DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Tłuszcz pod mikroskopem
Autor Wiadomość
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-07, 11:19   Tłuszcz pod mikroskopem

Tłuszcze to estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak węglowodany dostarczają organizmowi ryby energii. Mniejsze ryby potrzebują ich więcej a starsze mniej. Ważnym czynnikiem jest to by akwarium, gdzie trzymamy ryby, było takie by ryba miała się gdzie obrócić, popływać bo wtedy ma ruch a jak ma ruch to i spalanie i nie powoduje to zmian w jelitach ryby. Należy pamiętać, że właściwa aktywność ryby połączona jest z temperaturą wody. Bardziej będzie aktywna ryba co ma temperaturę wody 30 stopni niż 26 stopni. Szybciej też będzie u niej przebiegał metabolizm.No i mamy dylemat? Czy ryba zdrowa czy też chora? Co robić by właściwie dobrać pokarm i jego składniki?
To by ryba miała odpowiednią zawartość witamin w swym organizmie jest uwarunkowane nie tylko ich obecnością w pokarmie czy też w składnikach pokarmowych jakie opiekun dostarcza do zbiornika lecz także prawidłowym ich wchłanianiem w jelicie. A czy jest wchłaniane czy też nie to w dużej mierze zależy od składników zbiorczych mixów jakie dostarczamy rybie z pokarmem do zbiornika. Trzeba zaznaczyć na wstępie, że mamy dwa rodzaje aktywności witamin w organizmie ryby. Pierwsze to takie co by zostały wchłonięte w organizmie przez organizm ryby musi być niezbędna obecność w dostarczanym pokarmie pewnej ilości tłuszczów pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Proszę zauważyć, że pojawia się tu słowo tłuszcz. Wtedy mówimy, że witaminy te są rozpuszczalne w tłuszczach. Jest to czynnik niezbędny do wchłaniania ich przez organizm ryby. Tłuszcz może być dodany do pokarmu lub też pochodzić z nie do końca obranego serca wołowego dla przykładu. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą natomiast witaminy:
- A, D, E i K.
Natomiast do tych co rozpuszczają się w wodzie to witaminy z grupy:
- B, niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy, witamina C i witamina H.
Jak nie robimy sami mixów czy też robimy to niedokładnie z nieodpowiednią dietą pokarmową i zdrowotnością ryb to niekiedy możemy zostać fałszywie wprowadzeni w błąd.
powiększenie 120x próbka z odchodów ryby lekko rozcieńczona wodą. Widoczne strawione części pokarmowe (w tym tłuszczu) jak też inni opisani w dziale przybysze.


powiększenie 120x próbka z samego serca roztartego na szkiełku gdzie nie widać NIC oprócz komórek tłuszczu


to samo w powiększenie 500x próbka z samego serca roztartego na szkiełku

Niekiedy tłuszcz pod mikroskopem może być błędnie brany za ameby ale te jak wiadomo mają w swej budowie inne kształty.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10