To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
DiscusForum.adamn.pl
forum dyskusyjne o dyskowcach

Choroby - Dywagacje na temat leczenia temperaturą przepis 12 adamn

bosak - 2015-01-11, 20:44

adamn napisał/a:
Leczenie wiciowców. Przepis numer 12 adaman


Bez przepisu.
To opis WICIOWCÓW a nie przepis. Coś Adam namieszałeś. Podałeś przepis nr 11 a powyżej jest jedynie opis wiciowców.

wxdkrom - 2015-01-11, 22:04

A ja bym chciał zapytać komu się udało utrzymać 38 stopni przez 3 dni?
I czy można to stosować przy rybach dorosłych 15-17 cm bo czytałem iż
to ryzykowne przedsięwzięcie . I czy restart ogólnego akwarium robimy?

bosak - 2015-01-11, 22:30

wxdkrom napisał/a:
A ja bym chciał zapytać komu się udało utrzymać 38 stopni przez 3 dni?

I czy można to stosować przy rybach dorosłych 15-17 cm bo czytałem iż

to ryzykowne przedsięwzięcie .


Przepisów na wiciowce jest kilka Adam zamieści pewnie resztę.
Jak mają skrzela ok to mogą wytrzymać. Tylko która grzałka da taką temperaturę?
Trzeba podnosić powoli temp i bacznie obserwować ryby.
Masz zdiagnozowane wiciowce i chcesz leczyć?

Anonymous - 2015-01-12, 09:38

Ryby wytrzymują 37 stopni, trzeba pamiętać o dobrym natlenianiu i obserwować ryby reszta obsady Np kirysy jeśli są to mogą nie wytrzymać. Co do grzałki to Np eheim ma kalibrację w akwarium masz 34 stopnie i tyle ustawiasz na głównej skali i jest to maks a na pokrętle kalibracji ustawiasz, że jest 31 i po tym zabiegu grzałka grzeje Ci do 37 stopni. Są też zwykłe grzałki i termostat zewnętrzny on powinien mieć większą skalę. Oczywiście jest to ryzykowne i najlepiej robić to kiedy jest ciepło za oknem i temperatura w pomieszczeniu wysoka co nie zawsze pokrywa się z okresem leczenia.
adamn - 2015-01-12, 10:04

Przecież macie jak uzyskać temperaturę 37-39 tylko wystarczy czytać. A leczenie temperaturą też jest przepisem.
Adam

roh - 2015-01-12, 11:10

adamn napisał/a:
Przecież macie jak uzyskać temperaturę 37-39 tylko wystarczy czytać. A leczenie temperaturą też jest przepisem.
Adam

Dodam, że najlepszym dla maluchów do 6 cm. Tak oceniam. U ryb większych zaczynają się dziać cuda z białkami, ale ryby wytrzymują.- to już nie jest moja opinia

wxdkrom - 2015-01-12, 19:51

Chyba źle napisałem nie chodzi mi o
samą temperaturę ale o ryby w 38 stopniach.
Czy ktoś dorosłe ryby tak leczył.
I czy się udało

adamn - 2015-01-12, 20:08

skoro piszę o temperaturze to chyba z kosmosu tego nie wytargałem a jest to już w obiegu na FORACH od 2006 roku.
No i ryby nie mogą mieć przywr jak też bakterii na i w sobie.
Adam

roh - 2015-01-12, 23:24

Ja mogę tylko potwierdzić ostatnie słowa. Dorosłe ryby wytrzymują taką temperaturę nawet przez tydzień.
wxdkrom - 2015-01-13, 10:17

Ok dzięki.
Lecz dalej męczą mnie te bakterie Adam napisał
nie mogą mieć w sobie ani na sobie To jak to sprawdzić
mikroskop? A jak będą to leczyć pierw bakterie?
Czy coś innego podać profilaktycznie?

adamn - 2015-01-13, 20:37

by cokolwiek leczyć trza wiedzieć co i jak. NO i wcześniej zbadać rybę ... MIKROSKOPEM a nie na oko bo nie każdy ma takie jak moje stare.
Adam

wxdkrom - 2015-01-16, 13:29

No dobra jak rybie zrobiłem badanie mikroskopem śluzu i kupy świeżej
znalazłem bakterie no i wiciowce to leczę najpierw
bakterie a potem temperaturą ?
Czy daje sobie z nią spokój i leczę inną metodą wiciowce i bakterie :?:

bosak - 2015-01-16, 20:13

wxdkrom napisał/a:
znalazłem bakterie

pokaż nam te bakterie co znalazleś....

adamn - 2015-01-17, 16:25

trzeba wiedzieć jaka to bakteria a na to trzeba wpierw zrobić badanie specjalistyczne.
Adam

wxdkrom - 2015-01-18, 19:23

No tak badanie specjalistyczne ;-)
Pewnie z oznaczeniem rodzaju i wrażliwości :?:

To troszkę kosztuje :->
I nie wierzę że zwykły posiadacz placków to robi
Metoda temperaturowa wielce ryzykowna
jest dla przeciętnego posiadacza tych ryb
Są prostsze i bezpieczniejsze


Boska to dywagacje są jakbyś nie wiedział :-P



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group