To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
DiscusForum.adamn.pl
forum dyskusyjne o dyskowcach

Mikroskop adamn - Tłuszcz pod mikroskopem

adamn - 2014-04-07, 10:19
Temat postu: Tłuszcz pod mikroskopem
Tłuszcze to estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak węglowodany dostarczają organizmowi ryby energii. Mniejsze ryby potrzebują ich więcej a starsze mniej. Ważnym czynnikiem jest to by akwarium, gdzie trzymamy ryby, było takie by ryba miała się gdzie obrócić, popływać bo wtedy ma ruch a jak ma ruch to i spalanie i nie powoduje to zmian w jelitach ryby. Należy pamiętać, że właściwa aktywność ryby połączona jest z temperaturą wody. Bardziej będzie aktywna ryba co ma temperaturę wody 30 stopni niż 26 stopni. Szybciej też będzie u niej przebiegał metabolizm.No i mamy dylemat? Czy ryba zdrowa czy też chora? Co robić by właściwie dobrać pokarm i jego składniki?
To by ryba miała odpowiednią zawartość witamin w swym organizmie jest uwarunkowane nie tylko ich obecnością w pokarmie czy też w składnikach pokarmowych jakie opiekun dostarcza do zbiornika lecz także prawidłowym ich wchłanianiem w jelicie. A czy jest wchłaniane czy też nie to w dużej mierze zależy od składników zbiorczych mixów jakie dostarczamy rybie z pokarmem do zbiornika. Trzeba zaznaczyć na wstępie, że mamy dwa rodzaje aktywności witamin w organizmie ryby. Pierwsze to takie co by zostały wchłonięte w organizmie przez organizm ryby musi być niezbędna obecność w dostarczanym pokarmie pewnej ilości tłuszczów pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Proszę zauważyć, że pojawia się tu słowo tłuszcz. Wtedy mówimy, że witaminy te są rozpuszczalne w tłuszczach. Jest to czynnik niezbędny do wchłaniania ich przez organizm ryby. Tłuszcz może być dodany do pokarmu lub też pochodzić z nie do końca obranego serca wołowego dla przykładu. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą natomiast witaminy:
- A, D, E i K.
Natomiast do tych co rozpuszczają się w wodzie to witaminy z grupy:
- B, niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy, witamina C i witamina H.
Jak nie robimy sami mixów czy też robimy to niedokładnie z nieodpowiednią dietą pokarmową i zdrowotnością ryb to niekiedy możemy zostać fałszywie wprowadzeni w błąd.
powiększenie 120x próbka z odchodów ryby lekko rozcieńczona wodą. Widoczne strawione części pokarmowe (w tym tłuszczu) jak też inni opisani w dziale przybysze.


powiększenie 120x próbka z samego serca roztartego na szkiełku gdzie nie widać NIC oprócz komórek tłuszczu


to samo w powiększenie 500x próbka z samego serca roztartego na szkiełku

Niekiedy tłuszcz pod mikroskopem może być błędnie brany za ameby ale te jak wiadomo mają w swej budowie inne kształty.
Adam



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group