Żywienie - rozmrażanie i zamrażanie
jurasiga - 2014-03-23, 12:24 Temat postu: rozmrażanie i zamrażanie Witam
Mam pytanie , czy ktoś z wasz kiedyś rozmrażał mixa i później go z powrotem zamrażał i czy nic się nie stanie jeśli tak zrobię .
Pytam się ponieważ zrobiłem mixa i za dużo dodałem granulek i zrobiła się z niego po rozmrożeniu taka plastelina którą nie chętnie chcą jeść . Pomyślałem że go rozmrożę i dołożę serca do niego po czym wymieszam i z powrotem zamrożę , tylko czy nie popsuje się mi ten mix .
Luk_2_5 - 2014-03-23, 12:46
Ktoś w przepisach na mixy mówił że tak robił i było ok, proponuje tam poszukać i dopytać. Tu jest link http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=1573 Gienek o tym mówił że tak robił.
gienierator - 2014-03-23, 12:56
Przyznaję się bez bicia , parę razy się zdarzyło.
pozdro...
jurasiga - 2014-03-23, 13:00
gienierator napisał/a: | Przyznaję się bez bicia , parę razy się zdarzyło. |
To znaczy ze spokojem mogę te 3 kg mixa rozmrozić i dopakować 1 kg serca i zaś zamrozić bez obaw że się popsuje
Luk_2_5 - 2014-03-23, 13:01
ALe Gienku masz rację że nic nie powinno się stać , bo większość z nas rozmraża szpinak zeby go dodać i tragedii nie ma więc powinno być ok chyba że rozmrożony by stał ileś tam czasu a tak to bakterie od razu się nie rozmnożą na tym
jurasiga - 2014-03-23, 13:02
Luk_2_5 napisał/a: | bo większość z nas rozmraża szpinak |
Tu głównie chodzi o mięso
Luk_2_5 - 2014-03-23, 13:08
Może to głupie co powiem ale może rozmrażanie w lodówce pozwoliłoby zminimalizować ryzyko ? Byłoby co prawda wolniej ale w niższej temperaturze .
gienierator - 2014-03-23, 13:12
Ja tam wręcz odwrotnie mix do michy , micha na garnek z wodą ( gorącą na gazie) i dość częste mieszanie , po dodaniu tego co chciałem porcjowanie i do zamrażarki
pozdro...
Darek - 2014-03-23, 16:08
Jurek rozmrażaj, najbezpieczniej będzie jak postarasz się szybko rozmrozić (może w temp pokojowej), zrobić co trzeba i zamrozić. Rybom nic nie będzie, silne są, niestrawności nie nabawią się . Unika się tego bo każde przetrzymywanie żywności, a zwł. mięcha) w temp. od 5°C do 60°C prowadzi do namnażania się bakterii. Kiedyś coś się takiego uczyłem .
pawel.g - 2014-04-10, 09:48
mozna zmielic razem z swiezym miesem i spowrotem do zamrazalki jednemu nic nie bedzie ale slabszemu moze zaszkodzic ,po rozmrozeniu rozmnazaja sie bakterie i takie tam
porlock - 2014-04-10, 20:54
Mnie tam uczyli ze raz zamrożone po rozmrozeniu zużywamy albo kosz. Cos tam było o kryształach lodu, rozsadzajacych komórki, gdzie później gromadzi się woda i mnożą się bakterie czy jakoś tak.
Sam mam podobny problem, zrobiłem nowy mix i rozmrazam trochę jednego i trochę drugiego potem mieszam i dopiero karmie.
|
|
|