istnienia. Pływa sobie w dekoracyjnym i tylko do tego się nadaje:) więc zdjęcie zbędne Adaś.

adamn - 2016-04-29, 10:11

to po kiego dyskusje zaczynasz? Wielki hodowca jesteś to powinieneś wiedzieć skąd powstały piogeony, kiedy i z czego. No i ile jest dobrych a ile sztukami się zwie.
Adam

bosak - 2016-04-29, 12:16

adamn napisał/a:
Wielki hodowca


Adaś coś Cię chyba emocje ponoszą. Mam kilka ryb a Ty ze mnie wielkiego hodowcę robisz co ryby ma 2 lata. No proszę Cię...

kolodziejmar - 2016-04-29, 22:08

Adam miks robię sam według twojego przepisu skład serce wołowe, banan, vibovit, szpinak, vitamina E,do tego jedzą tetra discus gran i tropical d 50. Czyli z jedzeniem na pewno nic nie zawlekłem. Szło, filtr zewnętrzny(wkłady całkiem nowe) i cały osprzęt odkażone perchydrolem tak że tu też wydawało mi się bezpiecznie. Ryba cały czas ma takie oko ale tego białego w środku jak by mniej. Tyle że cały czas pływa przy tylnej szybie albo siedzi w rogu za gąbka, je słabiej niż pozostałe i cały czas ma mocno widoczne pasy stresowe. Na pierwszy rzut oka widać że coś z nią nie tak. Daje zdjęcie z przodu choć słabe ale ciężko zrobić coś lepszego.
darek-j - 2016-04-29, 22:26

tak po za konkursem to te ryby są tak strasznie zagłodzone , one mają pękać od żarcia , a tu jest kryzys , żyleta , katastrofa


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group