Żywienie - Szpinak
Fajer - 2013-09-07, 22:35 Temat postu: Szpinak Takie pytanie nowego. Czy nie sadzicie czasem że szpinak w takiej ilości jak w wiekszości mixów jest nie za dobry dla ryb?
Chodzi mi o szczawiany w nim zawarte i to co sie z tym wiąze.
W karmieniu zwierząt terraryjnych ( jaszczurki żółwie) jest nie wskazany.
tomi1985 - 2013-09-08, 20:41
Moje ryby jedzą i nie narzekają na za dużą ilość szpinaku.
gienierator - 2013-09-08, 21:08
Jeśli masz obawy to daj mniej a zastąp np. brokułem , pokrzywą i zielonym groszkiem.
pozdro....
adamn - 2013-09-09, 10:11
Zwierzęta - jaszczurki, legwany czy żółwie) terraryjne wcinają warzywa na okrągło i szpinaku jeśli już zjedzą o wiele więcej niż ryba w mixie.
Szczawianu jest 3 g w 1 kg to pikuś. Leprze to niż jaja, cysty i inne tam takie w solowcu.
Zresztą jest wiele różnych warzyw jakie można sobie zrobić w mixie dla ryb.
Ja go stosuję już 31 lat i jakoś ryby nie narzekają. Ja czy inni na tym FORUM doradzają uwzględniając swe doświadczenia w głównej mierze. Nic na siłę i każdy sam musi dokonać wyboru co chce i bierze z FORUM a co omija łukiem.
Adam
ratafia - 2013-09-09, 13:23
A jak ktoś koniecznie chce urozmaicić zieleninę to ma jeszcze do wyboru: pokrzywę, lebiodę, brokuły, czy młode liście babki.
Szpinak to droga po łatwiznę, jak jest trochę czasu to nic nie stoi na przeszkodzie żeby to zmienić.
Dino25 - 2013-09-09, 17:35
No i tu Kasia ma rację człowiek to zawsze po mrożonkę do sklepu zamiast po łące za pokrzywami i "babkami" pobiegać.
toommaszeek - 2013-09-09, 20:48
Pokrzywa?? Może ktoś bardziej rozwinąć sposób przygotowania jej do mixa??
gienierator - 2013-09-09, 20:52
Zrywasz pokrzywę z terenów jak najdalej od dróg i.t.p ( ołów i takie tam)
sparzamy i mielimy do mixa.
pozdro...
toommaszeek - 2013-09-09, 22:00
Czyli takie same jak podawałem krewetkom
Myślałem że może czasem suszone. Ma znaczenie z jakich pokrzyw?? Mam na myśli odmianę z małymi listkami i z dużymi, do krewetek zrywałem odmianę z dużymi liśćmi bo z małymi było za dużo kombinacji
gienierator - 2013-09-09, 22:37
toommaszeek napisał/a: | za dużo kombinacji |
Chyba jest to wystarczający powód aby sięgnąć po te duże???
toommaszeek - 2013-09-09, 22:54
I tutaj znowu masz rację
Dzięki
ratafia - 2013-09-10, 07:53
gienierator napisał/a: | Chyba jest to wystarczający powód aby sięgnąć po te duże??? |
Niekoniecznie.
Liście babki pomagają też chronić układ pokarmowy przed nadmiernym rozwojem wiciowców, czy nie jest to warte zachodu?
Pokrzywa i lebioda jest dużo bogatszym źródłem soli mineralnych i witamin niż szpinak przetwarzany zresztą przemysłowo.
Nie widzę trudności w zdobyciu tych roślin, są tak pospolite, że nieomal po nich depczemy, jedyna trudność to znaleźć w miarę wolne od zanieczyszczeń środowisko, w którym rosną.
Przechowywanie to też nie problem.
Można suszyć i przechowywać w lnianych przewiewnych woreczkach.
Można też sparzyć wrzątkiem, odsączyć z wody i zamrozić w plastrach jak szpinak.
tomi1985 - 2013-09-10, 12:23
Tylko z tego co czytałem i rozmawiałem z różnymi ludźmi to zbiera się tylko młode liście pokrzywy.(ponoć tylko o świcie i o określonej porze roku nie wiem ile w tym prawdy)
toommaszeek - 2013-09-10, 13:10
Kaśka coraz bardziej zaczyna podobać mnie się Twoje prawienie, napisz coś więcej o ochronie rybek poprzez jedzonko
tomi1985 napisał/a: | Tylko z tego co czytałem i rozmawiałem z różnymi ludźmi to zbiera się tylko młode liście pokrzywy.(ponoć tylko o świcie i o określonej porze roku nie wiem ile w tym prawdy) |
Coś może być w tym prawdy, na pewno młoda pokrzywa ma w sobie dużo więcej witamin niż stara. Winogrona użyte do wina też zbiera się skoro świt bo prawdopodobnie wino jest wtedy lepsze.
gienierator - 2013-09-10, 13:11
tomi1985 napisał/a: | tylko o świcie i o określonej porze roku |
To zależy , jak do czarów i guseł to jak najbardziej , jak do papu to nie koniecznie.
pozdro....
|
|
|